2023. június 5.
//
Fatime névnap

Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket

Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.

A rendszert kedden mutatták be egy sajtótájékoztató keretében. Porga Gyula polgármester emlékezetett: a közgyűlés 2017-ben fogadta el a város fenntartható mobilitási tervét, melynek egyik fontos kérdése a parkolás fejlesztése. Ebben sokat fejlődött a megyeszékhely: a jelenleg is zajló parkolóház-építések, valamint a 2023-ra a bútorgyár és a szikvíz-parkoló helyén kijelölendő megállóhelyek révén jövőre összesen ezerrel nő meg a belvárosban és közelében található parkolóhelyek száma. Ugyanakkor azt is meg kell oldani, hogy az autósok könnyen megtalálják ezeket a helyeket, hiszen

a belváros forgalmának 15 százalékát a parkolóhelyet kereső autósok adják.

Ha létezik egy okos rendszer, ami valós idejű adatok révén segít a forgalom irányításában, azzal ez a helyzet jelentősen javulhat.

Temesvári Balázs, Porga Gyula, Mészáros ZoltánTemesvári Balázs, Porga Gyula, Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a VEB 2023 Zrt. főtanácsadója megjegyezte: a város szerkezete, a terek szűkössége nem tesz lehetővé a most zajlóhoz hasonló léptékű parkolóhely-bővítést, így a meglévő lehetőségeket kell minél hatékonyabban kihasználni. Ezen a téren az Európa Kulturális Fővárosa program koordinátorai támogatandónak tartották a VKSZ Zrt. célkitűzéseit, az okos parkolási rendszer kiépítése így két lépcsőben, 90 és 290 millió forintos támogatással valósulhat meg. 

A rendszer működését Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója vázolta. A városban 25 helyszínen 47 darab kamerából álló rendszert építenek ki, ezek a parkolóhelyek telítettségét figyelik és az ezzel kapcsolódó adatokat gyűjtik. A vezérigazgató megjegyezte: a kamerák nem gyűjtenek személyes adatokat, nem figyelik a rendszámokat, csak a szabad parkolóhelyek számát mérik fel. Ezeket az adatokat aztán igyekeznek az autósok hasznára fordítani: év elejéig LED-es tájékoztató táblákat helyeznek ki a város több pontján, ezek igazítják majd útba az elérhető parkolóhelyekre a sofőröket. Ezeket az adatokat akár olyan nagyobb szolgáltatók részére is rendelkezésre tudják bocsátani, mint a Google vagy a Waze, és készülnek saját fejlesztésű applikációik is, így a felhasználók a saját eszközeiken is nyomon tudják követni a parkolók telítettségét. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Napirend előtt: Bakonykarszt, útfelújítások és átláthatóság
Napirend előtt: Bakonykarszt, útfelújítások és átláthatóság
Közmeghallgatás: az e-csalóktól kell félnünk; az ott élőket segítik a parkolózónák
Közmeghallgatás: az e-csalóktól kell félnünk; az ott élőket segítik a parkolózónák
Csütörtökön tartották az önkormányzat éves közmeghallgatását a Városházán.
November 1-től lép életbe az új parkolási rendszer Veszprémben, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat
November 1-től lép életbe az új parkolási rendszer Veszprémben, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat
Változnak a parkolási zónák, emelkednek a díjak, ezzel párhuzamosan viszont a parkolóhelyek száma is folyamatosan bővül Veszprémben. November 1-től érdemes figyelni arra, hogy senki ne a megszokott rutin alapján tegye le az autóját. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen változások lépnek életbe jövő keddtől.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
Bővülnek a parkolózónák, változik a díjszabás
Bővülnek a parkolózónák, változik a díjszabás
Új területeket vonnak be a fizetős parkolási rendszerbe, változik a díjszabás, és a V-Busz is újragondolja a jegy- és bérletkínálatát – jelentették be hétfőn.