Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Elvonulás a természetbe és az irodalom világába az ajkai olvasókabinban

2022. szeptember 12. 14:58
Egyszerre jelent kikapcsolódást a természet sűrűjében, valamint kínálja az elmerülést a könyvek izgalmas világában az az egyedülálló projekt, amit az ajkai Csingervölgyben valósítottak meg nemrég. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával felépült a Bakony első olvasókabinja.

Nem messze az ajkai bányászati múzeumtól, az erdei útról letérve a fák között egy különös objektummal találkozhatnak a túrázók. A fából készült 5 méter magas, ám csupán 1,5 méter széles kabin a MOME oktatóinak és hallgatóinak a terveit és munkáját dicséri, küldetése pedig jóval több annál, hogy menedékként szolgáljon a túrázóknak.

Ugyanis azon kívül, hogy a kunyhó belsejében 6 egyszerű fekvőhely is ki van alakítva, másfél emelet magasságban könyvespolcok sorakoznak egymás mellett, mindez az erdő mélyén.

A projekt egy helyi összefogásnak az eredménye, amelyben kiemelt szerepet kapott a VEB 2023 EKF program, azon belül is az irodalom kulturális ágazata, hiszen, ahogy Ugron Zsolna, az EKF program irodalmi koncepciójának kidolgozója a pénteki átadón megfogalmazta, a saját eszközeikkel, kézzel foghatóan szerették volna közelebb hozni az emberekhez a természetet és ezzel együtt az irodalmat.

Ennek az ötletnek lett az eredménye az új erdei olvasókabin, amit az EKF partnere, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói és diákjai terveztek, helyben pedig az ajkai önkormányzat, valamint a Kristály-völgy Egyesület segített a megvalósításban.

A faszerkezetű építmény küllemében tökéletesen beleillik a környezetbe, már-már keresni a sűrű fák között, mindez az egységesség egy hosszú tervezői munka eredménye.

Utóbiról az átadón Baló Dániel, építész, a MOME egyetemi oktatója beszélt, aki elmondta, hogy egy éven át dolgoztak a terveken, először egy ötletpályázatot hirdettek hallgatóik között, majd a nyertes koncepción dolgoztak tovább immáron közösen. A nyertes tervek Formanek Liza és Fazekas Imola, MOME-hallgatók kreativitását dicsérik. A tervezés után az építési munkák csupán egy hétig tartottak, de így is napi 10-12 órát dolgoztak a kabinon, amely 5 méter magas, 1,5 méter széles és 6 méter hosszú lett, a fa elemeket pedig különleges égetéssel tették még természetesebbé. Belül a könyvespolcok mellett 3-3 egyszerű fekvőhely lett kialakítva, ezek arra szolgálnak, hogy a túrázók akár hálózsákban megpihenhessenek az épületben, vagy csupán elvonuljanak a könyvekkel együtt pár órára a világ elől. Belül egyébként közel 40 m2 könyvespolcot építettek meg.

Az átadón jelen volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, aki hangsúlyozta, a hosszú távú céljuk az, hogy a régió Európa kreatív iparának központja legyen, ebben pedig az ilyen kezdeményezések is segítenek. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a mostani olvasókabin nem csupán az elvonulást és pihenést fogja szolgálni, hanem segít azoknak az embereknek az egymásra találásban, akiket összeköt a természet és az irodalom iránti szenvedélyük.

Az átadón a miniszter mellett Schwartz Béla, Ajka polgármestere is köszönetet mondott a projekt megvalósításában résztvevőknek, valamint emlékeztetett arra, hogy Ajka a magyar irodalomban is fontos szerepet játszott, hiszen például Fekete István ide vonult el alkotás közben, az író állítólag szeretett egyedül, magányosan írni, idézte fel a polgármester.

A VEB 2023 program összesen 6,5 millió forinttal támogatta a projektet, ami illeszkedik ahhoz a céljához a programnak, hogy különböző rendhagyó tereken tudjanak megjelenni irodalommal, színházzal, vagy éppen zenével. Erről már Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere mesélt a helyszínen, aki még hozzátette, hogy az olvasókabin tökéletes kapcsolatot nyújt a természet és a kultúra között az egyéneknek, de később kisebb közösségeknek is, hiszen az üzemeltető egyesületnek már tervei közt szerepel, hogy iskolai programokat szervezzenek ide, olvasóköröket alapítsanak, vagy jógaközösségeknek szolgáljon meghitt helyszínéül ez az olvasókabin.

 

Képek: VEB2023

Hajas Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.