Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett

2022. szeptember 23. 10:59
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.

Szerda délután Franczia Dani, ütőhangszeres művész érkezett a Damjanich 7. szám alatt található földszinti klubhelyiségbe, oda, ahol a Napsugár Klub működik immáron fél évtizede. Az a klub, ami hivatalosan az Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület égisze alatt végzi a tevékenységét, mégis a céljaiban más, mint amit az egyesület neve jelent. A Napsugár Klubot azért hozták létre, hogy a lakótelepi fiatalok számára nyújtson prevenciós jelleggel foglalkozásokat, most viszont az Európa Kulturális Főváros program támogatásának köszönhetően mindez kibővült változatos kulturális és művészeti programokkal a hét minden hétköznapján.

Franczia Dani foglalkozása is ehhez a sorhoz kapcsolódott, aki már nem az első alkalommal találkozott a klub fiataljaival és tartott örömdobolást.

Az ilyen és ehhez hasonló programok megvalósítása mellett folyamatosan zajlik a gyerekek, fiatalok motiválása, nyitottá tétele, érzékenyítése a kultúra és művészet iránti befogadásra. A mindenki számára nyitott és ingyenes programkínálatban a kulturális és művészeti edukáción belül a fő hangsúlyt az élmény alapú módszerek alkalmazása kapja, amelyen keresztül a résztvevők sikerélményhez juthatnak, és kreatív adottságaik felszínre kerülhetnek, tudtuk meg a helyszínen dr. Virányi Judittól, az egyesület elnökétől.

A klub körülbelül 60 környékbeli fiatallal van kapcsolatban, a kisiskolástól egészen a fiatal felnőttekig, de javában az általános iskolás korosztályból látogatják többen a foglalkozásokat.

A Napsugár Klubban az egyesület szakemberei pedig igyekeznek a legváltozatosabb programokkal nem csak becsábítani, hanem ott is marasztalni a fiatalokat, hiszen a klubot teljes mértékben önkéntes alapon lehet látogatni, kötöttséggel nem jár a fiataloknak.

Ami pedig az elmúlt időszak eredményeit illeti, hetente 1, összesen 29 kreatív pályázatot hirdettek meg különböző témakörökben, amely során a legjobb alkotások készítőinek hetente páros mozijegy járt ajándékba. A heti két kreatív foglalkozásból az egyiken a meghirdetett pályázatra készülnek, a másikon különböző témájú foglalkozások zajlanak, eddig összesen 54 alkalommal. A heti felolvasó délutánokon különböző költeményeket, novellákat, regényből való részleteket olvasnak egymásnak eddig 27 alkalommal, a kéthetente zajló drámapedagógia és a meseterápia 14-14 alkalommal valósult meg. Havi zenés interaktív foglalkozásokat 6 alkalommal szerveztek, amely során meghívták Likó Marcellt, a Vad Fruttik frontemberét, a Kale lulugyi autentikus roma zenekart, a már említett Franczia Danit örömdobolásra, Grubits Gergely a handpan hangzását ismertette meg a résztvevőkkel, a Zene-bona zenekar pedig két alkalommal jött el a gyerekekhez.

A roma autentikus zene- és kultúraismereti foglalkozás állandó vendége a Fláre beás zenekar, akik 7 alkalommal látogattak el a Napsugár Klubba zenélni, táncolni, és a roma hagyományokról beszélgetni.

Tematikus napokat 6 alkalommal szerveztek, ahol egy-egy művészeti alkotás bemutatására került sor, az Életutak programot 6 alkalommal szervezték meg, ahol egy-egy példaképnek számító személy életútját ismerték meg.

A zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola önkéntesei által tartott „Önkéntes művészet” című foglalkozások 4, a „Légy Te a művészet alanya” című fotózás, portrék készítése 7 alkalommal valósultak meg.

Élményszínházukban a Nézőművészeti Kft. beszélgetéssel egybekötött gondolatébresztő tantermi színházi előadásai 4 alkalommal valósultak meg az Agóra Veszprém Kulturális Központban, sorolta fel Virányi Judit azokat a programokat, amelyeken 150 fő vett részt, közel 1800 alkalommal.

Arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült becsábítani az elején a gyerekeket a klubba, az egyesület elnöke egyszerűen annyit válaszolt, hogy kinyitották az ajtót, ők pedig jöttek, érdeklődtek. Valaki a zenélés, valaki a drámapedagógia iránt érdeklődik, valaki a kreatív foglalkozások miatt jön be, de mindenképpen hasznosan, saját érdeklődését kielégítve és tehetségét kibontakoztatva töltheti el az idejét.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.