Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Több terve is van a VKSZ-nek a földgázfüggőség csökkentésére

2022. október 20. 19:00
Több alternatívát is felsorolt a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója a földgázfüggőség csökkentésére azon az üzleti találkozón, amit múlt csütörtökön szervezett Balatonfüreden a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szervezete. Az eseményen amellett, hogy a nagyobb városok távhőszolgáltatói körüljárták a fejlesztési lehetőségeket, átadták az Ökocímke díjakat is, ahol szintén a színpadra szólították a veszprémi szolgáltatót.

Veszprémben jelenleg azt, hogy a társasházakban felmelegedjenek a radiátorok, kizárólag gáztüzelésű kazánokkal tudják megoldani. Összesen négy ilyen központ működik, a legnagyobb a Haszkovó-lakótelepen található fűtőmű a maga 48 MW-os teljesítményével, de van még kazánház a Cserháton, az Ördögárok utcában, valamint a Stadion környékén is. Továbbá szintén a haszkovói fűtőműben működik egy gázmotoros blokk is, valamint egy tartályos gáz betáplálására alkalmas keverő állomás, ami főként a hidegebb hónapokban nyújt hatékony üzemeltetési segítséget, egyúttal komoly költségmegtakarítást, erre később még visszatérünk cikkünkben.

A távhőszolgáltatás kezdetéhez az 1970-es évekig kell visszamenni Veszprémben, azóta folyamatosan bővült, illetve a technológia fejlődésével egy idő után elindult a meglévő rendszerek cseréje, optimalizálása is. Utóbbinak köszönhetően jelenleg Veszprémben a távhőszolgáltatásról elmondható: a meglévő rendszert sikerült úgy kialakítani, hogy optimálisan működjön, azaz a legalacsonyabb szintre csökkent a hőveszteség, miközben maximális hatékonysággal üzemelnek a kazánok. A Haszkovó környékén egyébként közel 20 kilométernyi vezetéken át biztosított a fűtéshez szükséges melegvíz, ez 59 lakóházban és 15 egyéb épületben összesen 6472 lakást szolgál ki.

Mindez dr. Temesvári Balázs előadásából derült ki, amit a VKSZ Zrt. vezérigazgatója az ország más városainak távhőszolgáltatói előtt tartott a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szervezetének üzleti klubján Balatonfüreden. A szervezet célja a találkozóval az volt, hogy a magyar városok szolgáltatói közt élő kapcsolat és aktív párbeszéd alakuljon ki, kiváltképp most, az energiaválság begyűrűzésekor, hogy egymás jó megoldásait megismerve könnyebben vészeljék át ezt az időszakot.

A VKSZ Zrt. részéről a már említett hatékonyságoptimalizáló megoldásokat, valamint a CO2 kibocsájtás csökkentését lehetett kiemelni, e két területen elért eredményei elismeréseként a veszprémi közüzemi szolgáltató átvehette MATÁSZ Ökocímke díját is a rendezvényen.

Temesvári Balázs (jobbra) az Ökocímke díjjalTemesvári Balázs (jobbra) az Ökocímke díjjal

A többi előadásból kiderült az is, azokban a városokban, ahol a gázüzemű kazánok mellett működik valamilyen alternatív megoldás, esetleg kiaknázták már a megújuló energiaforrásaikat, nagyságrendekkel kisebb rezsiárnövekedéssel kell számolniuk a következő időszakban. Hogy csak egy példát említsünk, a Tatabányán működő biomassza erőműnek köszönhetően a megyeszékhelyen jelenleg csak kétszeresére nőttek a költségek, összehasonlítva más városokkal, ahol nem ritka a 10-15-szörös emelkedés, ez a megoldás tehát nagyságrendekkel kisebb terhet jelent most.

Ami a veszprémi távhőszolgáltatás jövőbeni terveit illeti, dr. Temesvári Balázs előadásában felvázolt több olyan lehetőséget is, amelyre a veszprémi szolgáltatónak már kész koncepciói vannak.

Egyrészről terítéken van hőszivattyús rendszerek kiépítése, illetve, ami Veszprém földrajzi adottságaihoz jobban illeszkedne egy biomassza erőmű építése is. Ezek közül egyik sem lenne képes 100%-ban kiváltani a gáztüzelésű kazánokat, de jelentősen növelné a VKSZ mozgásterét az energiaellátásban.

Ami ezek megvalósítását illeti, pozitív hír a VKSZ részére, hogy a következő uniós támogatási ciklusban különösen nagy figyelem hárul majd ezekre a beruházásokra, így várhatóan számos pályázati lehetőség is megnyílik, amikor a veszprémi szolgáltatónak már kész tervei lesznek az asztalon.

Szintén a VKSZ-szel kapcsolatos hír, hogy a közüzemi szolgáltató idén is csatlakozik az Erőművek éjszakája elnevezésű országos programhoz október 28-án.
Ekkor országszerte közel ötven villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt – köztük a veszprémi is.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve harmadik alkalommal rendezi meg az Erőművek Éjszakáját. Veszprémben a VKSZ Zrt. – Haszkovó Utcai Fűtőerőmű lesz látogatható.
Mindennapjaink kényelmét szolgálja a távhő, hiszen télen biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben jussanak el háztartásainkba, áll a program felhívásában.
Ha személyesen tapasztalhatjuk meg azt, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő, ha beleshetünk a hőközpont kulisszatitkaiba talán nagyobb megértéssel, más szemlélettel leszünk majd a szolgáltató felé, tudatosabb és takarékosabb energia felhasználó válhat belőlünk.
2022. október 28-án 14 és 22 óra között országszerte közel ötven villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont várja majd az érdeklődőket.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A veszprémi helyszínre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.

Hajas Bálint
további cikkek
Módosul a túlfizetés kezelése a VKSZ-nél VKSZ Zrt Módosul a túlfizetés kezelése a VKSZ-nél A VKSZ Zrt. tájékoztatja ügyfeleit, hogy jogszabályi változás miatt 2023. szeptember 1-től módosulnak a túlfizetések kezelésére vonatkozó rendelkezések. ma 12:31 Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg. 2024. május 24. 23:14 Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.   2024. május 22. 11:09 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.