2023. június 5.
//
Fatime névnap

Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat

A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.

A díjjal a Hangvilla immár harmadik alkalommal tüntette ki a hazai könnyűzenei élet egy kimagasló, sokszínű és elkötelezett fiatal előadóművészét, Cserta Balázs pedig ötödikként kapta meg a sorban a díjat: korábban Csemer Boglárka, majd Tompos Kátya, Hrutka Róbert és az Antal Gábor Trió vehette át a darbukát formázó díjat.

A díjátadón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, egy ilyen díjat elindítani könnyű, megtartani azonban nehezebb, hogy mindig ugyanolyan erős mezőnyből tudjanak válogatni a bírák. Az eddigi díjazottak azonban mára komoly rangot adtak az elismerésnek, melyet a legkiválóbb muzsikusok érdemeltek eddig ki, akik minden bizonnyal ahhoz is hozzájárul, hogy Veszprém A zene városa címet viselheti az UNESCO jóvoltából.

Bélafi László, a Hangvilla igazgatója szerint az eddigi díjazottak egytől egyig kiváló zenészek, sokoldalúak és megvan bennük az együttműködési készség. Ez Cserta Balázsra különösen igaz, hiszen miközben sokan szóló karrierre törekednek és arra, hogy minél több óriásplakáton ott legyen az arcuk, ő session zenészként alkot maradandót és felel azért, hogy egy-egy produkció minél jobban szólaljon meg.

A fúvós hangszerek mestereként – összesen nyolc hangszeren játszik, köztük fuvolán, klarinéton, szaxofonon és dudán is – számtalan formációban hallhatta már őt a közönség: pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is. Színpadra lépett többek között Szirtes Edina Mókussal, Rúzsa Magdival, Bíró Eszterrel, Gájer Bálinttal, Geszti Péterrel, a Jazz+Azzal, Palya Beával és Szvorák Katalinnal.

Számtalan lemezfelvétel és színházi alkalmazott zene közreműködője volt már, legyen szó bármilyen fafúvós hangszerről. Emellett számos táncszínházi és prózai előadás, valamint hangfelvétel zenei rendezője és vezetője.

2007 óra tagja a Modern Art Orchestrának, amely a kortárs magyar jazz és jazz nagyzenekarra íródott kortárs klasszikus zenei darabok bemutatására specializálódott.

Az aktív zenélés mellett pályájának fontos eleme a tanítás. 2008 óta a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jazz szaxofon és népi fúvós hangszer tanára, 2017 óta pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén tanít népi fúvós hangszereken.

A díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásábólA díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásából

Tanulmányok:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Jazz szaxofon (2008.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Nép klarinét – tárogató (BA) (2010.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Népi klarinét – tárogató (MA) (2012.)

Díjak, elismerések
2011. Artisjus-díj „A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért” – Népzene kategóriában
2017. Pro Cultura Albae Regia díj – Székesfehérvár város közéletében és művészeti életében játszott szerepéért a Cserta család részére
2019. Artisjus-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év produkciója kategóriában
2019. Fonogram-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év hazai jazz albuma / hangfelvétele kategóriában

Cserta Balázs a díját hivatalosan 2023. január 14-én este 7 órakor veheti át a Hangvilla nagytermében, ahol egy koncert keretében különböző műfajokban és formációkban mutatja meg sokoldalú tehetségét, valamint fellép a Budapest Ragtime Band is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.