Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2030 fontos év Európa és az egész Föld szempontjából

2022. október 20. 11:31
Veszprém 18 másik európai várossal összefogva életre hívta a Globális Célok a Városokért című projektet, amelyben különböző megközelítésekből járják körbe a fenntarthatóság témakörét, hogy egymás jó tapasztalatiból merítve tegyenek egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb jövőért. A városok fontosak a 17 globális cél elérésében, amelyek közül hét kiemelt szerepet kapott a veszprémi tervezésben. Cikksorozatunk második része két ilyen területet mutat be: a termelési és fogyasztási szokások tudatosabbá tételét és az egészséges életmód kialakítását. A cikk végén található kérdésre válaszolva a szerencsések érétkes utalványokat nyerhetnek.

2030 fontos év Európa, de az egész Föld szempontjából. Ez ugyanis a határideje az ENSZ 2015-ben megfogalmazott fenntartható fejlődési céljainak és közben az évtized végére már konkrét, számokkal alátámasztott eredményeket is várunk. A fenntartható termelés és fogyasztás témakörében például azt, hogy az egy főre eső globális élelmiszer-hulladékot a felére csökkentsük, ezzel párhuzamosan pedig, hogy az emberek mindenhol rendelkezzenek megfelelő tudással és információval a fenntartható fejlődésről és a természettel harmóniában álló életmódról. Ide kapcsolódik még többek között a vegyi anyagok és minden más hulladék környezetvédelmi szempontból megfelelő kezelése, az életciklus szemlélet, vagy éppen fosszilis energiahordozók fogyasztásának racionalizálása, megújuló energiaforrások alkalmazása.

A célok globálisak, de a megvalósítás mindannyiunké, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét. Ezért is fontos, hogy a helyi közösségekben legyenek olyan személyek, akikre ismertségük okán sokan odafigyelnek, az általuk képviselt értékek pedig számos másik embernek követendőek lehetnek. Veszprémben szerencsére nem kell nagyítóval keresni ilyen embereket, elég csak a helyi futsalcsapat környékén szétnézni. Az 1. Futsal Club Veszprém játékosa Fridrich Dávid amellett, hogy a bakonyi csapat húzóembere a magánéletben is különösen figyel arra, hogy fenntartható módon éljen, ráadásul az edzések és mérkőzések mellett arra is van ideje, hogy különböző tréningeken és előadásokon keresztül másokat is erre ösztönözzön.

„Azt gondolom, hogy az igény nagyon sok emberben ott van, hogy környezetével harmóniában éljen, de sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy hogyan kezdjük el. Pedig a lehetőségek tárháza széles és nagyon egyszerű praktikákkal, odafigyeléssel már sokat tehetünk. Gondolhatunk akár a mára már széles körben elérhetővé vált szelektív hulladékgyűjtésre, de jó, ha tudjuk, hogy ezt több lépés is megelőzi. Azzal, hogy mit veszünk meg a boltban, hol vásárolunk, a helyi termékeket keressük, komposztálunk, ha tehetjük, már hatalmast lépünk a hulladék mennyiségének csökkentése irányába. A másik tanácsom, amit tudom, nem mindig egyszerű megfogadni, hogy amikor lehet, cseréljük le autónkat kerékpárra. Veszprém szerencsére egyre több biztonságos kerékpárúttal rendelkezik, és a rendszeres testmozgás testi és lelki egészségünknek is jót tesz” - vallja Dávid.

Fridrich DávidFridrich Dávid

Valóban, az egészséges élet fontos szempont. Olyannyira, hogy hogy Veszprém a saját projektrészében külön prioritásként kezeli a az egészséges élet biztosítását és a jóllét előmozdítását. Globálisan a cél a nem fertőző betegségekből származó idő előtti elhalálozás egyharmadával csökkentése, a mentális egészség és jóllét elősegítése, az egyetemes hozzáférés biztosítása az egészségügyi ellátáshoz, biztonságos, megfelelő hatású és minőségű, megfizethető árú alapvető gyógyszerekhez és vakcinákhoz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megelőzése, csökkentése. Ezek között is bőven találunk helyben kívánatos, elérendő célkitűzéseket.

A Globális Célok a Városokért projektnek köszönhetően egy játékra is invitálják az olvasókat, amelyben nincs más feladat, mint helyesen válaszolni a következő kérdésre:

Az ENSZ 2015-ben 17 globális fenntarthatósági célt határozott meg. Veszprém ezen belül hány céllal foglalkozik kiemelten?

A) 7 céllal kezdtük a tervezést

B) Mind a 17 cél egyformán fontos

C) 3 célra koncentrál a város

A jó megfejtéseket a globaliscelok.jatek@gmail.com címre várják, a szerencsések pedig a veszprémi Pekedli szatócsbolt 5000 Ft értékű vásárlási utalványával gazdagodhatnak.

A helyes megfejtés mellé szükséges elküldeni a megfejtők nevét és telefonszámát is, hogy a sorsolás után a nyertesekkel a projektben dolgozók fel tudják venni a kapcsolatot.

A játékszabályzat és bővebb információk a nyereményjátékról elérhető a projekt médiapartnerének, a Vehir.hu-nak a felületén.

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. 2024. április 12. 14:46 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.