Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bővülnek a parkolózónák, változik a díjszabás

2022. szeptember 19. 17:00
Új területeket vonnak be a fizetős parkolási rendszerbe, változik a díjszabás, és a V-Busz is újragondolja a jegy- és bérletkínálatát – jelentették be hétfőn.

Ugyan a végleges döntést a közgyűlés hozza meg szeptember 29-én, Hegedűs Barbara alpolgármester valamint a két érintett cég vezetői – Temesvári Balázs (VKSZ) és Polgári István (V-Busz) már ismertették azokat a változásokat, amelyeket az ősz során terveznek bevezetni. 

Az alpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott: a lakossági visszajelzések alapján a közlekedés nehézségei jelentik a legnagyobb kihívást a mindennapokban, az autók száma évről évre növekszik, ami jelentős terhet ró a városi infrastruktúrára. Sokan döntenek úgy, hogy a parkolási zónák helyett a környező utcákban teszik le az autót, ezzel azonban gyakran az ott élők életét nehezítik meg. 

Terjeszkednek a zónák, nőnek az árak

Ennek a problémának a kezelése érdekében október 1-jétől újabb utcákban válik fizetőssé a parkolás. Bekerül a parkolási rendszerbe a Kádár utcai új parkoló és az Almádi út a Levendula üzletház és Szikvíz-udvar közötti szakaszon, itt a zöld zóna árai érvényesülnek majd. A sárga zónába kerülnek az Egyetemváros utcái az Egyetem utca és a Wartha Vince utca közötti területen. Ezekben az utcákban nem helyeznek ki parkolóórákat, jegyet váltani csak digitális úton (SMS, online, mobilparkolás) lehetséges, illetve lehetőség van bérlet váltására is. 

Új területek – például a Kádár utcai parkoló – is bekerülnek a fizetős zónákbaÚj területek – például a Kádár utcai parkoló – is bekerülnek a fizetős zónákba

Több, már jelenleg is fizetős terület zónabesorolása változik. Zöldből piros zónába kerül a Bezerédy utca, a Piac és az SZMT-székház parkolója valamint a Vörösmarty tér, míg sárgából pirosba az Ádám Iván utca és a Galamb utca.

Ezzel együtt változnak a parkolási díjak is. A piros zónában 480, a zöldben 320, a sárgában 240 forint lesz az ára egy óra parkolásnak. A bérletek árai 30-50 százalékkal emelkednek majd. Megemelik a Bagolyvár utcai parkolóház bérletárait is.

Néhány gyakorlati változás is történik: november 1-jétől a piros zónában 7-12 óra között szombaton is díjköteles lesz a várakozás. A zöld rendszámos autók számára megszűnik a felmentés, a jövőben nekik is fizetniük kell a parkolási zónákban. Az Erzsébet-ligetben az építkezés alatt lezárt parkolót végleg kivonják a parkolási rendszerből. Ugyanakkor a környéken több épülő parkolóház is enyhítheti majd a jövőben az autósok nehézségeit: az egyetemnél és a gyerekkórháznál is létesítenek új fedett parkolókat. 

Változnak a buszjegyek, bérletek árai isVáltoznak a buszjegyek, bérletek árai is

Változás a V-Busznál is

Változtat a jegy- és bérletkínálatán a V-Busz is. Polgári István vezérigazgató elmondta: egyszerűsítik a kínálatot, megszűnnek a kevésbé népszerű félhavi, negyedéves és csatlakozó bérletek, maradnak azonban az elővételes és a buszvezetőnél váltható jegyek, a napijegyek, a teljes árú mellett megmaradnak a diákoknak, nyugdíjasoknak, kismamáknak biztosított kedvezményes bérletek is. Ezek árában azonban emelésre kell számítani: az elővételes jegy 350, a buszvezetőnél váltott 500 forintba kerül majd, a kedvezményes bérletek ezer, a teljes árúak kétezer forinttal kerülnek többe november elsejétől. A jegyvásárlás egyszerűsítése érdekében év végéig további tizenöt helyen létesítenek jegykiadó automatákat. A vezérigazgató megjegyezte: a közösségi közlekedés egyre népszerűbb Veszprémben, idén már a 2019-es, pandémia előtti utasszámot produkálja a társaság, sőt, a diákbérlet-eladásokban meg is haladták a három évvel ezelőtti mennyiséget. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.