Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek

2022. november 2. 11:43
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.

Szeptember végén debütált a veszprémi fesztiválok sorában a Balaton Wine & Gourmet, aminek nem csak az volt a célja, hogy kiszolgálja a magas minőséget favorizáló ínyenc közönséget, hanem teret akart adni a helyi étel- és borkultúra népszerűsítésének is.

Még a fesztivál megnyitója előtt beszélgettünk Mészáros Zoltánnal, a Balaton Wine & Gourmet kitalálójával, aki abban az interjúnkban kritikát is megfogalmazott a helyben, azaz a Balaton környékén működő éttermekkel, borbárokkal kapcsolatban, miszerint sokkal nagyobb teret engedhetnének a helyi borászatok termékeinek.

"Ez a sokoldalúság nem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - hangzott el az akkori interjúban.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

A kialakult helyzetben Mészáros Zoltán szerint annak is szerepe van, hogy a helyi vendéglátóhelyek és főleg azok személyzete nem ismeri kellő mélységében a környék sokoldalú és gazdag borfelhozatalát.

Hogy mindez a balatoni borok szempontjából pozitív irányba változzon meg, egy olyan programot indítottak el nemrég az VEB 2023 támogatásával, ami már akkor része volt az Európa kulturális fővárosa program koncepciójának, amikor Veszprém még csak a pályázó város volt.

Abban az anyagban szerepelt egy olyan borászati továbbképzés elindításának a terve, ami a helyi termékekre helyezi a hangsúlyt, a célcsoportja pedig a helyben tevékenykedő étteremvezetők, pincérek, sommelier-ek.

Ez a koncepció számos gyakorlati tapasztalással megerősítve idén ért révbe, amikor a Pelso Borkultúra Alapítvány, röviden VinoPelso Alapítvány elindította Veszprémben, valamint a Balaton déli partján, Siófokon is az ilyen irányú képzéseit.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

VinoPelso Alapítvány fő célja a Balatoni Borrégió hírnevének erősítése bel- és külföldön. Ennek kapcsán az alapítvány elsősorban a Balaton Borrégió területén működő vendéglátással, illetve bor és gasztronómia területén dolgozó szakembereknek szervez borismereti, borkóstolási továbbképzést, hogy a térség, mint turisztikai célpont a lehető legmagasabb bor és gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtsa, tovább növelve ezzel a bor és gasztronómiai üzletág felkészültségét, borokhoz való hozzáértését, amivel kialakítható egy minőségi borturisztikai attrakció a Balaton térségében.

A VinoPelso Alapítvány további célja, a szőlő- és bor tématerületét érintő kutatási feladatok elősegítése, illetve támogatása, különös tekintettel a fajtafenntartás, fajtanemesítés, borászati technológiai fejlesztések, talajtérképezés, tápanyaggazdálkodás, illetve a terroir-kutatás és termőhelyminősítés terén a régió szőlészet-borászattal foglalkozó gazdáinak együttműködésével, olvasható az alapítvány missziójában.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Mindennek a szakmai vezetője, illetve az alapítvány elnöke is egyben Hermann Tamás, aki már egészen fiatal kora óta aktívan mozog nem csak a borászati területen, hanem a borok népszerűsítésében, egyszóval a bormarketingben is.

Az ő vezetésével dolgozták ki azt az új képzési tematikát, ami sokkal részletesebben tárgyalja a régió bortermelését, az itteni táj, az itt készülő borok jellegzetességeit.

A képzések Keszthelyen már régebb óta működnek sikeresen, most azonban az EKF programnak köszönhetően még nagyobb területen, Veszprémben és Siófokon is, gyakorlatilag körbeölelve a Balatont meg tudják szervezni ezeket a tanfolyamokat.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Az EKF-el való kapcsolódásnak van még egy fontos előnye azon kívül, hogy csatlakozott két újabb város a képzéshez. Azáltal, hogy a program támogatja a Vino Pelsót, sokkal kedvezményesebb áron lehet részt venni a tanfolyamokon, gyakorlatilag jelképes összeg fejében az említett szakmában dolgozó személyeknek.

A Vino Pelso által szervezett képzésekről az alapítvány honlapján lehet még több információt szerezni.

Hajas Bálint
további cikkek
Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe gasztronómia Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből. 2023. szeptember 22. 2:53 Ezüstbikinis amazon és házi pulled pork is van Veszprém új „romkocsmájában” gasztronómia Ezüstbikinis amazon és házi pulled pork is van Veszprém új „romkocsmájában” Valójában nem is romkocsmának készült, mégis nyitás után nagyon hamar úgy kezdtek el hivatkozni rá azok, akik már meglátogatták a La Vidát, mint Veszprém legújabb rusztikus kocsmájára. Hiába van a város kellős közepén, mégis elbújik egy szűk sikátor és egy meredek egyirányú utca torkolatánál, de talán pont emiatt érezteti a romkocsmák valódi feelingjét. Azt az érzést, amikor belépve az utcáról egy teljesen más közeg fogad. Ahol a dekoráció olykor szürrealizmusba áthajló stílusvilágában az értelmet az első falat a forró pulled pork szendvics és kísérőnek a hűsítő fröccs magyarázza meg. Ezeket is teszteltük a La Vidában, Veszprém legújabb „romkocsmájában”.   2023. július 29. 22:17 A kovászos uborka három törvénye Greendex A kovászos uborka három törvénye Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor? 2023. július 25. 16:38 Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat újabb jelentős gasztronómiai eseménnyel készült a borkedvelők számára, ezúttal Balatonalmádiban. Az Almádi Bormustra névre hallgató programon, a Szent Erzsébet ligetében – a Kézfogás Európa Szoborpark műalkotásai között – augusztus 16–20. között mutatkozik be Magyarország 8 történelmi borvidéke. 2023. július 20. 23:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.