Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Egyéves lett a Wine & Vinyl

2022. december 10. 12:00
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.

2021. december 10-én, késő délután nyitott ki először a Wine & Vinly, akkor igazi kuriózumnak számított a belvárosi vendéglátóhelyek között azzal, hogy borbár mivolta mellett a bakelitlemezek szerelmeseinek jelentett új fellegvárat azáltal, hogy mind a megvásárolható termékek között megtalálhatóak voltak, mind pedig a hely állandó tartozékaként beépített lemezjátszó pultban is az ilyen típusú lemezek pörögtek.

A Wine & Vinyl aztán hamar magára rántott még több funkciót, amivel ugyancsak a belváros kínálatát kezdte erősíteni. Elindultak a borklubok, olyan közösségépítő alkalmak, ahol szakavatott borászok, vagy borkereskedők tartottak félig szakmai, félig laikusok számára is élményszerű kóstolókat hazai bor, vagy nemzetközi borvidékek kínálatából. A borklubok mellett tematikus zenei estek kezdtek el működni, ezzel együtt DJ-oktatás is kezdődött a Wine & Vinylben, de például a Pannon Egyetem közössége is felismerte a helyben rejlő lehetőségeket és közösen elindították a Pannon borklubot, valamint kiállításnak is adott már otthont a hely.

Mindezekről Zsandár Tamás, a Wine & Vinyl tulajdonosa számolt be a péntek esti egyéves ünnepségen, ahol elmondta, szerinte hiánypótló helyként jött létre a belvárosi bor- és bakelitbár, de már a jövőre fókuszálva hozzátette, 2023-ban az eddigieknél is több terve van a programok tekintetében.

Az ünneplésre hivatalos volt több veszprémi közéleti személy is, köztük Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója, aki a Wine & Vinyl jelentőségét távolabbról, városmarketing szemszögéből közelítette meg köszöntőjében. Mint mondta, a fiatal értelmiségiek megfigyelhetően keresik azokat a vidéki városokat, ahol relatív nyugalomban tudnak élni, mégis a település megadja nekik mindazt, amit elvárnak akkor, amikor kikapcsolódni szeretnének. Az ő jelenlétük fontos a helyi cégek fejlődése szempontjából is, és itt kapcsolódik össze a Wine & Vinyl és a hozzá hasonló vendéglátóhelyek fontossága a városmarketinggel és városstratégiával, hiszen adott esetben az ilyen helyek megléte is döntő lehet, amikor valaki Veszprémet választja lakhelyének.

Abban, hogy a Wine & Vinyl egy éve megnyithatott, nagy szerepe volt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Utcaképfejlesztési programjának is, ami kifejezetten azt a célt tűzte ki, hogy az üresen álló belvárosi üzlethelyiségekbe újra életet leheljen, ennek az egyik eredménye a Wine & Vinyl is.

Az EKF program vezérigazgatója, Markovits Alíz a helyszínen beszédében utalt arra is, ez a hely több kulturális funkciót is ellát, így egyszerre több területen is erősítette Veszprémet.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője szintén a meghívottak közt volt a születésnapra. Ő rávilágított arra, hogy bár veszprémiként elkötelezve beszélnek a városról, ha mélyebbre ás az ember, előjönnek olyan kritikák, hogy nincs elég élet a belvárosban. Szerinte az olyan helyek és azok üzemeltetői, mint a Wine & Vinyl és Zsandár Tamás elébe mennek ezeknek a kritikáknak és akkor is elhivatottan építkeznek, amikor egyébként nehezebb gazdasági időszakon megy keresztül az ország.

A köszöntők sorát egy törzsvendég, Hartmann Levente fejezte be, aki csatlakozva az előtte szólókhoz, megköszönte az eddigi programokat, kiemelte, hogy vendégként főleg a hely kínálatának változatosságát szeretik a betérők, a bakelitek szerelmeseinek pedig igazi zarándokhely a Wine & Vinyl.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Klubokba szerveződő polgáriság Klubokba szerveződő polgáriság Tényleg a polgári identitás része, hogy klubokba járnak az emberek? Egyáltalán mit is jelent manapság az, hogy klub? Veszprémben erre több megoldás is létezik, ezek közül a Wine&Vinyl borklubján keresztül járjuk körbe a kérdést. 2023. december 3. 10:03 A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások történelem A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások Sok kultúrtörténész elemezte már, hogy honnan ered a bor iránti szenvedély. Ha túllépünk a modern trendeken és visszanézünk a múltba, ezernyi népszokást, olykor meghökkentőeket is találhatunk, ami választ adhat erre a kérdésre is. 2023. szeptember 10. 17:42 Kiderült, milyen minőségűek a balatoni fröccsök Balaton Kiderült, milyen minőségűek a balatoni fröccsök Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni 'fröccsutcák' vizsgálata is szerepelt. 2023. augusztus 1. 10:47 Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat újabb jelentős gasztronómiai eseménnyel készült a borkedvelők számára, ezúttal Balatonalmádiban. Az Almádi Bormustra névre hallgató programon, a Szent Erzsébet ligetében – a Kézfogás Európa Szoborpark műalkotásai között – augusztus 16–20. között mutatkozik be Magyarország 8 történelmi borvidéke. 2023. július 20. 23:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.