2023. június 6.
//
Norbert névnap

Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem

2023. március 28. 10:49
Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.

A Pályázati Projekt célja egyes hulladéktípusok (biológiai frakció, elektromos és elektronikai hulladékok, elem- és akkumulátorhulladékok, bizonyos műanyag hulladékok) esetében a körforgásos gazdaság elveinek érvényesülését elősegítő beavatkozási, intézkedési pontok megvizsgálása, elemzése és kidolgozása. Az eredmények segítségével egy komplex pilot projekt megvalósítása a cél a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán. Kiemelt törekvés egy átfogó biohulladék koncepció megalapozása, amely kiterjed a háztartásokban képződő biohulladék begyűjtésének felkészülésére (2023. december 31-től kötelező az elkülönített begyűjtésre való felkészülés a nemzetközi legjobb gyakorlatok felhasználásával), a begyűjtött biohulladék kezelésére vonatkozó javaslattételre, valamint a keletkező haszonanyag mezőgazdasági felhasználhatóságának elősegítésére.

Simon Zsolt, a Vetési Albert Gimnázium intézményvezetője köszöntőjében kiemelte a gimnázium eddigi sikereit a fenntarthatóság tekintetében, illetve örömét fejezte ki a hosszútávú együttműködést illetően.

Csillag Zsolt, Simon Zsolt, Gelencsér AndrásCsillag Zsolt, Simon Zsolt, Gelencsér András

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint olyan világ vesz körül bennünket, ahol a fenntarthatóságnak jelentősége van. – Különösen a fiatalok azok, akik joggal kérhetik számon rajtunk, az idősebb generáció tagjain, hogy mit hagytunk rájuk? Ez talán még nincs veszve, és mi is tehetünk azért, hogy ez a világ jobb legyen – tette hozzá. A rektor bátorította a fiatal közönséget arra, hogy továbbtanulásuk céljául válasszák a „fenntarthatóság egyetemét”, a Pannon Egyetemet, ha magas színvonalon kívánnak elmélyedni a témában.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja kiemelte, a fenntarthatóság, habár divatos kifejezéssé vált napjainkban, súlyos tartalommal bír, amelyre kiemelten fontos felhívni a figyelmet. – Nem korlátlanok az erőforrásaink. Ezen a Föld nevű bolygón annyi erőforrás áll rendelkezésre, amennyi. Nem több. Ezekkel kell jól gazdálkodnunk. Emiatt a legfontosabb hívószó a mértékletesség: muszáj csökkenteni a fogyasztást – tette hozzá.

A köszöntőket követően Kurdi Róbert, egyetemi docens, szakmai vezető a Pannon R(E)gyetem koncepciót mutatta be, majd Bobek-Nagy Janka, tudományos munkatárs, alprojektvezető a Vetési Albert Gimnáziumban megvalósuló hulladékgyűjtési pilot projekt részleteit ismertette.

A Pannon Egyetem és a Vetési Albert Gimnázium együttműködésén keresztül a középiskolás korosztály közvetlen és aktív bevonásával történik az intézményszintű hulladékgyűjtési felmérés, jelentősen elősegítve a hulladékkezeléssel és hulladékgazdálkodással, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálás pozitív alakítását.

vehir.hu

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.