Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban

2022. november 17. 11:25
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként, tavalyihoz hasonlóan idén is környezettudatos szemléletformálásra és alkotásra invitálja a HybridCycle csapata Veszprém megye 10 általános iskolájának diákjait.

Az idei évet Várpalotán a Vásárhelyi András Tagiskolában és Zircen a Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában kezdték. Azt követően Veszprémbe látogattak, a Hriszto Botev Általános Iskolába, majd a tótvázsonyi Padányi Katolikus Iskola Tótvázsonyi Tagiskolába.  A kreatív gyűjtés és workshop a következő hetekben Ajkán és Balatonfűzfőn folytatódik.

A trash art workshopok a kreatív újrahasznosítás módszerét használják a készségek fejlesztéséreA trash art workshopok a kreatív újrahasznosítás módszerét használják a készségek fejlesztésére

Az intézmények közösségi tereiben elhelyezett informatív, edukatív felületekkel ellátott gyűjtőpontokon kupakokat, valamint a hozzájuk tartozó PET-palackokat gyűjthetik a tanulók. A kupakok gyűjtése és az alkotás egy felületen történik; az előre elkészített, mozaikszerű táblán elhelyezett, különböző színű kupakok egy korábban meghatározott figyelemfelkeltő illusztrációt adnak ki. Az elkészült munka emlékezteti az iskolásokat a fenntarthatóság fontosságára, emellett az iskolák tereit is díszítik.

A gyűjtőpont átadásakor a diákok két tanóra hosszúságúra tervezett workshop során újrahasznosított alapanyagok felhasználásával kis használati tárgyakat, dekorációkat készítenek környezeti nevelők, animátorok segítségével.

Gyűjtőpont a veszprémi Hriszto Botev Általános IskolábanGyűjtőpont a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában

A zöld gondolkodásra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni! A tapasztalati tanulási módszert kreatív folyamattal kombinálják, amire a 2-6. osztályosok kifejezetten nyitottak, különösen akkor, ha azokat kreatív, játékos módon tudják elsajátítani. Olyan alapanyagokat használnak, melyek minden háztartásban megtalálhatóak (műanyag, papír, tetra pak, PET-palack, textilek, kartonok), majd ezekből használati tárgyakat, kiegészítőket, hangszereket, játékokat készítenek.

A kézügyességet és alkotókészséget is fejlesztő aktivitás során egy absztrakt témát ismertetnek meg, a fenntarthatósági gyakorlatok így sokkal jobban rögzülnek. Az informális és kötetlen workshopok lehetővé teszik a tanulók és a téma közötti személyes kapcsolat kialakulását, a közös alkotás során pedig megoszthatják egymással saját élményeiket, ötleteiket, tapasztalataikat.

Kreatív ötletelés után jöhet a készségfejlesztés, majd a megvalósításKreatív ötletelés után jöhet a készségfejlesztés, majd a megvalósítás

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.