Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

November 1-től lép életbe az új parkolási rendszer Veszprémben, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

2022. október 26. 4:00
Változnak a parkolási zónák, emelkednek a díjak, ezzel párhuzamosan viszont a parkolóhelyek száma is folyamatosan bővül Veszprémben. November 1-től érdemes figyelni arra, hogy senki ne a megszokott rutin alapján tegye le az autóját. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen változások lépnek életbe jövő keddtől.

A szeptemberi, maratoni hosszúságú közgyűlésen tárgyalta a képviselőtestület a veszprémi parkolási rendelet módosítását, amelynek végén az eredetileg tervezettnél enyhébb változtatásokkal ugyan, de így is alapjaiban alakították át a megyeszékhely parkolási övezeteit, valamint ezek díjszabását, ellsősorban a belvárosi körzetekben.

Akkor a közgyűlési vitán elhangzott, hogy a parkolási rendelet módosításának célja a forgalomszabályozás, a kiterjesztett zónákkal és megemelt díjakkal arra ösztönöznék az embereket, hogy az autó helyett alternatív közlekedési formákat – például tömegközlekedést vagy kerékpárt – válasszanak, amikor a belvárosban van dolguk.

Emellett a belvárosban és közvetlenül mellette a kertváros utcáiban élők részéről is konkrét igény fogalmazódott meg, hogy rendeleti szinten avatkozzon be az önkormányzat a parkolási rendszerbe, hiszen egyre nehezebben tudnak megállni, leparkolni a saját lakóhelyük, otthonaik közelében.

Ezek indokolták azt, hogy új utcákat vonjanak be a fizetős parkolási övezetekbe, amelyek közül néhány már október 1-től érvényes:

A Kádár utcai parkoló, a József Attila utca (SZTK-tól a Kádár utcai kereszteződésig) és az Almádi út mindkét oldala (Levendula Üzletház és Szikvíz udvar közötti területen) 2022. október 1-től bekerült a zöld zónás fizető övezetbe.

A Kádár utcai parkolóA Kádár utcai parkoló

Az Egyetemvárosban is fizetni kell ezután olyan utcákban, ahol eddig csak a KRESZ szabályozta a parkolást.

Móricz, Hóvirág, Nárcisz, Victor Hugo, Búzavirág, valamint a belvárosban a Toborzó utca a sárga zónába kerülnek és munkanapokon 07.00-17.00 között él a díjfizetés időszaka.

Fontos, hogy ezekben az utcákban parkolni csakis mobiltelefonnal és a VKSZ Zrt. honlapjáról előre megváltott, 30 perces parkolójeggyel, illetve bérlettel lehet majd, automaták nem lesznek telepítve, de táblák jelzik majd a fizető zóna határait és a parkolással kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Az övezeten belül, bejelentett lakóhellyel rendelkező, természetes személy – amennyiben a lakcím szerinti ingatlanhoz udvar nem tartozik – lakásonként két darab, az adott lakásba bejelentkezett, természetes személy tulajdonában lévő személygépkocsira szóló, forgalmi rendszámhoz kötött, kedvezményes lakossági bérlet megváltására jogosult, a lakóhelyéhez legközelebb eső, bérlettel használható parkoló területre. A sárga zónában egy darab kedvezményes bérlet megváltása akkor is megilleti a jogosultat, ha a lakcím szerinti ingatlanhoz udvar is tartozik. A bérlet más parkolóterületre, vagy más forgalmi rendszámú gépjárműre nem érvényes.

A kedvezményes lakossági bérletek a „VKSZ” Zrt. Bagolyvári Parkolóházban található ügyfélszolgálatán válthatók. (Nyitvatartás: H-P 8.00-16.00 óráig, csütörtökön 10.00-16.00-ig.
A kedvezményes lakossági bérlet ára: 12.000,-Ft/év.
Lehetőség van negyedéves lakossági bérlet is váltani, 3.000,-Ft/negyedév áron.
A bérletek mindig aktuális időszakra (negyedévre, ill. naptári évre szólnak).

Sárga zónás bérlet
A sárga zónás havi bérlet ára természetes személy esetén: 8.000,-Ft/hó. (84.000,-Ft/év)
A sárga zónás havi bérlet ára cég, illetve jogi személy esetén: 10.000,-Ft/hó (108.000, Ft/év)

Az új parkolási övezetek kijelölése mellett a meglévő zónák esetében is több változással találkozhatnak a veszprémiek november 1-től.

Alábbi táblázatunkban mutatjuk, hogy melyik utca milyen zónába tartozik majd.

Veszprémben 2016 óta ugyanazok a parkolási díjak, ez is megváltozik novembertől, mutatjuk hogyan:

Zóna Jelenleg érvényes várakozási díj (Ft/óra) November 1-től érvényes várakozási díj (Ft/óra) 15 perc minimum díj
piros 360 480 120
zöld 240 320 80
sárga 160 200 50

További módosítás, hogy november 1-től a piros zónában a szombati napokon 7.00-12.00 óra között fizetni kell a parkolásért.

A zöld forgalmi rendszámú elektromos jármű tulajdonosának, üzembentartójának a parkolási díj megfizetése alóli mentessége a piros zónában megszűnik, tehát itt fizetni kell a parkolásért, a töltési idő alatt is, de a zöld és sárga zónákban a zöld rendszámú járművek továbbra is ingyenesen parkolhatnak.

Összehasonlításul az alábbi táblázatban néhány más település területén hatályos parkolási díjai (Ft/óra):

Szombathely Győr Balatonfüred Pápa Ajka Székesfehérvár Tapolca Tihany
600 520 500 400 220 480 300 800
320 440 300 300 150 360 200 600
160 320 170 150 100 240   400

Becslések szerint évente átlagosan 1000-el nő a gépkocsik száma Veszprémben, az pedig már korábban is látszott, hogy a jelenlegi infrastruktúra nem képes biztosítani a megfelelő parkolóhelyet a városban. Éppen ezért az önkormányzat a parkolási rendelet módosítása mellett több olyan beruházást is elkezdett, amelyek a tervek szerint közel 1000 új parkolóhellyel bővítik majd a belvárosi lehetőségeket. Az egyetem területén mélygarázs, az egykori gyerekkórháznál parkolóház épül. A Kádár utcában a nagy területű felszíni parkolót már használatba vehették az autósok, hamarosan pedig az egykori Szikvíz-parkolót is ugyanilyen célból lehet majd használni. További tervek között szerepel, hogy a vérellátó mellett, a kórház közelében is új autós megállóhelyeket létesítsen a város.

vehir.hu
további cikkek
Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Január végéig ingyenesen lehet használni a belváros legújabb parkolóját az egykori Szikvíz helyén. 2023. december 22. 11:25 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   2023. december 8. 21:50 Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Parkolóház, vagy közterületi parkoló? Megnéztük melyik éri meg jobban Veszprémben parkolás Parkolóház, vagy közterületi parkoló? Megnéztük melyik éri meg jobban Veszprémben Veszprémben minden nap születnek győztesek. Ők azok, akiknek sikerül parkolóhelyet találni a belvárosban. De valóban az az igazi győzelem, ha a piros zónában le tudjuk rakni az autót? Megvizsgáltuk a veszprémi belvárosi parkolóhelyzetet kifejezetten a pénztárca szempontjából. 2023. október 18. 12:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.