2022. december 2.
//
Melinda névnap

Egy környezetvédelmi kalandor „napelemes pillangójával” érkezett Veszprémbe

Szeptember elején egy érdekes jelenség tűnt fel a magyar utakon. Bár a történet középpontjában álló Tesla Model X autó önmagában még nem jelent kuriózumot, de azon a napelemes lakókocsin, amit vontatott magával már jóval több tekintet megakadt. A „Solar Butterfly” azaz „napelemes pillangó”névre hallgató projekt egy magyar származású svájci feltaláló és környezetvédelmi kalandor, Louis Palmer fejéből pattant ki, amivel világ körüli útra indult, érintve Magyarországot, benne a fővárost, Százhalombattát, Győrt és Veszprémet is.

Louis Palmerre jól illik a kalandor jelző, de nem abban a klasszikus hátizsákos, hálózsákban a szabad ég alatt alvós formában. A svájci származású, ám magyar felmenőkkel rendelkező férfiben mérnöki tudása és a környezetvédelem iránti eltökéltsége keveredett össze kalandor vágyaival, ezek együtteséből pedig létrejött a „Solar Butterfly” magyarul „napelemes pillangó” nevű projektje.

A koncepció első hallásra egyszerű: vegyél egy elektromos autót, jelen esetben egy Tesla Model X-et, indulj el vele egy világ körüli útra, de előtte oldd meg, hogy bárhol és bármikor fel tudd tölteni energiával, akár az Északi-sarkon, akár az afrikai sivatagban. Louis Palmer pontosan ezt oldotta meg azzal, hogy a Tesla vonóhorgára kapcsolt egy egyedi tervezésű, napelemekkel felszerelt többfunkciós lakókocsit. A „napelemes pillangó” 30 négyzetméter alapterületű, van benne egy kisebb konyha és zuhanyzó is, borítása pedig olyan PET-palackok újrahasznosításával készült, amiket korábban az óceánokból gyűjtöttek össze. Viszont ami ennél lényegesebb, kívülről 80 négyzetméternyi LONGi-napelem borítja be, ami ellátja a lakókocsi áramszükségletét, de a legnagyobb részben az autónak termeli az elektromosságot. Mindezt 100%-ig megújuló energiaforrásból.

Erre pedig szükség is van, hiszen Louis Palmerrel a volán mögött a projektben azt a célt tűzték ki, hogy három év alatt ezzel az autóval és a rákapcsolt mobil energiaforrással megkerülik a Földet.

Louis Palmernek egyébként nem ez az első figyelemfelkeltő akciója, 2007-2008 között szintén egy kisebb napelemes autóval már bejárta a bolygót, most viszont ezt továbbgondolva egy jóval nagyobb és látványosabb eszközzel teszi meg ugyanezt. Jelenleg már 17 ezer km-t tudhat maga mögött, miután idén májusban elindult Genfből és Európa északi országait átszelve, majd délnek fordulva eljutott Magyarországig. A következő hónapokban a kontinens déli országait fogja érinteni, majd jövő tavasszal Észak- és Dél-Amerikában folytatja, de a hároméves utazás során Afrikát is átszeli majd, de ellátogat Ázsiába és Ausztráliába is.

Louis Palmer (középen) Ovádi Péter (országgyűlési képviselő) és Szalai Attila (Maxon Motor ügyvezető) társaságábanLouis Palmer (középen) Ovádi Péter (országgyűlési képviselő) és Szalai Attila (Maxon Motor ügyvezető) társaságában

Az időzítés sem véletlen, hiszen Louis Palmer tervei szerint 2025-ben Párizsban fejezi be útját, éppen a klímaegyezmény aláírásának tizedik évfordulóján.

A környezetvődő célja ezzel az akcióval nem csupán az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás ellen lehet tenni, hiszen már az emberiség rendelkezéséére áll a megújuló technológia. Állomásai során azokat a városokat érinti, ahol valamilyen úttörő tevékenységet folytatnak a környezetvédelmi technológiák innovációja területén. Magyarországon például a százhalombattai erőműnél állt meg, ahol az ország első ipari Tesla-tárolóját látogatta meg, Ezután Budapesten a Groupama Arénához látogatott egy motoros e-bike felvonulás keretében több tucat alternatív közlekedési eszköz kíséretében. Magyarországi útját ezután Veszprémben folytatta, ahol vasárnap délelőtt az utca embere is találkozhatott Louis Palmerrel és a „napelemes pillangóval”.

A veszprémi állomás több ponton is kapcsolódott a projektben megfogalmazott célokhoz, ugyanis a bakonyi megyeszékhelyen van gyára a svájci székhelyű Maxon Motornak, a projekt egyik szponzorának, akik újonnan telepített napelemparkjukkal hívták fel magukra a figyelmet az utóbbi időben, valamint az országban ők voltak az elsők, akik gyárukba víz-víz hőszivattyút építettek be, csökkentve a környezetterhelésüket. Szintén a napenergia kiaknázásával foglalkozik a CoreComm Si Kft. is, ugyancsak veszprémi vállalatként. A fenntarthatósági roadshow-n a Pannon Egyetem is megjelent, a felsőoktatási intézmény újonnan fejlesztett napelemes hajóit mutatta be a „napelemes pillangó” társaságában.

Louis Palmer tehát olyan módját választotta a környezettudatos szemléletformálásnak, ahol a szavakat konkrét, kézzelfogható tettek is követték. Kezdeményezése pedig láthatóan táptalajra talált a társadalomban, ráadásul országokat átívelve. Nem véletlen, hogy több közéleti szereplő és döntéshozó is a projekt mellé állt, Veszprémben például Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is személyesen köszöntötte a környezetvédelmi kalandort.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
Jövő egyetem, bioműanyag, függőleges erdő és műgyűjtés: ilyen volt az első Trash Art meetup Veszprémben
November 25-én rendezte meg a HybridCycle az első Trash Art meetupot a veszprémi Hangvillában. A rendhagyó rendezvényen sokszínű programok közül válogathattak kicsik és nagyok, egészen 19 óráig.
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
Kapcsolódj be! Trash Art Meetup a Hangvillában november 25-én
A HybridCycle a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve rendezi meg művészet és fenntarthatóság fókuszú eseményét, a Trash Art Meetup-ot. November 25-én délelőtt 10 és este 6 óra között öt izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, öt FlashTalks előadással, azaz 20 perces, rövid, mozgalmas előadással, öt kreatív workshop foglalkozásokkal, ahol a hulladék az alapanyag, illetve egész napos mozival várják az érdeklődőket Veszprémben, a Hangvillában.
Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás
Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás
Mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért? Hogyan törekszik egy keramikus, festőművész vagy egy giga fesztivál arra, hogy minél fenntarthatóbbak legyenek? Hogyan alkotnak a hazai művészek? A HybridCycle ezekre a kérdésekre hivatott válaszokat keresni a szerteágazó művészeti programjaikon.
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
Szemléletformáló program a Veszprém-Balaton régió általános iskoláiban
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának felvezető programsorozataként, tavalyihoz hasonlóan idén is környezettudatos szemléletformálásra és alkotásra invitálja a HybridCycle csapata Veszprém megye 10 általános iskolájának diákjait.