Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C

A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon

2023. január 15. 11:28
A veszprémi Művészetek Háza megtalálta azt a művészt és megszervezte azt a kiállítást, ami ennél nagyobb összhangban már nem is lehetne a belvárosi Wine&Vinyl bakelit- és borbárral. Ebben egy felső-ausztriai képzőművész, Uwe Bressnik játszotta a főszerepet, aki egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Budapesten alkot épp, műveiben pedig központi szerepet kapnak a bakelitlemezek. Ezekből nyílt kiállítás a Wine&Vinylben szombat délután.

2022-ben az Európai és Nemzetközi Ügyek Szövetségi Minisztériuma és az Osztrák Kulturális Fórumok az OÖ Landes-Kultur GmbH-val együttműködve új “Artist in Residence programot” indított képzőművészek számára, melynek célja a Felső-Ausztriához kötődő művészek támogatása a külföldi kapcsolatépítésben és a külföldi intézményekkel való együttműködés erősítésében.

Ebbe a programba kapcsolódott be Uwe Bressnik osztrák képzőművész, aki 2022 októbere óta az art quarter budapest (aqb) épületében dolgozik és alkot.

A képen balról jobbra: Christian Autengruber, Uwe Bressnik, Grászli BernadettA képen balról jobbra: Christian Autengruber, Uwe Bressnik, Grászli Bernadett

Ezekből a Magyarországon készült munkáiból nyílt kiállítás szombat délután a veszprémi Wine&Vinyl bakelit- és borbárban, ahol a művész mellett jelen volt Christian Autengruber az OKF igazgatója és a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, Grászli Bernadett is.

Utóbbi megnyitójában elmondta, a Művészetek Házának fontos célkitűzése, hogy a kortárs képzőművészetet kivigyék a kapukon kívülre is. Ebben a törekvésükben találtak partnerre Zsandár Tamásban, a Wine&Vinyl tulajdonosában, aki otthont adott a kiállításnak, ráadásul úgy, hogy annak tematikája, mint a kirakó darabjai tökéletesen illeszkedtek a vendéglátóhely profiljához.

Ugyanis Uwe Bressnik alkotásaiban mindig kiemelkedő szerepet kapnak a vinyl-, illetve a bakelitllemezek. A művész vegyes technikával dolgozik – mondta el az alkotóról Grászli Bernadett – néha a legapróbb képek ragadják meg, például egy újságkivágás, egy régi portré, vagy festmény, ezekben a képekben pedig a saját fantáziáját felhasználva helyezi el a lemezeket, olykor meghökkentő, máskor humoros kontextusban.

Így került rá egy bakelitlemez arra a jelenetre, amikor Mephisto megkísérti Faustot, de Jézust is ábrázolta lemezzel az egyik képén, ami ki van állítva a belvárosi vendéglátóhelyen.

A megnyitón Christian Autengruber is szólt néhány szót, ő örömét fejezte ki, hogy bemutatkozhatnak az Európa Kulturális Főváros program keretében Veszprémben is és sok sikert kívánt a programsorozathoz Veszprémnek.

A kiállítás február közepéig lesz látható a Wine&Vinylben, addig bárki megtekintheti ingyenesen.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. 2023. november 28. 12:01 Árnyékra vetődött a fény Árnyékra vetődött a fény Különleges fényképekből nyílt kiállítás szombaton a Dubniczay-palota padlásterében. 2023. október 29. 0:00 Sokkterápia az aluljáróban Sokkterápia az aluljáróban Szilágyi Lackó expresszionista festőművésznek a teste már nincs köztünk, de a szelleme sosem távozott ebből a világból. Ki tudhatná ezt jobban, mint egykori felesége és alkotótársa, Szilágyi Zoé, akinek festményreprodukcióiból nyílt kiállítás Lackó emléke előtt tisztelegve a róla elnevezett utcagalériában a nagy veszprémi körforgalom alatt. 2023. október 18. 14:38 Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.