2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Porga Gyula: Tudjuk, hol a helyünk a nagyvilágban, de a beletörődés nem a mi jellemzőnk

„Ritkán adatik meg egy polgármesternek, hogy amikor boldog új évet kíván közösségének, akkor már előre tudja, hogy ezek a jókívánságok nagy valószínűséggel teljesülni fognak.” – Így kezdte Porga Gyula ünnepi beszédét szerdán kora este a Csermák Antal Zeneiskolában tartott városi ünnepségen, amit egyszerre lehetne évindító eseménynek is nevezni, de ugyanúgy az elmúlt évek értékelése szempontjából is számos gondolat elhangzott a polgármester szájából.

Az eseményre hivatalosak voltak a városi intézmények, cégek, sportklubok, hatósági szervek, valamint közéleti és kulturális szervezetek képviselői is, akik más-más területen, de lényegében együtt dolgoznak Veszprémben, sok esetben Veszprémért.

Porga Gyula beszédében ezután felidézett egy több, mint 100 évvel ezelőtti eseményt Veszprémből. Egészen pontosan az I. világháború éveiből, 1916-ból, amikor a férfiak és ifjak közül sokan a fronton harcoltak, ám akik itt maradtak a hátországban, Veszprémben, ők közösen elhatározták, hogy közadakozásból megalapítják a város zeneiskoláját. Ez az intézmény pedig a mai napig működik, sőt, a mostani ünnepségnek is ez az iskola adott otthont, amely szimbolikusan azt is mutatja a polgármester szerint, hogy folytatva elődeink munkáját, Veszprém a nehezebb időszakban is előre, a jövőbe tekint.

Az 1916-os események mellett Porga Gyula idézett az akkori polgármestertől, Komjáthy Lászlótól, aki emlékirataiban, amit 1929-ben jegyzett azt a tanácsot hagyta az utókornak, miszerint Veszprém akkor lehet sikeres, ha arcélét a Balaton-térsége felé fordítja.

Rajta kívül a múltidézés szellemében felidézte még Cholnoky Jenő, a város híres földrajztudósának egy gondolatát, aki józan világlátással ki merte mondani, hogy Veszprém környezeti adottságai nem teszik lehetővé,  hogy nagyipari várossá váljon, ellenben a kultúra mindig kiemelkedő lesz a városban. „Nagyra nem fog nőni, de mindig marad a kultúrának, az emelkedett lelki életnek egyik legfontosabb központja a Dunántúlon.” – Idézte fel szó szerint Cholnoky-t Porga Gyula.

Ezekre a gondolatokra reagálva Porga Gyula kifejtette, fontos, hogy veszprémiként tudjuk, hogy hol a helyünk a nagyvilágban, de a beletörődés sosem jellemezte ezt a várost, az itt élők a lehetőségeikkel mindig tudtak élni, a XXI. században pedig ékes példája ennek a mentalitásnak a 2018-ban elnyert Európa Kulturális Fővárosa cím.

„Mérlegelnünk kellett, hogy megéri-e nekünk elindulni ezen a pályázaton. Kellett a bátorságunk hozzá és kellett a nyitottságunk is, hiszen nemzetközi zsűri előtt kellett prezentálni azt, hogy mennyire vagyunk kreatívak, előremutatóak” – foglalta össze Porga Gyula a pályázati időszakot.

„A mérlegelésnél azzal is tisztába kellett tennünk, hogy fontos, hogy megsokszorozzuk az erőnket.” – Ennek szellemében állította össze Veszprém a Bakony-Balaton térség 116 településével közösen a pályázati anyagát, megsokszorzva egymás erejét és így értek fel közösen a csúcsra és viselhetik együtt az EKF címet 2023-ban.

Porga Gyula kitért Magyarország kormánya által nyújtott támogatásra is, mint fogalmazott ezt nem csak kérték, hanem vállalást is tettek, hogy az EKF címmel és az abban megvalósított projektekkel hozzájárulnak a nemzet közösségének fejlesztéséhez is, jó példát mutatnak másoknak is.

Mindeközben pedig a veszprémiek csakis nyertesek lehetnek, hiszen a 2023-as éven túl a másik nagy célja a városnak, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozzon, az élhetőség pedig több összetevőből áll: egy olyan otthont jelent, ahol jó gyereknek lenni, jó gyereket nevelni és jó megöregedni, ahol biztonságban érzi magát az ember, jók a közszolgáltatások, vannak parkok, zöldterületek, ahol van jövőképe az embereknek, foglalta össze Porga Gyula az élhetőség lényegét, amire Veszprém is törekszik.

Ehhez a munkához kérte a polgármester a jelenlévők támogatását, kiemelve, hogy sokan irigyek most Veszprémre, de az itt élők nyugodtan legyenek büszkék az eredményeikre. Nem a legkönnyebb éveit éli most az emberiség, de a sok nehézség közt a veszprémieknek a jóból sokkal több fog jutni.

„Erre is büszkék lehetünk, hogy mi a nehézségekben is ilyen nagy teljesítményre vagyunk képesek, mint ahogy annak idején az elődeink, akik a háború kellős közepén zeneiskolát hoztak létre.”

Az ünnepségen a Csermák Antal Zeneiskola ifjú tehetségei Hartmann Domonkos vezetésével, mellette Molnár Leventével és Pál Olivérrel adtak elő csellón és gitárral könnyed dallamokat.

Az ünnepséget követő állófogadáson pedig Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt, aki barátjának nevezte Porga Gyulát és hozzátette, sporthasonlattal élve ő egy jó csapatkapitány, aki mindig hisz a közösségben. Aki azt választotta, hogy a legjobb védekezés a támadás, a hátrányból előnyt tudott kovácsolni. Elmondta, hogy ő volt az, aki végig hitt az EKF győzelmében, még akkor is, amikor kiderült, hogy milyen nehéz ellenfelekkel kell megküzdeni a címért. Ovádi Péter a közösség nevében is megköszönte ezt a hitet és munkát Porga Gyulának és biztosította őt a támogatásukról a jövőben is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a Vanderlich Egészségcentrum.
Demeter Ferenc István kapta a Pro Meritis érmet
Demeter Ferenc István kapta a Pro Meritis érmet
Péntek délelőtt az Agórában tartott Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület közgyűlésén adták át a díjat.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
Átadták a Pro Urbe érdemérmeket
Átadták a Pro Urbe érdemérmeket
A Veszprém városért – Pro Urbe emlékérmet azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő, eredményes munkájukkal beírják nevüket a város történelmének térképére. A csütörtök délutáni, ünnepélyes átadónak helyszínéül a Városháza szolgált.