Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Árral szemben

2022. november 6. 13:17
Péntek Imre Elpergő évek című önéletrajzi kötete kapcsán Kilián László szerkesztő beszélgetett a szerzővel.

A József Attila-díjas költő bár majd két évtizede Zalaegerszegen él, Veszprém nem idegen terep számára: 1974-75-ben népművelő volt, majd 77-ig a Napló munkatársaként dolgozott. Az elmúlt években két kötetben is jelentek meg képzőművészeti írásai, legújabb, önéletrajzi esszéregénye, az Elpergő évek az ünnepi könyvhétre jelent meg.

Ebben ír többek között az indulásról, mit jelentett a Kilencek tagjaként először publikálni az Elérhetetlen föld című antológiában. A fiatal bölcsészhallgatókból álló költőcsoport annak idején ragaszkodott hozzá, hogy közösen hallassák hangjukat, s ahelyett, hogy hivatalos úton adták volna ki antológiájukat, saját maguk szerkesztették meg az írásokat. Bár a neki járó szakmai elismerést Péntek Imre szerint a kötet nem kapta meg, sőt szerzői jó időre diszkvalifikálták magukat a támogatott irodalomból, az 5000 példányban nyomott kötet pillanatok elfogyott és ma is időtállónak számít.

Életét és munkásságát később is jellemezte az árral szemben úszás. Bár urbánus költő is lehetett volna, ő inkább a vidék felé húzott. Alkotott Miskolcon, Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Szegeden is, s mindig is azt vallotta, a vidék lelkületét fel kell tárni, meg kell mutatni, el kell felejteni azt, hogy minden csak a fővárosban történhet.

Az sem volt épp szabálykövető döntés, hogy verseiben rendszerint felhozott közéleti témákat, személyeket. „Annak idején az volt a nézet, hogy nem érdemes közéleti verseket írni, a közélettel foglalkozzon a politika, megvannak erre a megfelelő fórumok, én azonban soha nem értettem ezzel egyet” – mesélte a veszprémi kötetbemutatón. Rendszeresen ironikusan csipkedte a politikai szereplőket, bár szerinte ezzel nem volt egyedül, Kukorelly Endre ugyanezt csinálta.

Péntek Imre mesélt arról is, hogy ő mindig harcolt valamilyen ügyért. Mint mondta, ha a belső igazságra való késztetés megvan az emberben, és az sérül, akkor muszáj érvényt szerezni újra annak az igazságnak.

Mindez pedig úgy tűnik, végső soron kifizetődő volt: a költő pályafutása során elnyerte szinte az összes fontos irodalmi és közéleti díjat: József Attila-díja mellett a Penna Regia, a Bethlen Gábor-díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és középkeresztjét is megkapta, 2022-ben pedig Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.