Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C

20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók!

2024. június 15. 14:40
Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára.

A Véradók Világnapját 2024. június 14-én ünnepeljük, a WHO "20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók!" szlogennel népszerűsíti a jeles napot. Az évforduló és a kampány célja, hogy megköszönje és elismerje az önkéntes véradókat, bemutassa a nemzeti vérprogramok eredményeit és kihívásait, valamint hangsúlyozza a rendszeres, ingyenes véradás szükségességét. A cél, hogy előre mozdítsák a véradás kultúráját a fiatalok és a nagyközönség körében, növelve a véradói bázis sokszínűségét és fenntarthatóságát.

Vörösmarty ÉvaVörösmarty Éva

Vörösmarty Éva, a vármegyei önkormányzati hivatal alelnöke köszöntötte elsőként a sajtó képviselőit és a Vöröskereszt munkatársait, aki maga is hosszú ideje véradó.

,, Felemelő érzés volt tudni, hogy akár egy ismeretlen ember életét is megmenthetem a véremmel, legyen az egy életmentő műtét vagy súlyos orvosi beavatkozás. Ma már a véradás sokkal könnyebben elérhető. Nem kell feltétlenül nagyvárosba utazni, hiszen a szervezők kisebb településeken is lehetőséget biztosítanak, például kultúrházakban vagy rendezvényeken. Sőt, turisták számára is elérhetővé teszik, például strandokon vagy egészségszűrő buszokban. Ezért úgy gondolom, mindenkinek adott a lehetőség, hogy vért adjon” – fogalmazott az alelnökasszony.

Brányi Mária alpolgármester beszédében kiemelte a véradás életmentő szerepét, melyet a városukban mostantól a vérszilvafa is szimbolizál. Az alpolgármester asszony köszönetet mondott a szervezőknek nemcsak a mai rendezvényért, hanem a jövőbeni fontos munkájukért és professzionizmusukért, amely a Vöröskereszt tevékenységét jellemzi.

Brányi MáriaBrányi Mária

Lidics Éva, a Vármegyei Vöröskereszt Szervezet véradó szervező koordinátora köszöntötte a vendégeket és munkatársakat, és hangsúlyozta, hogy a véradás az egészségügyi ellátás egyik legfontosabb alappillére, és köszönetet mondott minden véradónak és vérellátásban dolgozónak önzetlen munkájukért.

Szabó Sipos Barnabás, Jászai Mari-díjas színművész arról beszélt, hogy személyes élményei és művészi pályája is összekapcsolódik a véradás fontosságával. Hangsúlyozta, hogy vérnagykövetként és művészként is az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját támogatja, és kiemelte a véradás önkéntességének és közösségformáló erejének jelentőségét. Beszédében párhuzamot vont hobbija, a vitorlázásban tapasztalt kölcsönös segítségnyújtás és a véradás közösségi szelleme között, és rámutatott, hogy a művészet személyes érintettségével hogyan lehet ösztönözni az embereket. A "Csak egy hős" című, Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos dala kapcsán hangsúlyozta, hogy az önzetlen segítségnyújtás és összefogás érzése hogyan válthatja fel a félelmet, és hogyan erősítheti az emberszeretetet.

Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész is megosztotta a gondolatait az eseményen, arról, hogy milyen fontos megállni és elgondolkodni az élet alapvető elemein, mint a föld, levegő, tűz, víz, és vér, amelyek mindennapi létünket biztosítják. Hangsúlyozta, hogy a véradás életeket ment, és felelősségünk, hogy részt vegyünk benne. Végül, Aranyosi Ervin véradásról szóló himnuszával zárta gondolatait.

Nagy Károly, kanonokNagy Károly, kanonok

A mai napon elültetett vérszilva a szilvának egy nemesített változata, melynek sötétbordó, néha feketés levelei kihajtástól egészen a lombhullásig megőrzik színüket, ezzel is indokolva a nevét. Áprilisi virágzása során rózsaszín vagy halvány rózsaszín virágai hatalmas tömegben nyílnak, lenyűgöző látványt nyújtva. A fa kifejlett állapotában 4-10 méter magasra nő, napos helyeket kedvel, és élettartama átlagosan 40-50 év. Feltűnő szépsége és kompakt mérete miatt kiválóan alkalmas utcafronti ültetésre, szimbolizálva egy összetartó, példamutató közösséget.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. ma 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. ma 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.