Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk

2022. november 14. 4:00
Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége kedden, november 15-én eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés itt nem áll meg, a modellek azt jelzik, hogy a csúcsot a 2080-as években érhetjük el, amikor 10,4 milliárdan lakunk majd ezen a bolygón.

2022. november 15-én a Föld népessége eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés trendje tehát folytatódik, az üteme azonban lassul – a növekedés mértéke az 1950-es évek óta nem volt annyira alacsony, mint most. Az ENSZ szakértői azt vetítik előre, hogy 2030-ban 8,5; 2050-ben pedig 9,7 milliárd ember él majd a bolygón. A népességnövekedés a 2080-as években állhat le, ekkorra 10,4 milliárdos lélekszámot jósolnak, és a kutatók arra számítanak, hogy ettől kezdve az évszázad végéig stagnál majd a szám.

Ma már tisztán látszik ugyanis, hogy a népességrobbanás nem a végtelenségig folytatódó tendencia. Azokban az országokban, ahol az egészségügy jelentős fejlődésen megy keresztül, eleinte óriási a növekedés: hiszen csökken a gyermekhalálozás, kitolódik a várható élettartam. A fejlődés és a vele járó jóllét azonban kényelmessé teszi a fiatalokat, a gyerekvállalás komoly anyagi áldozatvállalással és rengeteg lemondással jár, amire egyre kevesebben hajlandók. Jó példa erre Kína: évtizedeken át élt az “egyke-törvény”, tiltották a második gyerek vállalását a kínai szülőknek. A fejlődés azonban ott is hasonló eredményeket hozott, mint nyugaton: csökken a gyermekvállalási kedv, mára pedig odáig jutottunk, hogy az állam támogatja a több gyereket vállaló családokat. 

Ennek ellenére az ENSZ előrejelzése szerint 2023-ban India lélekszáma megelőzi majd Kínát. 

A fejlett és fejlődő államokban egyaránt csökken a gyermekvállalási kedv, sőt, ijesztő méreteket ölt az elmagányosodás. Japánban 2020-ban a háztartások 38 százalékában egyetlen ember élt, a teljes lakosság 20 százaléka egyedülálló, az elvileg legaktívabb szerelmi életet élő huszonévesek körében a nők 50, a férfiak 70 százaléka egyedülálló. Magyarországon az idei népszámlálás adataira még várnunk kell, de már legutóbb, 2011-ben is a háztartások harmada egyszemélyes volt, az arány pedig a trendek alapján várhatóan tovább romlott az elmúlt évtizedben. 

Illusztráció: ENSZIllusztráció: ENSZ

De nemcsak arról van szó, hogy kevesebben élnek párkapcsolatban és még kevesebben családban. Noha ma már a csapból is a pornó folyik és egy üveg ásványvizet is alulöltözött nővel próbálnak eladni, téves lenne azt gondolni, hogy belefulladunk a szexualitásba. Hihetnénk, hogy bár több az egyedülálló, de ezzel együtt megnőtt a párkapcsolaton kívüli aktusok száma – csakhogy a kutatások szerint nem ez történt. 

A népesedés-kutatók nemzetközi felmérései alapján a mai huszonévesek és harmincasok sokkal kevesebbet szexelnek, mint a nagyszüleik tették ugyanebben az életkorukban. 

Látható tehát, hogy a fejlődő és fejlett országokban az emberek eltávolodnak egymástól, kevesebben élnek kapcsolatban, még kevesebben vállalnak gyereket, ami a népesség csökkenéséhez vezet. Globálisan azért látunk mégis növekvő számokat, mert sok állam elmaradottabb, később léphetett a technológiai és társadalmi fejlődés útjára, azonban amint elérnek a mai amerikai-európai-délkelet-ázsiai szintre, várhatóan ugyanezek a jelenségek náluk is felbukkannak majd. Azok az előrejelzések, amelyek a 20. század második felében végtelenbe tartó növekedést és tizensok milliárdos népességet vetítettek előre, mára idejétmúlttá váltak. A Föld lélekszáma valahol tíz és fél milliárd fő környékén meg fog állni az évszázad utolsó húsz évében. 

Az ENSZ jelentése kitér arra is, hogy a 2050-ig előrevetített népességnövekedés több mint felét nyolc állam produkálja majd: A Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Pakisztán, Nigéria, a Fülöp-szigetek és Tanzánia. A 2050 utáni növekedést pedig Afrikának a Szaharától délre eső területeitől várják a szakemberek. 

Ezzel együtt a 65 év felettiek aránya a világon az idei 10 százalékos szintről 16 százalékra emelkedik majd az évszázad közepére. Ezen a ponton a 65 évnél idősebbek száma több mint kétszerese lesz az öt évnél fiatalabbak létszámánál. A globális várható élettartam 2019-ben elérte a 72,8 évet, ami kilenc évvel magasabb az 1990-es értéknél, 2050-re pedig 77,2 évig is felkúszhat ez az adat. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.