Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt nyelv köré épülnek a Vetési kulturális programjai

2022. október 25. 15:00
A Vetésiben tanított öt nyelv köré épül a gimnázium összművészeti kulturális programsorozata, amit az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendeznek meg.

Az őszi hónapokban színes programokkal várja az érdeklődőket a Vetési Albert Gimnázium. Az Európa Kulturális Fővárosa program pályázatán elnyert támogatás révén összművészeti kulturális rendezvényeket szerveznek. Az első programelemet múlt csütörtökön rendezték meg, amikor a M.É.Z. zenekar táncházába invitálták az érdeklődőket.

A programsorozat alapötletét az adta, hogy a Vetésiben tanított öt nyelvet a kultúrán keresztül is bemutassák a fiataloknak – tudtuk meg Simon Zsolt megbízott intézményvezetőtől. Az iskolában spanyol és francia kéttannyelvű tagozat működik, emellett angolt és németet tanulhatnak a diákok idegen nyelvként – a programsorozatban megjelenő ötödik nyelv pedig természetesen a magyar. 

A már említett táncházban a nyitó angol estet követően újabb alkalmak várják az érdeklődőket: október 27-én a Les Alouettes zenekar a francia, november 3-án a Vetési néptáncegyüttes a magyar, november 10-én Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea a német, november 17-én a Latin trió a spanyol kultúrába ad betekintést. 

A tánc mellett november 24-én bemutatják az iskolában az Európa Hostel című kortárs színdarabot, melynek érdekessége, hogy szereplői az említett öt nyelven szólalnak meg. A tervek szerint a premier után a darabot más intézményekben is színpadra állítják. A képzőművészet szerelmeseit kiállítással várják, amelyet november 14-én nyitnak meg. Egy olyan alkotópályázatra beérkezett munkákat láthat a közönség, amelyben képzőművészeti alkotások feldolgozására, parafrázis készítésére kérték az általános és középiskolásokat.

Bár a Vetési a helyszíne ezeknek a programoknak, a rendezvényekkel nemcsak az iskola tanulóit, hanem az általános iskolák valamint a többi középiskola diákjait és a környéken élőket is igyekeztenk megszólítani. Simon Zsolt kérdésünkre elmondta: a Vetési e pályázaton kívül is jó kapcsolatot ápol a város intézményeivel, diákjaik rendszeresen látogatják a színházak előadásait, több tanulót is megmozgat a Filharmónia a Hangvillában, és az alma mater révén az Agóra tereit is élettel töltik meg minden évben a fiatalok.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá. 2023. március 28. 10:49 Az osztály egy megfoghatatlan dolog, de időtálló az értéke Az osztály egy megfoghatatlan dolog, de időtálló az értéke Több másik veszprémi iskolával együtt a Vetési Albert Gimnáziumban is elballagtak a végzős diákok szombat délelőtt. Az ünnepségen a hagyományok szerint a búcsúzó osztályok feltűzték az iskola zászlajára a szalagot, valamint emléktáblát is elhelyeztek az udvaron az általuk választott idézettel. 2022. április 30. 15:22 Veszprémben is József Attilára emlékeztek Veszprémben is József Attilára emlékeztek Koszorúzással és a költő verseivel emlékeztek József Attilára születésének 117. évfordulóján a Vetési Albert Gimnázium előtt. 2022. április 12. 4:00 A Vetési leány tornacsapata nyerte az országos diákolimpiát diákolimpia A Vetési leány tornacsapata nyerte az országos diákolimpiát A veszprémi Vetési Albert Gimnázium tanulói remek eredményeket produkáltak a hétvégén Budapesten rendezett torna diákolimpia országos fináléjában. 2022. március 22. 14:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.