Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Megújult a veszprémi németek közösségi háza

2022. december 1. 15:14
Átadták a felújított Német Házat, a veszprémi német nemzetiségi közösség központját.

A felújított épületet ünnepélyes keretek között avatták és szentelték fel szerda délután. Az eseményen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a ház közösségi terme zsúfolásig megtelt. Ez is jelzi, hogy nagyot javult a nemzetiség helyzete az elmúlt évtizedekben, hiszen a rendszerváltás előtt a kommunista rendszer igyekezett ellehetetleníteni a magyarországi németséget, és a svábok csak halkan, egymás közt beszélhették anyanyelvüket. Szerencsére mára ez megváltozott, ehhez azonban önmagában kevés lett volna a helyi, a megyei vagy az országos törekvés: szükség volt ezek szoros együttműködésére is, ahogy a jövőben is szükség lesz rá, ha azt szeretnénk, hogy ötven és száz év múlva is merjenek németül énekelni, tanulni, vállalják identitásukat a jövő magyarországi németjei.  

Soltész megjegyezte: a német nemzetiség minden alkalmat megragad a fejlődésre. Míg tíz évvel ezelőtt tíz köznevelési intézményt tartottak fenn német közösségek, ma már 34 óvoda és 41 iskola működik a különböző nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában. Közösségi és kulturális téren is figyelemre méltó a magyarországi németek aktivitása: több száz kulturális csoport több ezer rendezvényt szervezett az elmúlt évtizedben, és megújult több mint negyven közösségi ház is, köztük a veszprémi. 

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ / LdU) elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Német Ház megújulásához. Külön kiemelte az LdU regionális irodájának tavaly elhunyt vezetőjét, Wágenhoffer Kornéliát, aki szívügyének tekintette a ház megújulását, az elkészült épület átadását azonban már nem élhette meg. Az irodavezető emléke előtt néma főhajtással adóztak a jelenlévők. 

A házavatáson veszprémi és környékbeli nemzetiségi csoportok valamint nemzetiségi tagozatos diákok villantották meg a magyarországi német kultúra néhány zenei gyöngyszemét, és itt adták át a középiskolai nemzetiségi ösztöndíjakat is, amiket ezúttal a Lovassy két diákja, Freund Ágnes és Gerhardt Emese vehettek át. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.