2023. január 31.
//
Marcella névnap

Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban

Péntek este mutatják be Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas művész rendezését.

A Veszprémi Petőfi Színház és a Pesti Broadway Alapítvány közösen mutatja be a LéviStoryt. A klezmer musical zenéjét Jávori Ferenc „Fegya”, Kossuth-díjas művész szerezte és Kerényi Miklós Gábor, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas, Kiváló művész rendezésében kerül színpadra; címszerepben Kerényi Miklós Máté, a rendező fia látható. A történet Kállai István és Kállai Gábor ötlete alapján született meg, melyhez Müller Péter Sziámi írta a szöveget.

A darab Lévi Strauss, vagyis a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról, kalandjairól szól, arról, hogy egy kis német falutól New Yorkon keresztül az aranyásók városkájáig vezető úton miként született meg a farmernadrág ötlete. Vidám, és egyben fájdalmas játék a kivándorlás kényszeréről, valamint az új világba való beilleszkedés gyötrelmeiről, az „állva maradási” képesség örök szükségességéről. A drámai összecsapásokkal és humoros pillanatokkal fűszerezett történet a tehetségről, a kitartásról, és a képzelőerő diadaláról szól – ígéri a plakát.

Davidovics rabbi szerepében Szabó P. Szilvesztert láthatjuk, aki kérdésünkre elmondta, jó hangulatban telt a próbafolyamat, néhány veszprémi művészt már korábbról is ismert. A szerepről úgy fogalmazott, ismerős neki a rabbi karaktere, hiszen ő az, aki Istennel beszélhet, más még a szót sem ejtheti ki: mint elmondta, a nagypapája lelkész volt, így a színművész templomkertben nőtt fel, s amikor ma belenéz Davidovicsként a tükörbe, mintha három generáció találkozna benne. Hozzátette, a klezmer zene önmagában is fantasztikus, és olyan humorral, iróniával, dallammal tör be, amibe a nézők könnyedén beleélhetik magukat, a történet pedig véleménye szerint ma is aktuális.

További információk az előadásról.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Szavak nélkül is szórakoztat
Szavak nélkül is szórakoztat
Rendhagyó produkcióval készül a magyar kultúra napjára a Kabóca Bábszínház.
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfi műveit dolgozzák fel a Pannon Várszínházban, közösségi Himnusz-szavalást rendeznek a Petőfi színházban vasárnap.
„Nem vagyok az a típus, aki mindenhová bekopogtat”
„Nem vagyok az a típus, aki mindenhová bekopogtat”
Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művésze nemrégiben vehette át a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Többek között ez adta az apropót, hogy leüljünk vele beszélgetni. No meg az, hogy már régi tervünk. Meghatározó és emlékezetes alakításaival Veszprém a szívébe zárta. Délvidékről származik, a délszláv háború miatt hagyta el hazáját. Ma már a királynék városa az otthona, ahogy a művésznő is mondta, mostanra többet élt itt, mint Délvidéken…
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
Megkezdődtek a próbái a Karaffa című Petőfi-drámának a veszprémi Pannon Várszínházban pénteken. A drámatöredék befejezésére kiírt pályázat nyerteseinek egyike Szálinger Balázs író, akinek művét jövő februárban mutatja be a társulat.
A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel
A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel
December 16-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre operettjét, a Viktóriát.