Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény

2022. december 4. 10:16
Meggyújtották Veszprém adventi koszorújának második gyertyáját, a remény szimbólumát.

A hagyományokhoz hűen Advent második vasárnapját ismét nagyobb közönség előtt, a Kossuth utcai ünnepi programok keretében gyújtották meg az adventi koszorú második gyertyáját.

Az ünnepi alkalom előtt a város képviseletében Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő tartott rövid beszédet a veszprémiek, főleg kisgyermekes családok előtt.

A képviselő gondolatait a gyertya jelentése, a remény köré fűzte fel. Egy arisztotelészi idézettel élve a remény egy ébredő álom. Remény a vágyaink beteljesülése iránt, remény a jelen történéseinek irányváltására és egy áhított jövő felé.

Felidézte, hogy bár jelenleg a szomszédunkban dúló háború, előtte pedig a világjárvány árnyékolta be a mindennapokat és tette bizonytalanná az életünket, végig ott munkálkodott a hitünkből táplálkozó remény.

Pálinkás Roland beszédében kifejtette, Veszprém kiváló mintát ad, hogyan kell táptalajt adni a reménynek. Erre alátámasztásul az Európa Kulturális Fővárosa címet hozta, ami ezekben a nehéz időkben is reményül szolgál, hogy a térséggel összefogva egy megyeszékhely hogyan fordul a reménykeltő, szebb jövő felé.

A képviselő után Szabó János atya, a Veszprémi Érsekség gazdasági helynöke osztotta meg gondolatait. Ő az adventi gyertyák fontosságáról beszélt. Mint mondta, próbáljunk meg belenézni a lángba és próbáljuk meg megérteni a jelentésüket. Ne féljünk, hogy a gyertya parazsa lángra lobbantja a hitet bennünk, mondta.

A gyertyákban ott van a hit, ami elvezet a békéhez. A béke egy kis pontból, a szívünkből indul ki, először magunkkal kell békességbe kerülnünk, utána szeretteinkkel, családunkkal, ezt követően pedig másokkal is, fejtette ki az atya.

Habár a világbékéért egyedül nem tudunk tenni, de saját családunkban meg tudjuk teremteni a béke harmóniáját, ez az igazi boldogság kulcsa, zárta gondolatait, majd közösen meggyújtották a koszorún a gyertyát.

A meghitt alkalmon Zsiliniszky Cecília, valamint a Padányi Katolikus Iskola diákjai adtak elő karácsonyi dalokat.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.