2023. február 2.
//
Karolina névnap

Utazás a ló túlsó oldalára

2022. november 21. 4:00
Egy íróval zajló beszélgetés világított rá arra, hogy nincsenek manapság könnyű helyzetben az alkotók, amikor a genderrel, vagyis a társadalmi nemekkel kapcsolatos kérdések oly annyira elhatalmasodtak. Vessünk egy pillantást most jelenünkre onnan, ahova esetünkben minden bizonnyal átestünk: a ló túlsó oldaláról.

Előrebocsátom, bőven vannak helyrehoznivalók a női-férfi szerepek és azok megítélésének egyensúlyában, ez nem kérdés. Ahogyan azt sem vitatom, hogy rendkívül fontos erről beszélni, mert így kerülhetünk közelebb egymás álláspontjához, hogy egy elfogadóbb társadalomban élhessünk. Éppen ennek során adódik a kérdés:

hányadán is állunk az alkotói szabadság és az elvárási (t)rendek viszonyát illetően?

Nemrégiben egy íróval zajló beszélgetéskor kapott sajátos megvilágítást a gender témaköre. A beszámoló szerint ez immár olyan mértékben nyomasztja az alkotó embert, hogy a papír fölött újkori kísértetként lebeg a külső elvárás: korántsem az jegyezhető le, ami az írói szándékból adódna. Történt ugyanis, hogy írónk befejezte regénye első kötetét, amelyben a hős fiú megmentette a világot, és éppen nekiült a második kötetnek, amikor bekopogtatott a figyelmes külső kritika:

...hős fiú? Miért nem hős leány menti meg a világot? Hoppá, miért is? Írónk megtorpant, majd rövid tétovázás után hirtelen úgy döntött, nem nyit vitát e kérdés fölött.

Mi több, be sem megy ebbe az utcába, hanem egy jól célzott kardcsapással oldja meg a gordiuszi csomót: a második kötet hőse hősnő lesz, aki nem kevésbé menti meg a világot. Így állítva helyre a gender egyensúlyt erős lendülettel fogott hozzá a történet nyitó jelentének, amelyben egy nyílt tengeri vitorlás halad sok csomós sebességgel, a hajóskapitány pedig harsányan kiált a legénységre….

Legénységre. Írónk ujjai lefagytak a klaviatúrán, némán meredt a szóra. Nem lesz ebből baj? Legénység. Miért is nem „leányság” – rémlett fel előtte a jövőbeni kérdés, amiről persze azonnal tudta, hogy badarság, és sem szóra sem válaszra nem lesz érdemes, ha egyáltalán felmerülne a számonkérő gondolat. Mégis: megtorpant az írásban – hangzott az írói beszámoló, és egyáltalán nem a legénység-leányság dilemma itt a probléma. A józan ész azt könnyen tisztázza. De a megtorpanásra, az ujjak elbizonytalanodására a billentyűzeten, arra nincs magyarázat. Sem első, sem második pillantásra. Az maga a ló túlsó oldala.

Szabó Eszter

További cikkek

Mit jelent az apaság?
Mit jelent az apaság?
Simon Dani jegyzete az élet legnagyobb ajándékáról.
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
Végre eljött Veszprém életébe az, amit mindenki oly régóta várt: az EKF éve. Maga a megnyitó egyszerre több helyszínen szórakoztatta a közönséget – beindult az élet! Emberek siettek egyik helyszínről a másikra, jobbnál jobb eseményekre, minden remekül sikerült, minden jól alakult, és tudom, nem kellene épp most behoznom a „de” szócskát – de…
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
Gyakran mondunk le olyan tevékenységekről, amiket szívesen űznénk, de a belső hang azt súgja (és ezt aztán sokszor tényleg ki is mondjuk), hogy “ehhez én túl béna vagyok”. Nem, nem vagy béna, meg tudod tanulni, de az első lépés az, hogy leteszed a negatív gondolatokat.
Önkritikus és kritika nélküli politikus
Önkritikus és kritika nélküli politikus
A sztereotípiákból kiemeli, vagy inkább egy öngóllal a saját helyzetét nehezíti az a politikus, aki képes nyilvánosan az önkritikára? Karácsony Gergely és Porga Gyula közül az egyikük megtette ezt. Véleménycikk.
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
Fogadalmat tenni nem feltétlenül naiv bolondság, ami csak arra szolgál, hogy frusztrációt okozzon és megszegjük, de talán érdemes lenne átgondolni, valóban jó dolgokat fogadunk-e meg.