2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Részleges napfogyatkozás volt kedd délben

2022. október 25. 15:26
MTI
Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg Magyarországról – legalábbis az ország azon részeiről, amit nem borított vastag felhőtakaró.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.

Részleges napfogyatkozás a felvidéki Alsózellő (Malé Zlievce) közeléből fotózva 2022. október 25-én. MTI/Komka PéterRészleges napfogyatkozás a felvidéki Alsózellő (Malé Zlievce) közeléből fotózva 2022. október 25-én. MTI/Komka Péter

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni – írta közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

vehir.hu