Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

A fenntarthatóság felé, minden szempontból!

2022. október 28. 6:44
Veszprém és 18 másik európai város arra vállalkozott a Globális Célok a Városokért projektben, hogy közösen ráirányítsák a figyelmet a fenntarthatóság különböző formáira, ezen felül pedig egymás jó példáit megismerve szűkebb környezetükben tegyenek egy szebb és kiszámíthatóbb jövő érdekében. Cikksorozatunk következő részében a városi környezetet vesszük górcső alá Veszprém megoldásain keresztül, de kitekintünk korunk egyik legégetőbb problémája, a klímaváltozás elleni harcra is. Olvasóinknak érdemes figyelmesen olvasni a cikket, hiszen a végén egy kérdés megválaszolásával értékes utalványokat nyerhetnek.

A Globális Célok a Városokért projekt fő mozgatórugóját az a 17 fenntarthatósági cél adja, amit az ENSZ-ben fogalmaztak meg és tűztek ki célul. Ezek között ott szerepel többek közt a klímavédelem, az éhezés felszámolása, a vizeink védelme és a megújuló energiák kiaknázása is. Veszprém saját maga számára 7 prioritást jelölt ki ezek közül, amelyekben a megyeszékhely már szemmel látható eredményeket tud felmutatni. Egyik ezek közül a települések fenntarthatóbbá és biztonságosabbá tétele, mind társadalmi, mind pedig környezeti szempontból.

Vajon miként lesz fenntartható egy település? A kérdés összetett és kiterjed például a közszolgáltatások minőségére, a közlekedésre, a lakhatásra, természeti és kulturális örökségünk védelmére, biztonságos, befogadó, könnyen megközelíthető zöld- és közterületek jelenlétére, amely a város minden lakója számára elérhető. 

Veszprém a közösségi közlekedés átszervezésével és 2022-től vadonatúj elektromos buszok forgalomba állításával nagy lépést tett a jó irányba, de ide kapcsolódnak az intenzív kerékpárút fejlesztések, amelyek a mellett, hogy közlekedhetőbbé teszik a várost, egyéb pozitív hatásokkal is bírnak. Jót tesznek a fizikai és mentális egészségünknek, javítják a levegő minőségét.

Veszprémben jelenleg is zajlanak a Zöld Város projekt munkálatai, melynek befejeztével a belvárosban a Pannon Egyetem alsó kampusza és az Erzsébet liget összekapcsolásával egy egybefüggő zöld sétálóövezet jön majd létre. A zöldfelületek elérhetősége pedig nagy jelentőséggel bír, ezt megerősíti Bálint Amarilla, többgyermekes veszprémi édesanya példája is, hiszen családja mindennapjainak része, hogy szabadidejükben közösen felkeresnek egy-egy veszprémi parkot vagy játszóteret. „A gyerekek mindig nagyon várják, amikor ellátogatunk kedvenc játszóterükre, számukra megunhatatlan a sok szabadtéri játék, de azt gondolom, felnőttként is sokat számít a lelki feltöltődésben, ha a szabadidőt nem otthon, a négy fal között, hanem egy parkban, vagy a természetben tudjuk eltölteni szeretteinkkel.” - mondta el Amarilla.

A klímaváltozás globális kérdés, amely helyben is érint mindannyiunkat és nem tagadhatjuk, hogy a sok évtizedes felelőtlen fogyasztás és környezetszennyezés mára olyan negatív folyamatokat indítottak el bolygónkon, amelynek következményeit mindenki a saját bőrén érzi a hőhullámok, aszály vagy éppen az özönvízszerű esőzések idején.

Veszprém a felelős város, ezért a helyi stratégiákat mind úgy alakítja ki, hogy azok egyik alappillére a fenntarthatóság legyen, de vannak olyan tervek, amelyek célzottan erre a témára összpontosítanak. A Fenntartható Energia és Klímavédelmi Akcióterv célja például, hogy feltárja a település területéhez kötődő CO2-kibocsátás mértékét és forrásait, hogy a helyi adottságok figyelembevételével olyan energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokat felhasználó megoldásokat mutasson be, valamint javasoljon, amelyekkel az önkormányzat elérheti 2030-ig a legalább 40%-os CO2-kibocsátás csökkentési célt. De említhetnénk a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát is, ami a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozóan foglalja össze a veszprémi tervezett beruházásokat, minden egyes projektnél szem előtt tartva a hosszú távú előnyöket.

A Globális Célok a Városokért projektnek köszönhetően egy játékra is invitáljuk az olvasókat, amelyben nincs más feladat, mint helyesen válaszolni a következő kérdésre:

Mi lesz az eredménye a jelenleg zajló Zöld Város projektnek?

A) Zöld tetők, zöld falak telepítése

B) A város házai közül legalább 30% zöld színű homlokzattal rendelkezzen

C) Egybefüggő zöld sétálóövezet jön majd létre

 

A jó megfejtéseket a globaliscelok.jatek@gmail.com címre várják, a szerencsések pedig a veszprémi Pekedli szatócsbolt 5000 Ft értékű vásárlási utalványával gazdagodhatnak.

A helyes megfejtés mellé szükséges elküldeni a megfejtők nevét és telefonszámát is, hogy a sorsolás után a nyertesekkel a projektben dolgozók fel tudják venni a kapcsolatot.

A játékszabályzat és bővebb információk a nyereményjátékról elérhető a projekt médiapartnerének, a Vehir.hu-nak a felületén.

vehir.hu
további cikkek
Globális Célok a Városokért Fenntarthatósági felmérés 2022. december 5. 9:42 Egészséges környezet, egészséges társadalom Globális Célok a Városokért Egészséges környezet, egészséges társadalom Veszprém 18 másik európai várossal összefogva életre hívta a Globális Célok a Városokért című projektet, amelynek célja, hogy a globális fenntarthatósági célok helyi megvalósításának tervezési módszerét megismerjék és egymás jó tapasztalatiból merítve tegyenek egy élhető jövőért. A városok fontosak a 17 globális cél elérésében, amik közül hét kiemelt szerepet kapott a veszprémi tervezésben. Cikksorozatunk záró részében a városi ökoszisztémával, a közösségi zöld terekkel és a vízgazdálkodás kérdéseivel foglalkozunk. A cikk végén található kérdésre válaszolva pedig a szerencsések ismét értékes utalványokat nyerhetnek. 2022. november 3. 14:04 2030 fontos év Európa és az egész Föld szempontjából 2030 fontos év Európa és az egész Föld szempontjából Veszprém 18 másik európai várossal összefogva életre hívta a Globális Célok a Városokért című projektet, amelyben különböző megközelítésekből járják körbe a fenntarthatóság témakörét, hogy egymás jó tapasztalatiból merítve tegyenek egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb jövőért. A városok fontosak a 17 globális cél elérésében, amelyek közül hét kiemelt szerepet kapott a veszprémi tervezésben. Cikksorozatunk második része két ilyen területet mutat be: a termelési és fogyasztási szokások tudatosabbá tételét és az egészséges életmód kialakítását. A cikk végén található kérdésre válaszolva a szerencsések érétkes utalványokat nyerhetnek. 2022. október 20. 11:31 Nyereményjáték szabályzat - Globális Célok a Városokért 2022. október 17. 10:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.