Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C

Családi látogatószobát adtak át a koraszülöttek világnapján

2022. november 18. 11:27
A Csolnoky Ferenc Kórház a koraszülöttek világnapján egy családi látogató szobát adott át, hogy a szülőkön túl a család többi tagjai is látogathassák az újszülöttet.

Több mint tíz éve ünnepeljük a koraszülöttek nemzetközi világnapját, ezen a napon (november 17), a szakemberek az idő előtt született babák életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Magyarországon évente nyolcezer család kénytelen szembenézni a sokszor erőt próbáló, lelkileg és fizikailag is megterhelő kihívással. A Csolnoky Ferenc Kórházban évente 250-260 koraszülöttet gondoznak a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) szakorvosai, egészségügyi szakemberei.

Az elmúlt két évben nem volt lehetőség az újszülöttek világnapját ünnepelni, így most külön öröm volt a kórház számára, hogy megvalósulhatott az esemény. Az intézmény nem engedi el a koraszülöttek kezét, a gyakori ellenőrzések mind zálogai annak, hogy egészséges felnőttként élhessenek, és a koraszülöttség csupán egy emlékké váljon számukra. A fejlett technikáknak köszönhetően a koraszülötteknek nem csak az életben maradási esélyei, de az életminőségük is számottevően javultak.

Tenk Tamás, a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnöke is köszöntötte az ünnep résztvevőit, majd szót Szabó Éva főorvos részletesen is beszámolt az új látogatószobáról.

Mivel a gyermek számára a család a legfontosabb, így nem volt kérdés, hogy szükség van a családi térre, hiszen egy koraszülött esetlegesen három hónapon át is kórházi ellátásra szorulhat.

2018-ban az intézmény egy pályázati felhívásra adta be elképzelésit, hiszen itt nem csupán egy szobáról beszélünk, de ki kellett alakítani a tér technikai feltételeit is. Bár a pályázatot három éve írták ki, a covid nem tette lehetővé a használatát.

Az ünnepélyen zenei foglalkozással, valamint terápiás kutyák bemutatásával is kedveskedtek. A rendezvény második felében a főbejáratnál szerveztek fényfestést: lila színnel borították be a kórház homlokzatát.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Idén, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Balassa Valériának és dr. Balczár Lajosnak ítélte oda a kitüntetést, melyet kedd délután a Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban ünnepélyes keretek között vehettek át. 2023. november 29. 15:01 Különleges bejelentés a Koraszülöttek Világnapján Különleges bejelentés a Koraszülöttek Világnapján Péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) tartották a hagyományos ünnepélyt, melyen az intézményben világra jött koraszülöttek vettek részt, kicsiktől a nagyokig. Egy örömhírt is bejelentettek: a Katolikus Szeretetszolgálat új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban, Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ („Bara-Ház”) néven. 2023. november 19. 11:30 Negyven éve megállás nélkül működik Veszprémben az ifjúságpszichiátriai gondozó Csolnoky Ferenc Kórház Negyven éve megállás nélkül működik Veszprémben az ifjúságpszichiátriai gondozó A Csolnoky Ferenc Kórházban péntek délelőtt tartottak jubileumi ünnepséget, ahol felidézték a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó megalakulásának időszakát is, valamint számos aktuális kihívás is felmerült a pszichiátriai gondozással kapcsolatban. 2023. november 18. 11:42 Mérföldkőnek számító fejlesztések kórházakban egészségügy Mérföldkőnek számító fejlesztések kórházakban Az egynapos sebészetben és a pszichiátriai kezelésekben is jelentős fejlesztések történtek a magyar kórházakban. 2023. november 10. 8:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.