Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Negyedszázad a zene szolgálatában

2022. október 9. 16:02
Huszonöt éves jubileumát ünnepelhette szombaton a Vilonyai Népdalkör, amik méltó módon éltetik a népzenei hagyományokat.

A dalkör valójában egyébként kicsivel már túl is lépett 25. évén: a csoport eredetileg 1995-ben kezdte meg működését akkor még Asszonykórus néven 12 taggal azzal a céllal, hogy a helyi kulturális életet népszerűsítsék. Ezért az éneklésen kívül vidám jelenetekkel is szórakoztatják a közönséget, amely bőven túlmutat a település határain: rendszeresen hívják őket falunapokra, népdalköri találkozókra, versenyekre, nyugdíjas bemutatókra megye- és országszerte. A budapesti Erkel Színházban a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkezett népdalosokkal énekeltek, a Nyugdíjasok Országos „Ki mit tud”-ján arany oklevelet szereztek, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségétől szintén elnyerték az arany minősítést. Közben a népdalkör is kibővült, ma már 15 tagot számlál.

Fennállásuk jeles fordulóját végül némi csúszással, idén október második szombatján ünnepelhették, ahol Fésűs Sándor polgármester méltatta a népdalkört. Köszöntőjében úgy fogalmazott, az ünnepeltek tevékenysége nélkül bizonyosan szegényebb lenne a megyénk, még a határon túli népzenei élet is. „A népdalkör jelenlegi és korábbi tagjai, akik már több mint 25 éve áldozzák fel szabadidejüket, energiáikat egy nemes célért, énekükkel, előadásaikkal fontos küldetést teljesítenek: tovább éltetik népdalainkat, népi hagyományainkat. A népzene pedig egy egészséges nemzet, egy egészséges társadalom mindennapi része. Ha belegondolunk, mindenütt ott találjuk: művészetben, oktatásban, társadalmi életünkben, családi összejöveteleinkben.”

A népdalkörön keresztül a lakosok, a különféle rendezvényekre érkező vendégek átérezhetik a közös éneklés örömét, s így a népdal közkinccsé, a magyarság megtartó erejévé válhat. Hiszen a közös ének erőt ad, és erre az erőre minden körülmények között szükségünk van. „Akik együtt éreznek a dalban, azok képesek az összefogásra a mindennapi életben és a munkában is. Ennek ékes bizonyítéka a településünk kulturális élete, rendezvényeink, melyeknek egytől egyig aktív résztvevője, segítője a Vilonyai Népdalkör” – hangsúlyozta.

A csoport műsorait gondosan szerkesztve, precízen mégis természetesen adják elő, amelyet hallva a publikum maga is belefeledkezhet a dolgok szépségébe, élvezheti azok varázsát. Ez nem lenne lehetséges egy erős, karizmatikus vezető nélkül, amelynek Csillak Jánosné tökéletesen megfelel. Ma már központi alakja ő a településnek, aki nem a saját dicsőségét keresi, hanem mindig igyekszik alkalmazkodni a hagyományokhoz, minden fellépést külön-külön irányít, megszervez. A sikerhez persze elengedhetetlenek a társak, a tagok áldozatkész magatartása, mely az eredmények záloga is, s melynek köszönhetően a népdalkör 25 éves fennállása alatt nagy megbecsülést szerzett a településnek itthon és a határokon túl is.

Az ünnepségre kilátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy látja, a vilonyai közösségben mindig számíthatnak egymásra az emberek, s véleménye szerint ez a titka annak is, hogy több mint 25 éve működik a népdalkör, s ennyi ideje sikerül összefésülni egymás céljait, építeni együtt a közös jövőt.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.