Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Kezdődhet a bemelegítés az újévi fogadalmakhoz, elkészült a Séd-völgyi futókör

2022. november 30. 4:00
Veszprém egyik legszebb természeti környezete eddig is sok futót vonzott, mostantól kezdve viszont kényelmesebb körülmények között mozoghatnak a sportolni vágyók a kedden átadott közel egy kilométeres rekortán pályán.
  • A futókör teljes hossza 800 méter
  • A beruházás az Országos Futópálya-építési Program keretében valósult meg, amit 30 millió forinttal az állam is támogatott, további 30 millió forintot pedig Veszprém Város Önkormányzata tett hozzá
  • A helyi általános iskolák és a lakosság bevonásával négy közösségi rekreációs programot szerveznek a futókörön, köztük Mikulás és adventi futást

Közel 12 éve, hogy az önkormányzat átadta a teljesen felújított Séd-völgyi rendezvényteret, abban a reményben, hogy az majd a veszprémiek kedvelt helyszínévé válik. A remények beigazolódtak: azóta a völgyben minden évben turisták ezrei és helyiek sokasága fordul meg, sőt, mostanra némileg ki is nőtte a kereteit a terület: a völgyben sétálók, biciklizők, futók, babakocsival érkezők időnként nehezen fértek el kényelmesen egymás mellett az utakon.

Éppen ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy bővíti a helyi sportolási lehetőségeket, hogy a különböző tevékenységet végzők ne zavarják egymást. A legkézenfekvőbb megoldás egy futókör kialakítása volt, ahol a futók saját, biztonságos sávban mozoghatnak – mondta el Porga Gyula polgármester a hivatalos átadón.

A futókör persze nemcsak a biztonságot és a feszültségek elkerülését szolgálja. Bár minden január elsején megfogadjuk, hogy ezúttal többet mozgunk, a statisztikák arról árulkodnak, a fogadalmakat csak kevesen tartják be. A legfrissebb kutatások szerint a magyarok háromnegyede gyakorlatilag alig mozog: 59%-uk soha, míg 14%-uk nagyon ritkán.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondása szerint a futó-, bicikli- vagy éppen görparkok létesítésével éppen ezt a tendenciát szeretné megfordítani a kormány. „Szeretnénk megmutatni elsősorban a gyerekeknek, hogy van más lehetőség is, mint egész nap mobilozni” – hangsúlyozta az államtitkár, hiszen a sportra nevelés gyerekkorban kezdődik, ráadásul egy gyerek a szüleit, idősebb hozzátartozóit is hatékonyabban rá tudja venni a mozgásra. Aki pedig rendszeresen mozog heti minimum 2,5 órát, annak az egészségben eltöltött élettartama 4,2 esztendővel nő.

Az összesen 800 méter hosszú, a Kiskúti csárda és a Jezsuita templom között található rekortán burkolatú futókör elkészültét az állam összesen 30 millió forinttal támogatta, további 30 milliót a veszprémi önkormányzat tett hozzá, míg a közel 113 millió forintos beruházás maradékát EKF-támogatásból finanszírozta a város. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója ennek kapcsán elmondta, a kultúra szerves részeként tekintenek a sportra, mely közösségformáló erővel is bír, ami a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt célja.

A futókört a hivatalos átadót megelőzően november 25-én már tesztelhették a futók, december 5-én pedig Mikulás-futásra, míg december 11-én adventi futásra várják az érdeklődőket, hiszen az állami támogatású futókörökkel rendelkező városok azt is vállalják, hogy évente négy rekreációs jellegű rendezvényt szerveznek a helyszínen. Ezek közül egyet maga az állam tart tulajdonképpen: jövő májusban a Futókörök napján reggel 9-től este 6-ig várják a futókat, hogy felmérjék, melyik városban használják a legtöbben a pályát.

A futókör egyébként a szabadidős céllal futók mellett a hivatásos sportolóknak is jól fog jönni: 2023-ban tartják az atlétika vb-t, melyre Veszprémből öten is kvalifikáltatnák magukat. Ennek apropóján a fiatalok jelképesen egy váltóbotot adtak át a polgármesternek az átadón, majd a jelenlévő iskolások és civilek maguk is kipróbálhatták a pályát.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.