Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Klaszterek a VEB2023 programban

2022. október 15. 0:48 // Forrás: VEB 2023
A VEB 2023 Európa Kulturális Főváros programban már a pályázati szakaszban megfogalmazódtak azok a kihívások és törekvések, amelyekre meg kellett találni a választ a kultúra eszközeivel, és erre az ívre fűzték fel a szervezők fel programjukat. A város és a régió életét felpezsdítő, sokszor más pályára állító programokat a sokszínűségükből fakadóan a műfaji besoroláson túl különböző klaszterekbe sorolták, vagyis aszerint csoportosították, hogy melyik törekvésükre jelenthetnek megoldást. Természetesen nem lehet azt mondani, hogy egy program csak egy kihívást fog feloldani, így a klaszterekben található programok és besorolásuk átfedésben lehetnek egymással, átjárás van közöttük.

Az alábbiakban bemutatjuk ezeket a klasztereket és azokat a célokat, amiket az EKF-nél fogalmaztak meg az általuk képviselt programokon keresztül.

TESZVESZPRÉM

Soha többé unalmas kedd! Veszprém mindig is híres volt nagy fesztiváljairól, amikor napokon át tölti be nyüzsgés várost. De valljuk be, a hétköznapok sokkal kevesebb művészeti találkozást tartogattak - mindeddig! Új helyek és terek nyílnak, amelyek nem csak a fogyasztásról szólnak – hanem valódi közösségi élmények, lehetőségét, feltételeit és mintáit teremtik meg bármelyikünk számára. Újraírjuk és felfokozzuk a veszprémi hétköznapokat, mert a város, ahol kedd este is jó lenni, minden napra tartogat élményeket.

ZENE/VÁROS

Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO Zene Városa címet, és azóta is, minden egyes nap tesz azért, hogy ehhez a címhez méltó legyen, méltó maradjon. Ehhez kapcsolódva van célunk: szeretnénk, hogy Veszprém legyen az a város, ahol a lehető legtöbben zenélnek, énekelnek.

ÉLŐ RÉGIÓ

Bakony-Balaton régió: váratlan jó dolgok szokatlan sűrűsége. Az állandó mozgásban lévő táj, ahol lépten-nyomon történetek, sorsok, rejtett értékek és kulturális kincsek várják a látogatókat. Programunkhoz csatlakozva nem csak a jól ismert helyszínek, hanem az eddig csendesebb falvak is megszólalnak - új, izgalmas távlatba állítva megőrző hagyományaikat és jövőformáló törekvéseiket.

TÖRÉKENY BALATON

Programunkban a Balaton és környezetének rendkívül bonyolult és törékeny rendszerével foglalkozunk. Tudatosítani szeretnénk saját közösségeinkben, hogy az ökológiai rendszer egészségétől függ a régió gazdaságának, társadalmának egészsége is, lehetőséget és ismereteket kínálunk, hogy a táj használóiból a táj felelős őrzőivé tudjunk válni.

RENDHAGYÓ

Ami a művészet szempontjából rendhagyó, az a mindennapi életünk szempontjából épp a leghétköznapibb tér lehet. A hagyományos előadásformákból való kilépés által a nézők aktív részeseivé válnak; új kapcsolódások jönnek létre a táj, a néző és az alkotó között - eközben a közönség közösségé változik.

HIDAK

Programunk már a kezdetektől az egymáshoz való kapcsolódást, az együttélés kultúrájának erősítését tűzte ki célul: programjainkkal elősegítjük egymás jobb megismerését, törékeny megértését, és a rácsodálkozás élményét. Olyan közösségben szeretnénk élni, ahol megtaláljuk a szavakat – vagy éppen a szavakon túlit - akkor is, amikor érzékeny, nehéz témákkal találkozunk.

TÜKÖRKÉP

Szeretnénk megmutatni, hogy a hagyomány, egy hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelenben is eleven identitásformáló erő, ami mindennapi életünk, személyiségünk szerves része. Kortárs szemmel nézünk bele abba a tükörbe, vagy inkább tükröződések sokaságába, amiben régiónk az európai művészet történetében betöltött szerepét látjuk viszont.

ÜNNEP

Az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése és az EKF-év nekünk örömünnep, egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, amikor kifejezhetjük azt a büszkeséget, amit érzünk és megélhetjük azt a számtalan élményt, amit a régió nyújt számunkra. Egy olyan, egész éven át tartó programsokaság, amivel nem csak Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót ünnepeljük. Mindenki mást visz majd magával; valaki egy életre szóló koncertélményt, egy hajnalig tartó önfeledt táncot, egy találkozást vagy egy meghatározó szakmai élményt, míg mást egy szinte már a jövőből érkező látvány szippant be.

JÖVŐ IDŐ

Bár az Európa Kulturális Fővárosa címet hivatalosan csak 2023. december 31-ig viseljük, programunk úgy épül fel, hogy a 2023 utáni jövőnek is biztos alapokat teremtve léptékváltáshoz és fejlődéshez segítse Veszprém és a régió intenzív, innovatív közösségét. Szeretnénk, ha Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem csak 2023-ban, hanem azután is, új horizontokkal, szemléletformáló erővel és hosszútávon is életképes kulturális teljesítményekkel gazdagodva, vonzó turisztikai célként szerepelne a hazai és a külföldi közönség mentális térképén.

Fotó: Fotó: VEB2023 EKF

vehir.hu
további cikkek
Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus gospel Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt. 2023. november 13. 23:06 Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje Európa Kulturális Fővárosa Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje A legjobb ötbe került a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program nyitóceremóniájának zenéje a Hollywood Music In Media Awards jelöltjei között. A gálát november 16-án tartják majd a filmek fővárosában. 2023. november 6. 13:54 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel. 2023. október 17. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.