Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cserta Balázs kapta a Hangvilla-díjat

2022. december 7. 4:00
A pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is ismert zenész az óriásplakátos megjelenések helyett inkább a tökéletes harmóniára törekszik: session zenészként számos produkció kiváló zenei hangzásáért felel.

A díjjal a Hangvilla immár harmadik alkalommal tüntette ki a hazai könnyűzenei élet egy kimagasló, sokszínű és elkötelezett fiatal előadóművészét, Cserta Balázs pedig ötödikként kapta meg a sorban a díjat: korábban Csemer Boglárka, majd Tompos Kátya, Hrutka Róbert és az Antal Gábor Trió vehette át a darbukát formázó díjat.

A díjátadón Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, egy ilyen díjat elindítani könnyű, megtartani azonban nehezebb, hogy mindig ugyanolyan erős mezőnyből tudjanak válogatni a bírák. Az eddigi díjazottak azonban mára komoly rangot adtak az elismerésnek, melyet a legkiválóbb muzsikusok érdemeltek eddig ki, akik minden bizonnyal ahhoz is hozzájárul, hogy Veszprém A zene városa címet viselheti az UNESCO jóvoltából.

Bélafi László, a Hangvilla igazgatója szerint az eddigi díjazottak egytől egyig kiváló zenészek, sokoldalúak és megvan bennük az együttműködési készség. Ez Cserta Balázsra különösen igaz, hiszen miközben sokan szóló karrierre törekednek és arra, hogy minél több óriásplakáton ott legyen az arcuk, ő session zenészként alkot maradandót és felel azért, hogy egy-egy produkció minél jobban szólaljon meg.

A fúvós hangszerek mestereként – összesen nyolc hangszeren játszik, köztük fuvolán, klarinéton, szaxofonon és dudán is – számtalan formációban hallhatta már őt a közönség: pop, jazz, kortárs és autentikus népzenei formációk tagjaként is. Színpadra lépett többek között Szirtes Edina Mókussal, Rúzsa Magdival, Bíró Eszterrel, Gájer Bálinttal, Geszti Péterrel, a Jazz+Azzal, Palya Beával és Szvorák Katalinnal.

Számtalan lemezfelvétel és színházi alkalmazott zene közreműködője volt már, legyen szó bármilyen fafúvós hangszerről. Emellett számos táncszínházi és prózai előadás, valamint hangfelvétel zenei rendezője és vezetője.

2007 óra tagja a Modern Art Orchestrának, amely a kortárs magyar jazz és jazz nagyzenekarra íródott kortárs klasszikus zenei darabok bemutatására specializálódott.

Az aktív zenélés mellett pályájának fontos eleme a tanítás. 2008 óta a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jazz szaxofon és népi fúvós hangszer tanára, 2017 óta pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén tanít népi fúvós hangszereken.

A díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásábólA díjazott egy rövid fellépésen ízelítőt is adott virtuozitásából

Tanulmányok:
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Jazz szaxofon (2008.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Nép klarinét – tárogató (BA) (2010.)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Népi klarinét – tárogató (MA) (2012.)

Díjak, elismerések
2011. Artisjus-díj „A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért” – Népzene kategóriában
2017. Pro Cultura Albae Regia díj – Székesfehérvár város közéletében és művészeti életében játszott szerepéért a Cserta család részére
2019. Artisjus-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év produkciója kategóriában
2019. Fonogram-díj a Moder Art Orchestra tagjaként – az év hazai jazz albuma / hangfelvétele kategóriában

Cserta Balázs a díját hivatalosan 2023. január 14-én este 7 órakor veheti át a Hangvilla nagytermében, ahol egy koncert keretében különböző műfajokban és formációkban mutatja meg sokoldalú tehetségét, valamint fellép a Budapest Ragtime Band is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.