Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Elvonulás a természetbe és az irodalom világába az ajkai olvasókabinban

2022. szeptember 12. 14:58
Egyszerre jelent kikapcsolódást a természet sűrűjében, valamint kínálja az elmerülést a könyvek izgalmas világában az az egyedülálló projekt, amit az ajkai Csingervölgyben valósítottak meg nemrég. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával felépült a Bakony első olvasókabinja.

Nem messze az ajkai bányászati múzeumtól, az erdei útról letérve a fák között egy különös objektummal találkozhatnak a túrázók. A fából készült 5 méter magas, ám csupán 1,5 méter széles kabin a MOME oktatóinak és hallgatóinak a terveit és munkáját dicséri, küldetése pedig jóval több annál, hogy menedékként szolgáljon a túrázóknak.

Ugyanis azon kívül, hogy a kunyhó belsejében 6 egyszerű fekvőhely is ki van alakítva, másfél emelet magasságban könyvespolcok sorakoznak egymás mellett, mindez az erdő mélyén.

A projekt egy helyi összefogásnak az eredménye, amelyben kiemelt szerepet kapott a VEB 2023 EKF program, azon belül is az irodalom kulturális ágazata, hiszen, ahogy Ugron Zsolna, az EKF program irodalmi koncepciójának kidolgozója a pénteki átadón megfogalmazta, a saját eszközeikkel, kézzel foghatóan szerették volna közelebb hozni az emberekhez a természetet és ezzel együtt az irodalmat.

Ennek az ötletnek lett az eredménye az új erdei olvasókabin, amit az EKF partnere, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói és diákjai terveztek, helyben pedig az ajkai önkormányzat, valamint a Kristály-völgy Egyesület segített a megvalósításban.

A faszerkezetű építmény küllemében tökéletesen beleillik a környezetbe, már-már keresni a sűrű fák között, mindez az egységesség egy hosszú tervezői munka eredménye.

Utóbiról az átadón Baló Dániel, építész, a MOME egyetemi oktatója beszélt, aki elmondta, hogy egy éven át dolgoztak a terveken, először egy ötletpályázatot hirdettek hallgatóik között, majd a nyertes koncepción dolgoztak tovább immáron közösen. A nyertes tervek Formanek Liza és Fazekas Imola, MOME-hallgatók kreativitását dicsérik. A tervezés után az építési munkák csupán egy hétig tartottak, de így is napi 10-12 órát dolgoztak a kabinon, amely 5 méter magas, 1,5 méter széles és 6 méter hosszú lett, a fa elemeket pedig különleges égetéssel tették még természetesebbé. Belül a könyvespolcok mellett 3-3 egyszerű fekvőhely lett kialakítva, ezek arra szolgálnak, hogy a túrázók akár hálózsákban megpihenhessenek az épületben, vagy csupán elvonuljanak a könyvekkel együtt pár órára a világ elől. Belül egyébként közel 40 m2 könyvespolcot építettek meg.

Az átadón jelen volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, aki hangsúlyozta, a hosszú távú céljuk az, hogy a régió Európa kreatív iparának központja legyen, ebben pedig az ilyen kezdeményezések is segítenek. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a mostani olvasókabin nem csupán az elvonulást és pihenést fogja szolgálni, hanem segít azoknak az embereknek az egymásra találásban, akiket összeköt a természet és az irodalom iránti szenvedélyük.

Az átadón a miniszter mellett Schwartz Béla, Ajka polgármestere is köszönetet mondott a projekt megvalósításában résztvevőknek, valamint emlékeztetett arra, hogy Ajka a magyar irodalomban is fontos szerepet játszott, hiszen például Fekete István ide vonult el alkotás közben, az író állítólag szeretett egyedül, magányosan írni, idézte fel a polgármester.

A VEB 2023 program összesen 6,5 millió forinttal támogatta a projektet, ami illeszkedik ahhoz a céljához a programnak, hogy különböző rendhagyó tereken tudjanak megjelenni irodalommal, színházzal, vagy éppen zenével. Erről már Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere mesélt a helyszínen, aki még hozzátette, hogy az olvasókabin tökéletes kapcsolatot nyújt a természet és a kultúra között az egyéneknek, de később kisebb közösségeknek is, hiszen az üzemeltető egyesületnek már tervei közt szerepel, hogy iskolai programokat szervezzenek ide, olvasóköröket alapítsanak, vagy jógaközösségeknek szolgáljon meghitt helyszínéül ez az olvasókabin.

 

Képek: VEB2023

Hajas Bálint
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. tegnap 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. tegnap 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. tegnap 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.