Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C

Családi kvíz, avagy a görögök már a spájzban vannak

2022. december 26. 4:00
A karácsony családi ünnep – tartja a közhely, mi azonban most emeljük a tétet, azaz vegyük a megállapítást szó szerint. Vajon mi történik akkor, ha a családtagok közül valaki előáll egy közös kvízzel, hogy kiderítse, az év többi napján ugyan mennyire fókuszáltunk egymás történeteire, beszámolóira, emlékeire? Mi maradt meg mibennünk őróluk az idei év eseményeiből?

Remek ötlet és nem csupán azoknak ajánlom, akik úgy érzik, ellaposodnak a karácsonyi vacsora utáni pillanatok, és már az ajándékbontogatás izgalmai sem hozzák az elvárt ingerszintet, netán még egy erős kávé is csak fáradtabbá teszi az embert. A kvíz természetesen nem csupán karácsonykor, hanem akár a közelgő év végén is játszható, kreatív zárása lehet az esztendőnek.

Miről is van szó? Végiggondolni, hogy csak a szűk család tagjai merre jártak az évben, nem is olyan könnyű feladat. Hogy hány napra mentek pontosan, kimondottan fogós kérdés. No de hogy milyen látottakról, miféle ételek fogyasztásáról, élményekről számoltak be ­– ennek felidézése alaposan próbára teszi képességeinket. Márpedig a családi kvíz épp a legapróbb részletekre kíváncsi. Ami a család egyik tagjának – nevezetesen a kérdéssor összeállítójának – fontos és jelentős történet, az a többieknek csupán egy halovány emlékfoszlány, aminek az év végére már nyoma sincs az elménkben.

Célszerű a játékot párokban játszani, de nem kell feltétlenül társas kapcsolatban lenni egy kétfős csapat alakításához. A becsapós kérdések fokozzák a hangulatot, ám a játék lényege, hogy nem műveltségi vetélkedő, hiszen jelen esetben a feladvány mi vagyunk: maga a család. A kvízkérdések megalkotójának érdemes minden egyes résztvevőről feladványt írnia, nehogy kimaradjon valaki és sértődésbe fusson a dolog. Természetesen a játék pontozásos, így a végére kialakul egyfajta sorrend, szóval valóságosan körvonalazódhat, hányadán is állunk az odafigyeléssel.

Jómagam szenteste csöppentem bele a családi kvízjátékunkba. Egyetlen feladványt szeretnék ebből megosztani most az olvasóval, amelynek meglepetés ereje roppant lassan vált előttem világossá. Így szól: „ha egy műszaki balszerencse miatt kizárólag egyetlen képet őrizhetnél meg a képernyőn látható 10 fotó közül, melyik lenne az?”. A csavar az a feladványban, hogy ezt nem magunkról, hanem a másikról kell megállapítanunk. Ezt követően összevetjük választásunkat az övével, s kiderül, egyezik-e a két kép. Vajon ismerjük a másikat? Apát, anyát, testvért – szűk környezetünket? Mi a fontos neki? Illetve egészen pontosan: szerintünk mi a fontos neki?

Mint említettem, lassan vált előttem a világossá, miről szól ez a kérdés. Valójában minket céloz, hogy mi mit is gondolunk a másikról, milyennek látjuk őt, az ismeret bennünk van, még ha őróla is szól. Ha egyezik a két kép, az a mi sikerünk, ha eltér, nekünk kell korrigálni. A másik az, aki, és olyan, amilyen. Több ezer év alatt mit sem változott az ember. Az ókori görögök ezt vésték a delphoi jósda bejárata fölé: „ismerd meg önmagad!” – merthogy kizárólag saját magunkon keresztül vezet az út a másik ismeretéhez és megértéséhez. Kipróbált, történelmi igazság, itt van velünk, sokkal közelebb, mint gondolnánk.

Képek: Pixabay.com

Szabó Eszter
további cikkek
A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02 A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Meli A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Egyre több Y és Z generációs merül el a spiritualitásban, a boszorkányságban. Ez a szubkultúra persze mindig is létezett a történelem során, izgalmasabb kérdés viszont, miért most kapott újra lendületet? 2023. november 5. 21:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.