Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tudós, sportoló és asztrofotós vehette át a megyei Prima díjat

2022. november 19. 12:38
Pénteken adták át az idei Prima díjakat a Megyeháza Szent István termében.

Elit klubhoz csatlakoznak azok, akik pénteken átvehették a Veszprém megyei Prima díjat. Hosszú a névsora az elmúlt bő másfél évtizedben elismert kiválóságoknak – és ezt a névsort, a díjazottak életútjának rövid ismertetésével együtt most kiadványban is megjelentették. 

Az idén kitüntetettek persze még nem szerepelnek a kötetben. Hagyományosan a megyei Prima díjakkal együtt adják át a Veszprém megyei Év Vállalkozója díjakat is. A díjazottak bejelentése előtt Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese, megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepélyes beszédében a vendégek köszöntése után kiemelte, ez már a tizenhetedik alkalom, hogy finanszírozzák, megszervezik és átadják a díjat. Nem kis dolog, főként most, amikor a sok nehézség miatt az élet számos területét újra kell gondolni. Ezeket a nehézségeket kicsit elfeledve szóljon az este az ünneplésről, és legyen az elismerésé minden gondolatunk, szólt az ünneplő közönséghez Gazsi Attila. Kiemelte, rendkívül fontos, hogy a tudomány, a kultúra, a sportélet meghatározó képviselőit megbecsüljük, hiszen azon túl, hogy az országban és a nagyvilágban hírnevünket viszik, másokat is jobb eredményre ösztönözhetnek. 

Az Év Vállalkozója díjakat Veszprém megyében idén Krámli Balázs, a Lifesun Trade Kft. tulajdonosa, Varga János a Borcsa Kft. ügyvezető igazgatója, Boross Ottó a VEMÉVSZER Kft. ügyvezető igazgatója, Bódy Kornél a Plasticor Kft. ügyvezető igazgatója és Csehó Zsolt, Hungaro Kereskedőház Kft. ügyvezető igazgatója vehették át.

A Veszprém megyei Prima díjakat idén is három kiválóságnak ítélték oda, akiket egy-egy millió forintos tiszteletdíjjal ismertek el.

A díjat magyar tudomány kategóriában prof. dr. Padisák Judit biológus, egyetemi tanár, akadémikus kapta. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett biológus diplomát, 1991-ben kandidátusi, 1999-ben MTA doktora címet szerzett. 2016-ban az Academia Europaea, 2019-ben az MTA tagjává választották. Jelenleg a Pannon Egyetem egyetemi tanára. Kutatási területe a limnoökológia, azaz a szárazföldön található természetes vizek ökológiája. Az édesvízi algológia nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselője. Kutatási témái közé tartozik a Balaton fitoplanktonja (azaz növényi, vízben lebegő, mikroszkopikus planktonikus szervezetek) összetételében bekövetkező hosszútávú változások vizsgálata, az algák asszociációiával kapcsolatos alapkutatás, valamint Magyarország álló- és folyóvizei ökológiai állapotának tanulmányozása a Víz Keretirányelv alapján. A Pannon Egyetem legtöbbet hivatkozott kutatója (több, mint 13 ezer hivatkozás a Google Scholar szerint). Kutatómunkáját több díjjal is elismerték, például a Cholnoky díj (2021), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2010), Mestertanár Aranyérem (OTDK, 2009) kitüntetéssel. Mind az Academia Europaea (2016), mind a Magyar Tudományos Akadémia (2019) tagjai közé választotta.
A Pannon Egyetemen létrehozta a Limnológia tanszéket, és az 1999-ben indult környezettudományi képzés egyik megalapítója volt, a Pannon Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsának elnöke. 
Az MTA két tudományos bizottságának, a Magyar Akkreditációs Bizottság Természettudományi Bizottságának, és több nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. A Magyar Algológiai Társaság alapítója. Előbb az MTA Veszprémi Területi Bizottságának egyik szakbizottsági elnökeként tevékenykedett, majd 2020-ban a VEAB elnökének választották.

Magyar sport kategóriában Fazekas Nándort jutalmazták. Magyar sport kategóriában Fazekas Nándort jutalmazták. Fazekas Nándor 1976. október 16-án Kecskeméten született, itt kezdett el már általános iskolában kézilabdázni. 1990-től négy éven keresztül játszott a Lajosmizsei Kézilabda Egyesületben, majd 1994-ben leigazolta a Fotex Veszprém. Legjelentősebb fiatalkori sikere az 1994-es ifjúsági Eb 8. helyezése. A veszprémi éveket először a Dunaferr SE-vel kötött kölcsönszerződés törte meg, ekkor a hazai és a nemzetközi pályafutása is szintet lépett. 2004-ben a német TuS Nettelstedt-Lübbecke-hez igazolt, két évre. 2006-tól 2009-ig a szintén német VfL Gummersbach-ban védett, mely csapattal 2009-ben EHF-kupát nyert. 2009-ben visszatért Veszprémbe melynek színeiben 12-szer lett magyar bajnok, 12-szer Magyar Kupa-győztes, 1-szer Szuperkupa-győztes, 1-szer BL-döntőt, egyszer pedig Bajnokok Tornája-döntőt játszott. Pályafutása utolsó öt évét Balatonfüreden töltötte, ahol a legjobb elért eredménye a Magyar Kupa 3. hely. A magyar válogatott mezét 236-ször öltötte magára nagy büszkeséggel. A nemzeti együttessel öt világbajnokságon és két olimpián vett részt. Athénban és Londonban is negyedik helyen zárt a nemzeti együttes. Jelenleg a Fejér-B.Á.L. Veszprém kapusedzőjeként dolgozik, három fiúgyermek édesapja, családjával Balatonalmádiban él.

Magyar képzőművészet kategóriában Fényes Lóránd asztrofotográfus vehette át az elismerést.  A csillagos eget tizenéves kora óta kémleli. Az eleinte könnyed kikapcsolódásként induló amatőrcsillagászat a digitális technika robbanásszerű fejlődésével mára a legfőbb elfoglaltságává, professzionális kiteljesedésévé vált. Lóránd a Brit Királyi Obszervatórium által életre hívott kiemelt presztízsű nemzetközi megmérettetés, az Astronomy Photographer of the Year kategóriagyőztese, több nemzetközi asztrofotós pályázat díjazottja, az Év természetfotósa verseny különdíjasa. Az elmúlt években a National Geographic magyarországi kiadása több éven keresztül választotta munkáit az év mélyég felvételének, a NASA szakemberei által üzemeltetett online galéria pedig számos esetben ismerte el azokat a legjobb asztrofotókat rendező napi válogatásában. Publikációi, előadásai, kiállításai széles körben érhetőek el mind a hagyományos fórumokon, mind az online világban.

Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.