2023. április 1.
//
Hugó névnap

Egyéves lett a Wine & Vinyl

Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.

2021. december 10-én, késő délután nyitott ki először a Wine & Vinly, akkor igazi kuriózumnak számított a belvárosi vendéglátóhelyek között azzal, hogy borbár mivolta mellett a bakelitlemezek szerelmeseinek jelentett új fellegvárat azáltal, hogy mind a megvásárolható termékek között megtalálhatóak voltak, mind pedig a hely állandó tartozékaként beépített lemezjátszó pultban is az ilyen típusú lemezek pörögtek.

A Wine & Vinyl aztán hamar magára rántott még több funkciót, amivel ugyancsak a belváros kínálatát kezdte erősíteni. Elindultak a borklubok, olyan közösségépítő alkalmak, ahol szakavatott borászok, vagy borkereskedők tartottak félig szakmai, félig laikusok számára is élményszerű kóstolókat hazai bor, vagy nemzetközi borvidékek kínálatából. A borklubok mellett tematikus zenei estek kezdtek el működni, ezzel együtt DJ-oktatás is kezdődött a Wine & Vinylben, de például a Pannon Egyetem közössége is felismerte a helyben rejlő lehetőségeket és közösen elindították a Pannon borklubot, valamint kiállításnak is adott már otthont a hely.

Mindezekről Zsandár Tamás, a Wine & Vinyl tulajdonosa számolt be a péntek esti egyéves ünnepségen, ahol elmondta, szerinte hiánypótló helyként jött létre a belvárosi bor- és bakelitbár, de már a jövőre fókuszálva hozzátette, 2023-ban az eddigieknél is több terve van a programok tekintetében.

Az ünneplésre hivatalos volt több veszprémi közéleti személy is, köztük Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója, aki a Wine & Vinyl jelentőségét távolabbról, városmarketing szemszögéből közelítette meg köszöntőjében. Mint mondta, a fiatal értelmiségiek megfigyelhetően keresik azokat a vidéki városokat, ahol relatív nyugalomban tudnak élni, mégis a település megadja nekik mindazt, amit elvárnak akkor, amikor kikapcsolódni szeretnének. Az ő jelenlétük fontos a helyi cégek fejlődése szempontjából is, és itt kapcsolódik össze a Wine & Vinyl és a hozzá hasonló vendéglátóhelyek fontossága a városmarketinggel és városstratégiával, hiszen adott esetben az ilyen helyek megléte is döntő lehet, amikor valaki Veszprémet választja lakhelyének.

Abban, hogy a Wine & Vinyl egy éve megnyithatott, nagy szerepe volt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Utcaképfejlesztési programjának is, ami kifejezetten azt a célt tűzte ki, hogy az üresen álló belvárosi üzlethelyiségekbe újra életet leheljen, ennek az egyik eredménye a Wine & Vinyl is.

Az EKF program vezérigazgatója, Markovits Alíz a helyszínen beszédében utalt arra is, ez a hely több kulturális funkciót is ellát, így egyszerre több területen is erősítette Veszprémet.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője szintén a meghívottak közt volt a születésnapra. Ő rávilágított arra, hogy bár veszprémiként elkötelezve beszélnek a városról, ha mélyebbre ás az ember, előjönnek olyan kritikák, hogy nincs elég élet a belvárosban. Szerinte az olyan helyek és azok üzemeltetői, mint a Wine & Vinyl és Zsandár Tamás elébe mennek ezeknek a kritikáknak és akkor is elhivatottan építkeznek, amikor egyébként nehezebb gazdasági időszakon megy keresztül az ország.

A köszöntők sorát egy törzsvendég, Hartmann Levente fejezte be, aki csatlakozva az előtte szólókhoz, megköszönte az eddigi programokat, kiemelte, hogy vendégként főleg a hely kínálatának változatosságát szeretik a betérők, a bakelitek szerelmeseinek pedig igazi zarándokhely a Wine & Vinyl.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.
Szentantalfán készült Veszprém város idei bora
Szentantalfán készült Veszprém város idei bora
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.