Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Családi látogatószobát adtak át a koraszülöttek világnapján

2022. november 18. 11:27
A Csolnoky Ferenc Kórház a koraszülöttek világnapján egy családi látogató szobát adott át, hogy a szülőkön túl a család többi tagjai is látogathassák az újszülöttet.

Több mint tíz éve ünnepeljük a koraszülöttek nemzetközi világnapját, ezen a napon (november 17), a szakemberek az idő előtt született babák életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Magyarországon évente nyolcezer család kénytelen szembenézni a sokszor erőt próbáló, lelkileg és fizikailag is megterhelő kihívással. A Csolnoky Ferenc Kórházban évente 250-260 koraszülöttet gondoznak a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) szakorvosai, egészségügyi szakemberei.

Az elmúlt két évben nem volt lehetőség az újszülöttek világnapját ünnepelni, így most külön öröm volt a kórház számára, hogy megvalósulhatott az esemény. Az intézmény nem engedi el a koraszülöttek kezét, a gyakori ellenőrzések mind zálogai annak, hogy egészséges felnőttként élhessenek, és a koraszülöttség csupán egy emlékké váljon számukra. A fejlett technikáknak köszönhetően a koraszülötteknek nem csak az életben maradási esélyei, de az életminőségük is számottevően javultak.

Tenk Tamás, a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnöke is köszöntötte az ünnep résztvevőit, majd szót Szabó Éva főorvos részletesen is beszámolt az új látogatószobáról.

Mivel a gyermek számára a család a legfontosabb, így nem volt kérdés, hogy szükség van a családi térre, hiszen egy koraszülött esetlegesen három hónapon át is kórházi ellátásra szorulhat.

2018-ban az intézmény egy pályázati felhívásra adta be elképzelésit, hiszen itt nem csupán egy szobáról beszélünk, de ki kellett alakítani a tér technikai feltételeit is. Bár a pályázatot három éve írták ki, a covid nem tette lehetővé a használatát.

Az ünnepélyen zenei foglalkozással, valamint terápiás kutyák bemutatásával is kedveskedtek. A rendezvény második felében a főbejáratnál szerveztek fényfestést: lila színnel borították be a kórház homlokzatát.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club Csolnoky Ferenc Kórház Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club A Veszprém Lions Club három, együttesen közel 3 millió forint értékű modern műtőlámpát adományozott a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának. 2024. március 7. 13:39 Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Pályaorientációs napot szervezett kedden a Csolnoky Ferenc kórház. 2024. február 7. 15:34 A covidos időket idéző intézkedéseket vezettek be a sertéstelepeken A covidos időket idéző intézkedéseket vezettek be a sertéstelepeken Járványvédelmi intézkedések, higiénia, távolságtartás – a Covid-19 világjárvány alatt mindenki megtanulta ezeket a fogalmakat és azt is, hogy mit takarnak a gyakorlatban. Bár a koronavírus a sokadik hulláma után mára megszűnt világjárványnak lenni, most egy másik területen, a sertésállomány között kell hasonló óvintézkedéseket betartani. Veszprém vármegye egyelőre nem érintett, de a kockázat itt is közepes mértékű. 2024. január 27. 16:55 A veszprémi kórházigazgatót is felmentették A veszprémi kórházigazgatót is felmentették Pintér Sándor belügyminiszter két országos, öt vármegyei és tíz városi kórház főigazgatóját mentette fel, derül ki a Belügyminiszteérium közleményéből. Azóta kiderült, hogy köztük van dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója is. 2023. december 14. 16:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.