Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C

A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban

2022. december 16. 13:34 // Forrás: MTI
Megkezdődtek a próbái a Karaffa című Petőfi-drámának a veszprémi Pannon Várszínházban pénteken. A drámatöredék befejezésére kiírt pályázat nyerteseinek egyike Szálinger Balázs író, akinek művét jövő februárban mutatja be a társulat.

  Vándorfi László, a darab rendezője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából írták ki a meghívásos pályázatot, melyre tíz pályamű érkezett. A zsűri által javasolt szerzők közül a meghívást Fabacsovics Lili, Darvasi László, Darvasi Áron, Dézsi Fruzsina, Háy János, Kovács Dominik és Kovács Viktor, Márton László, O. Horváth Sári, Szálinger Balázs, Terék Anna és  Zalán Tibor fogadta el. Közülük kettőt, Márton László és Fabacsovics Lili alkotását felolvasó színházi, valamint stúdiószínházi darabként mutatja be a társulat. A legjobbnak ítélt alkotás - Szálinger Balázs műve - premierje 2023. február 18-án lesz.

Vándorfi László beszélt arról is, hogy a sajátos, keserű humorú mű rendezése a mai korhoz igazodik, abszurd vígjátéki elemeket vonultat fel, a történetben központi szerep jut a levelek összekeverésének, ez vezet végül a zsarnok bukásához is.     A darab valós történelmi eseményen alapul, a benne szereplő eperjesi vérpad a mai napig létezik - tette hozzá. Hojsza Henrietta koreográfus kiemelte: sok gyereke és fiatal szerepel a darabban, a mozgás, az alkalmazott koreográfia nagy szerepet kap a műben.

Szálinger Balázs és Vándorfi László (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)Szálinger Balázs és Vándorfi László (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)

Szálinger Balázs, a darab szerzője elmondta, hogy a Petőfi által megírt töredéket érintetlenűl hagyva folytatta a művet, ám Petőfi alakjai közül csak a főbb szereplőket tartotta meg. Mint mondta, Petőfi Sándor valószínűleg nem vígjátékként, hanem drámaként alkotta volna meg a művet, hiszen éppen akkor született az alkotás, amikor Haynau feltűnt a történelem színpadán.

Bár a kész mű vígjátéki elemeket tartalmaz, mégis sejteti olykor a tragikumot - fűzte hozzá. A dráma az eperjesi vésztörvényszék mészárosáról, Antonio Caraffa tábornokról szól. Petőfi halála előtt néhány hónappal kezdte írni, de csupán tizenöt oldal készült el belőle.

A mű története: I. Lipót király felhatalmazására 1687 februárjában vésztörvényszéket állítottak fel Eperjesen. A politikai bíróság célja a Thököly-féle mozgalom felszámolása volt. A Caraffa itáliai zsoldosvezér által vezetett törvényszék koholt vádak alapján fogott perbe nemeseket, sokakat megkínoztak, kivégeztek.

vehir.hu
további cikkek
A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. tegnap 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. tegnap 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. tegnap 10:50 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.