2023. június 3.
//
Klotild névnap

Véradást rendeztek az egyetemen

Házhoz ment a Magyar Vöröskereszt a kollégistákhoz: a Hotel Magisterben rendeztek véradást kedden.

A Vöröskereszt folyamatosan szervez véradásokat. Erre szükség is van, hiszen ahhoz, hogy az ország vérellátása biztosított legyen, és a műtétekre, a baleseti sérültek ellátására, transzfúzióra szoruló betegek számára megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, ahhoz országosan napi 1600-1800 donor adományára van szükség. Egy adományozó vérével három rászorulón is segít.

A Vöröskereszt adatai szerint 2020-ban tízezer eseményt szerveztek, több mint 328 ezren adtak vért, és közel egymillió életet mentettek meg ezzel. 

Vért bárki adhat, aki egészséges, elmúlt 18 de még nem 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, nem készült tetoválása vagy testékszere az elmúlt fél évben, és a véradást megelőző orvosi vizsgálaton zöld utat kap.

Kedden Ovádi Péter parlamenti képviselő is véradásra biztatta a fiatalokat, és ő maga is odanyújtotta karját a Vöröskereszt önkénteseinek. Mint elmondta, rendszeres véradó, amikor lehetősége van, segít. Megjegyezte: büszke arra, hogy a Pannon Egyetem a társadalmi felelősségvállalásban is élen jár. Az egyetem egyébként korábbi szép eredményeket is felmutathat ezen a téren: 2014-ben az országos felsőoktatási véradó versenyben második helyezést értek el. 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémi sportvezetők hívták fel a figyelmet a véradás fontosságára
Veszprémi sportvezetők hívták fel a figyelmet a véradás fontosságára
Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Veszprémi Civil Ház a hagyományos véradóprogramját, amelyen az 1. FC Veszprém ügyvezetője, Rajki Tamás, a VEDAC elöljárója, Németh Attila, valamint Kovács Áron önkormányzati képviselő is részt vett.
Balatoni véradókampányt indít az OVSz
Balatoni véradókampányt indít az OVSz
Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) balatoni nyári véradókampányt indít, hogy a nyári időszakban is fenntartsa az optimális vérkészletet.
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
Vérüket adták, hogy mások élhessenek
Vérüket adták, hogy mások élhessenek
A koronavírus-járvány második hazai hullámának következtében kiemelten fontossá vált a véradás folytonosságának biztosítása. Erre való tekintettel a Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ véradó napot szervezett csütörtökön Veszprémben.
Vérüket adták a segítség jegyében
Vérüket adták a segítség jegyében
Az előzetesen vártnál is nagyobb sikerrel zajlott le az a kétnapos véradási akció, amit a Mert Segíteni Jó Alapítvány karolt fel Veszprémben. Az eseményen több közéleti szereplő is a vérét adta a sikerért.