2023. január 28.
//
Károly, névnap

Elindult a NASA űrhajója a Holdhoz

2022. november 16. 11:30
BBC
Többszöri halasztás után szerda reggel a NASA fellőtte a Space Launch System rakétáját, és ezzel útnak indította az Orion űrhajót a Hold felé.

A NASA egyik kiemelt célja erre az évtizedre, hogy újra embert küldjön a Holdra. A misszió első látványosabb lépcsője az Orion űrhajó tesztrepülése – egyelőre személyzet nélkül. Az űrhajó fellövéséhez a NASA történetének legnagyobb rakétáját, az úgyenvezett Space Launch Systemet használták. Az indítást eredetileg augusztusra tervezték, azonban technikai problémák miatt többször el kellett halasztni.

Az Orion űrhajó látványterve (illusztráció: NASA)Az Orion űrhajó látványterve (illusztráció: NASA)

Végül szerdán, magyar idő szerint 7:47-kor elindult a Hold felé az űrjármű a floridai Cape Canaveralból.  Az Orion űrhajó első tesztútjának célja, hogy Hold körüli pályára álljon és onnan biztonságosan hazatérjen. Keringése során a legközelebbi ponton száz kilométerre, legtávolabbi pontján 70 ezer kilométerre távolodik el a Hold felszínétől – ez lesz a legnagyobb távolság, ahova ember szállítására alkalmas űrjármű valaha eljutott a Földtől. A küldetés végeztével az űrhajó a tervek szerint december 11-én tér vissza bolygónkra, amikor 32 ezer km/h sebességgel lép majd be a légkörbe. 

Égi kísérőnk felszínén utoljára pontosan ötven évvel ezelőtt, 1972-ben járt ember. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Űrbéli műsorajánló 2023-ra
Űrbéli műsorajánló 2023-ra
Az éjszakai égbolt 2023-ban is tartogat látványosságokat – összegyűjtöttünk néhány egyszerűbben megfigyelhetőt.
Részleges napfogyatkozás volt kedd délben
Részleges napfogyatkozás volt kedd délben
Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg Magyarországról – legalábbis az ország azon részeiről, amit nem borított vastag felhőtakaró.
Idén is eltölthetünk egy hetet a csillagok alatt
Idén is eltölthetünk egy hetet a csillagok alatt
Változatos csillagászati programkínálattal várják az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt akcióhoz csatlakozott Veszprém megyei intézmények és egyesületek augusztus 5. és 14. között. Mutatjuk, mikor, hol, mi történik.
A semmiből érkezett egy látványos tűzgömb Veszprém égboltjára
A semmiből érkezett egy látványos tűzgömb Veszprém égboltjára
Kedd este nem sokkal fél 10 előtt a keleti égbolton egy látványos tűzgömb fénylett fel, ami 12 másodpercig volt látható Veszprém fölött. Az égi jelenséget a Vmeteo kamerája is rögzítette.
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Néhány hete megérkeztek az első “igazi” képek a James Webb űrteleszkóptól (JWST) – korábban csak az eszköz beállítása során keletkezett kalibrációs képeket közöltek. A laikusok számára az új távcső olyan, mint amikor az ember lecseréli a nyomógombos telefonját egy négy-öt kamerával felszerelt modern példányra, és rácsodálkozik a képminőség javulására – a tudósok azonban azt remélik, hogy a James Webb segítségével megfejthetik az univerzum keletkezésének titkát.