Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hitelessége, rendpártisága volt a legnagyobb bűne

2022. december 8. 14:10
Második, bővített kiadása jelent meg Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplójának: a Ne sírj édesanya, hazajön édesapa című kötetet szerdán mutatták be a Városházán.

A Brusznyai Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága gondozásában megjelent kötet bővített kiadásával a szerkesztők remélik, sikerül még szélesebb körben is megismertetni Brusznyai személyiségét, aki a fiatalok számára is példa lehet.

Hiszen Brusznyai Árpád a 20. századi Veszprém egyik legjelentősebb alakja, és nagyon kevés olyan személy van, akiről a diákok vészterhes időben is büszkeséggel emlékeznek meg – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester a könyvbemutatón. Az újabb kiadás célja pedig épp ez: ébren tartani az emlékezetet, s újra és újra felhívni a figyelmet arra, hogy a szabadság fenntartása mindannyiunk felelőssége.

Rigó Róbert, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Kutatási Osztály vezetője szerint a kötet ehhez kiváló eszköz, hiszen nem visszaemlékezés, amelyet a jelenből írnak, és amely így természetszerűen torzul; napló, amely egykorúan, „valós időben” mutatja be a történteket, a Brusznyai Árpáddal szembeni eljárás alakulását, a megtorlások idejét, 1957 júliusától 1958 januárjáig, a halálos ítélet kihirdetéséig. Hiteles forrás, ennélfogva az oktatásban, ünnepi műsorokban is jól használható, mert átélhetővé teszi a történteket.

Sebő József történész arról beszélt, Brusznyai mintha már korán megérezte volna sorsát: hetedikes fiúként egy Vergilius-dolgozattal nyert pályázatot, melyben a lélek túlvilági sorsával foglalkozott, arról értekezett, hogy a Boldogok Ligetébe azok jutnak, akik hazájukért haltak meg. Pedig Brusznyai a tudományon keresztül akarta hazáját szolgálni: 18 évesen felvételt nyert a híres Eötvös Kollégiumba, ahol Homéroszt tanulmányozta. Kitűnő klasszika-filológus volt, azt tervezte, hogy a tudományos pályán dolgozik kutatóként, apja csendőri múltja megbélyegezte az ő jelenét is: miután elbocsátották az ELTE görög filológiai intézetéből, a váci székesegyház kántora lett, majd a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban kapott tanári állást.

Bár kifejezetten szelíd alkat volt, hazája sorsát mindig a szívén viselte. 1956. október 15-én az egyetemen tartott fórumon kritikus hangot ütött meg többek között a Rajk gyilkossággal kapcsolatban, így szinte törvényszerű volt, hogy delegálják a Veszprém megyei forradalmi tanácsba, majd később elnökké választják – igaz, ő csak átmenetileg, kényszerűségből vállalta a tisztet, ám ez az idő elég volt, hogy megpecsételje sorsát. Korábban ő volt az, aki megvédte a lincseléstől az ÁVH-sokat és a pártembereket, hogy rendes bírósági eljárás elé kerüljenek, a „köszönet” azonban egy durva koncepciós per lett.

Egy olyan koncepciós per, ami Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető bíró szerint kiváló példa volt arra, hogyan működött a kádári megtorlás rendszere, hogyan félemlítették meg a népet és hogyan használták a kitalált bűnökre épülő pereket saját bizonytalan rendszerük megszilárdítására. Mert Brusznyai legnagyobb bűne épp ez volt: hogy a saját nem legitim rendszerükkel szemben rendpárti forradalmárként, aki a változást az erkölcsre, a jogra alapozta, hiteles ember volt. Egy olyan személy, akire hallgattak. S ezért ők irigyelték, féltek tőle, s kíméletlenül el kellett távolítaniuk.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. ma 13:26 Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár. ma 12:03 Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség A hétfő délelőtti konszenzusos minikonferencia során bemutatták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok által kezdeményezett fejlesztéseket azok a szakemberek, akik részt vesznek a kábítószerügyi stratégia végrehajtásában. Az eseményen ismertették a KAB-KEF-21-0004 "A KEF-ek fejlesztése Veszprém megyében" pályázat eredményeit is.   ma 12:11 A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.