2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Elvonulás a természetbe és az irodalom világába az ajkai olvasókabinban

Egyszerre jelent kikapcsolódást a természet sűrűjében, valamint kínálja az elmerülést a könyvek izgalmas világában az az egyedülálló projekt, amit az ajkai Csingervölgyben valósítottak meg nemrég. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával felépült a Bakony első olvasókabinja.

Nem messze az ajkai bányászati múzeumtól, az erdei útról letérve a fák között egy különös objektummal találkozhatnak a túrázók. A fából készült 5 méter magas, ám csupán 1,5 méter széles kabin a MOME oktatóinak és hallgatóinak a terveit és munkáját dicséri, küldetése pedig jóval több annál, hogy menedékként szolgáljon a túrázóknak.

Ugyanis azon kívül, hogy a kunyhó belsejében 6 egyszerű fekvőhely is ki van alakítva, másfél emelet magasságban könyvespolcok sorakoznak egymás mellett, mindez az erdő mélyén.

A projekt egy helyi összefogásnak az eredménye, amelyben kiemelt szerepet kapott a VEB 2023 EKF program, azon belül is az irodalom kulturális ágazata, hiszen, ahogy Ugron Zsolna, az EKF program irodalmi koncepciójának kidolgozója a pénteki átadón megfogalmazta, a saját eszközeikkel, kézzel foghatóan szerették volna közelebb hozni az emberekhez a természetet és ezzel együtt az irodalmat.

Ennek az ötletnek lett az eredménye az új erdei olvasókabin, amit az EKF partnere, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói és diákjai terveztek, helyben pedig az ajkai önkormányzat, valamint a Kristály-völgy Egyesület segített a megvalósításban.

A faszerkezetű építmény küllemében tökéletesen beleillik a környezetbe, már-már keresni a sűrű fák között, mindez az egységesség egy hosszú tervezői munka eredménye.

Utóbiról az átadón Baló Dániel, építész, a MOME egyetemi oktatója beszélt, aki elmondta, hogy egy éven át dolgoztak a terveken, először egy ötletpályázatot hirdettek hallgatóik között, majd a nyertes koncepción dolgoztak tovább immáron közösen. A nyertes tervek Formanek Liza és Fazekas Imola, MOME-hallgatók kreativitását dicsérik. A tervezés után az építési munkák csupán egy hétig tartottak, de így is napi 10-12 órát dolgoztak a kabinon, amely 5 méter magas, 1,5 méter széles és 6 méter hosszú lett, a fa elemeket pedig különleges égetéssel tették még természetesebbé. Belül a könyvespolcok mellett 3-3 egyszerű fekvőhely lett kialakítva, ezek arra szolgálnak, hogy a túrázók akár hálózsákban megpihenhessenek az épületben, vagy csupán elvonuljanak a könyvekkel együtt pár órára a világ elől. Belül egyébként közel 40 m2 könyvespolcot építettek meg.

Az átadón jelen volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, aki hangsúlyozta, a hosszú távú céljuk az, hogy a régió Európa kreatív iparának központja legyen, ebben pedig az ilyen kezdeményezések is segítenek. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a mostani olvasókabin nem csupán az elvonulást és pihenést fogja szolgálni, hanem segít azoknak az embereknek az egymásra találásban, akiket összeköt a természet és az irodalom iránti szenvedélyük.

Az átadón a miniszter mellett Schwartz Béla, Ajka polgármestere is köszönetet mondott a projekt megvalósításában résztvevőknek, valamint emlékeztetett arra, hogy Ajka a magyar irodalomban is fontos szerepet játszott, hiszen például Fekete István ide vonult el alkotás közben, az író állítólag szeretett egyedül, magányosan írni, idézte fel a polgármester.

A VEB 2023 program összesen 6,5 millió forinttal támogatta a projektet, ami illeszkedik ahhoz a céljához a programnak, hogy különböző rendhagyó tereken tudjanak megjelenni irodalommal, színházzal, vagy éppen zenével. Erről már Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere mesélt a helyszínen, aki még hozzátette, hogy az olvasókabin tökéletes kapcsolatot nyújt a természet és a kultúra között az egyéneknek, de később kisebb közösségeknek is, hiszen az üzemeltető egyesületnek már tervei közt szerepel, hogy iskolai programokat szervezzenek ide, olvasóköröket alapítsanak, vagy jógaközösségeknek szolgáljon meghitt helyszínéül ez az olvasókabin.

 

Képek: VEB2023

Hajas Bálint

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/235342 A projekt támogatás összege: 114.379.800.-