Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C

Elindult a NASA űrhajója a Holdhoz

2022. november 16. 11:30 // Forrás: BBC
Többszöri halasztás után szerda reggel a NASA fellőtte a Space Launch System rakétáját, és ezzel útnak indította az Orion űrhajót a Hold felé.

A NASA egyik kiemelt célja erre az évtizedre, hogy újra embert küldjön a Holdra. A misszió első látványosabb lépcsője az Orion űrhajó tesztrepülése – egyelőre személyzet nélkül. Az űrhajó fellövéséhez a NASA történetének legnagyobb rakétáját, az úgyenvezett Space Launch Systemet használták. Az indítást eredetileg augusztusra tervezték, azonban technikai problémák miatt többször el kellett halasztni.

Az Orion űrhajó látványterve (illusztráció: NASA)Az Orion űrhajó látványterve (illusztráció: NASA)

Végül szerdán, magyar idő szerint 7:47-kor elindult a Hold felé az űrjármű a floridai Cape Canaveralból.  Az Orion űrhajó első tesztútjának célja, hogy Hold körüli pályára álljon és onnan biztonságosan hazatérjen. Keringése során a legközelebbi ponton száz kilométerre, legtávolabbi pontján 70 ezer kilométerre távolodik el a Hold felszínétől – ez lesz a legnagyobb távolság, ahova ember szállítására alkalmas űrjármű valaha eljutott a Földtől. A küldetés végeztével az űrhajó a tervek szerint december 11-én tér vissza bolygónkra, amikor 32 ezer km/h sebességgel lép majd be a légkörbe. 

Égi kísérőnk felszínén utoljára pontosan ötven évvel ezelőtt, 1972-ben járt ember. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós Ladányi Tamás képén egyszerre látszódnak azok a napfoltcsoportok, amelyek a múlt pénteki sarki fényt okozták, miközben átrepül előttük egy menetrend szerinti Boeing 737-es repülőgép. 2024. május 15. 13:29 Hazatért a kavicsfogó űrteknő űrkutatás Hazatért a kavicsfogó űrteknő A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat.  2023. szeptember 25. 12:29 Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén Nagy volt a forgalom az égbolton hétvégén A városi fényszennyezés, a repülőgépek és Elon Musk műholdjai a legnagyobb ellenségei az égbolt nyugodt kémlelőinek. Habár utóbbi kettő ellen nem lehet mit tenni, kis keresgélés után azért meg lehet találni azokat az eldugott helyeket még Veszprém belvárosában is, ahonnan közvilágítás ide, vagy oda, de kristálytisztán rálátunk a csillagos égboltra. Fotósunk ezzel kísérletezett hétvégén, hogy mire jutott, azt pedig megmutatjuk cikkünkben, amelynek a végén egy meglepetéssel is készülünk. 2023. augusztus 15. 10:46 Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei csillagászat Idén is megvilágítják az éjszakát Szent Lőrinc könnyei Augusztus 13-án, vasárnap hajnalban érkezik a Perseidák meteorraj, a csillaghulláshoz kapcsolódóan pedig megyénkben is több helyen vehetünk részt csillagászati bemutatókon. 2023. augusztus 2. 14:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.