2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje

Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.

Egy kicsit levendulás, egy kicsit muskotályos, de a bodza és a birsalma jegyei is felfedezhetőek benne, természetesen a ginek alapvető alapanyaga, a boróka mellett. Így lehet az ízek szempontjából bemutatni a Somló mellett készült Balaton gint, amit az EKF hivatalos ginjének választottak.

De, hogy miért volt szükség a sörök és borok mellett hivatalos gint is választani a kulturális programsorozatnak, arra Markovits Alíz, a a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója válaszolt péntek délután a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon, ahol bemutatták az italt.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak a kezdetektől az a célja, hogy a kultúrát a lehető legtágabb módon értelmezze. Bár a kultúra ott van a múzeumok falai között, a színházakban, a koncerttermekben, de ugyanígy jelen van az utcán és az éttermekben is. Nem véletlen, hogy az Utcaképfejlesztési programnak köszönhetően például több vendéglátóegység (reggeliző, borbár) is nyílt az elmúlt időszakban Veszprém belvárosában. A gasztrokultúra, ami a régiónkat jellemzi, több száz éves múltra tekint vissza - elég csak a borkészítésre gondolnunk, ami a Balatoni borrégió egyedülálló, területenként változó talajának és sajátosságainak köszönhetően válik nemzetközileg is elismertté. 

„A Veszprém-Balaton 2023 EKF programban szeretnénk, ha mindenki megismerné ezeket az értékeket, ezért mindig fontosnak tartottuk az edukációt is e téren. A kulturális év most a minőségi sör és a kitűnő borok után egy nagyszerű ginnel is gazdagabb lett.” mondta el Markovits Alíz.

A Balaton Gin ötletgazdája, Fehér Dávid a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy ne csak nevében legyen balatoni a gin, hanem olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek tényleg jellemzőek a térségre. „Ez nem volt könnyű feladat, bár az elején a levendula elég hamar eszünkbe jutott Tihany kapcsán, ami kifejezetten jó fűszerességet ad a ginnek. Aztán a muskotályos szőlő lett a másik elem, ami egyfajta édes lecsengést biztosít az italnak.”- mondta el Fehér Péter, és hozzátette: „A programmal való együttműködés kapcsán egy olyan limitált kiadású csomagolást álmodtunk meg, ahol a VEB2023 EKF logó szerepel az üvegeken, azaz a nádast a jól ismert EKF-es szikra jelzés váltja fel és a palack hátulján egy QR kód ad több információt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról.”

Fehér Péter, a Balaton Gin ötletgazdája családja révén több szálon is kötődik a Balatonhoz. Családi vállalkozásuk is nem messze a tótól, a Somló-hegy lábánál található. Az általa megálmodott Balaton Gin, mely egy nemzetközi spirit versenyen Berlinben pont a napokban kapott dupla arany minősítést, a Balaton ízeit ötvözve az igazi balatoni életérzést zárja minden palackba. A gin limitált kiadása megújult csomagolásban a VEB2023 EKF programjával karöltve szeptember 30-án debütált a veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon.

Az EKF ginje hamarosan kapható lesz néhány kiemelt üzletben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa területén, Veszprémben és régió kiemelt üzletben és üzlethálózatban is!

A gin körülbelül az 1600-as években jelent meg először Hollandiában, ahol egyszerű tisztaszeszbe áztattak borókabogyót és egyéb fűszereket, majd párolták le az italt. A Németalföldről aztán gyorsan átterjedt Nagy-Britanniába, ahol tovább tökéletesítették az italt. Érdekesség, hogy az angol gyarmatokon, elsősorban Indiában a ginnel hígították a tonic elődjének tekinthető keserű kinines italt (a kinin a malária ellen nyújtott segítséget az angoloknak), tehát lényegében a ma népszerű gin-tonic előbb létezett, mint önmagában a tonic ital. Magyarországon a ginfogyasztás nem is olyan régen, a 2010-es évektől lett népszerű, elsősorban tonic kíséretében long-drinkként.

vehir.hu

További cikkek

Az erdőkbe csalogat a tavasz íze
Az erdőkbe csalogat a tavasz íze
Ismét eljött a medvehagyma-szezon, nem mindegy azonban, hol és mennyit gyűjtünk a népszerű növényből!
Tapintható kultúra költözött a Monokliba
Tapintható kultúra költözött a Monokliba
A CSÖRE “képépítő” manufaktúra egyedi, kézzel készített különleges hatású művei Veszprém reggeliző-kávézójába, a Monokliba költöztek. A kiállítás hátteréről Csernák Andrea és Varga Csaba alkotókkal, valamint Tóth András üzletvezetővel beszélgettünk.
Autentikus japán est az Óvárosban
Autentikus japán est az Óvárosban
Személyes tapasztalatokkal felvértezve szubjektív véleménycikk Veszprém legújabb gasztroattrakciójáról, a Saiko no Sushi távol-keleti étteremről.
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
Minden tradicionális konyhának megvannak azok a praktikái, amelyektől hamisíthatatlanul magyaros, mediterrán, vagy éppen ázsiai lesz egy étel. Itthon például sokan a hagyma dinsztelésére esküsznek, vagy egy csipettel több pirospaprikára. Veszprém legújabb étterme azonban nem nagymamáink receptkönyvéhez nyúlt, amikor kialakította a fő profilját. Ennél sokkal bátrabb és egzotikusabb kultúra felé nyitottak és hozták el a belvárosba egy idegen táj ízeit. Bemutatjuk a Saiko no Sushi éttermet, aminek a csapata Japán és több távol-keleti ország konyhájából válogatta össze az étel és itallapját. Az étterem koncepciójáról, a távol-keleti ízekről és apró, de fontos trükkökről is beszélgettünk Földi Eszterrel, a Saiko no Sushi üzletvezetőjével, aki azt is elárulta, miért nem akadna ki egy ázsiai ember a rántotthúsos sushin, ami valóban szerepel az étlapjukon.
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Vannak a világon olyan termékek, amelyeket mindegy, hogy Japánban, vagy Mexikóban, esetleg Magyarországon vásárolunk meg, ízükben, minőségükben ugyanazt produkálják. Gondoljunk csak a holland vöröscsillagos sörmárkára, vagy éppen a mekis sajtburgerekre. A globalizmus megszüntette a térbeni különbségeket. Ezzel szemben van Veszprémben egy helyi vállalkozás, ami nem térben, hanem időben képviseli az állandóságot, immáron 16 éve. Az éjszakai bulizók mentsvára, a kiszámíthatóság mintapéldája, az egyszerűség képviselője. Ez Tamás bátya és az ő hamburgerének története.