2023. március 25.
//
Irén névnap

Tudás, lehetőségek és közösség a siker titkai

Ezek megszerzésére ad lehetőséget a Pannon Egyetem és Veszprém mindazoknak, akik most kezdik meg tanulmányaikat. Szerdán a Műszaki Informatikai Kar megnyitójával az intézményben is kezdetét vette a 2022/23-as tanév.

A hallgatókat Gelencsér András rektor köszöntötte, aki szerint, ha csak a tényeket nézzük, siker övezi a fiatalok útját: kutatás-fejlesztési eredményei alapján az egyetem stabilan a hetedik helyen áll a nemzetközi rangsorokban, a képzés eredményessége és hozzáadott értéke tekintetében pedig az ország legsikeresebb felsőfokú intézménye, hiszen a pályakezdők fizetési és elhelyezkedési mutatóit tekintve a korábbi 16. helyről a 2.-ra ugrott. A biztos szakmai tudás, a régióbeli vállalatok együttműködése, a legkorszerűbb ipari munkatapasztalatok, valamint a vállalati kultúra megismerése mellett ráadásul a város is további előnyöket jelent, hiszen egyre közeleg az EKF év.

Hegedűs Barbara alpolgármester a siker receptjét úgy írta le, mint a tudás, a lehetőségek és a közösség összességét. „ A tudás mára sokrétű fogalommá vált, jelenti egyrészt a mai követelményeknek megfelelő, magas szinten alkalmazható technikai ismereteket, tágabban nézve pedig magába foglalja a világ megismerésére irányuló vágyat, a kritikai gondolkodást, az életünk és a körülöttünk zajló komplex folyamatok értelmezésének igényét. Harmadrészt a jelen kihívásai olyan problémákat jelentenek, amelyek megoldásához elengedhetetlenek a készségek: ilyenek például a hatékony és értő kommunikáció, a csapatmunka, a tettrekészség, a kreativitás, az alkalmazkodás és a megszerzett ismeretek eredményes felhasználása.”

A boldogulás, a hivatás megtalálásához elengedhetetlen a lehetőségek megléte is. „Az egyetem nyújtotta képzési, infrastrukturális adottságok, a külföldi tapasztalatszerzések, majd a város nyújtotta lehetőségeken túl önökön múlik, miként bánnak ezekkel a lehetőségekkel. Végül, ha sikerre vágynak, higgyék el, az csak közösségben lehetséges. Bár kisiskolás korunktól kezdve azt tanuljuk meg, hogy a dolgozatnál összedolgozni csalás, egyetemi éveink és szakmai életutunk első tapasztalata, hogy erősebbek vagyunk csapatban. Az erős közösséghez pedig értékek, identitás, szellemi és erkölcsi erények kellenek. Itt minden körülmény adott ahhoz, hogy ezeket az összetevőket megszerezzék, hiszen mind a város, mind az egyetem nagy lehetőségek előtt állnak a következő években” – intézte szavait a hallgatókhoz.

Néhány jótanáccsal szolgált dr. Pásztohai Sándor, az Asseco Central Europe Magyarország Zrt. vezérigazgatója is, aki beszédében arra kérte a fiatalokat, legyenek nyitottak az új ismeretek befogadására, tanulják meg a számtalan információ közül kiszűrni a hasznosat, vegyenek részt egyetemi együttműködésekben, tanuljanak meg csapatban dolgozni, ne engedjenek a csak rövid távon jól csengő ajánlatoknak, és mindig legyenek céljaik, mert a célhoz vezető út segít megismerni saját magunkat.

Dr. Süle Zoltán, a Műszaki Informatikai Kar dékánja elmondta, idén 320 fő nyert felvételt a karra általános felvételi eljárásban, míg a pótfelvételin 26 fő. Alapképzésben 245 fő kezdi meg tanulmányait, mesterképzésen 23 fő, míg felsőoktatási szakképzésen 78 fő. A legnépszerűbb szak továbbra is a programtervező informatikus alapszak, valamint a mérnök-informatikus képzés.

A tanévnyitó ünnepségen adták át a Pro Universitate Emlékérmeket is azoknak a munkatársaknak, akik egyetemi szolgálatuk alatt az oktatásban, a kutatásban, az igazgatásban, a gazdálkodásban, az üzemeltetésben vagy más területen végzett kimagasló teljesítményükkel elősegítették az intézmény fejlődését. Idén Kőnigné Dobanics Márta és Dr. Mihálykóné dr. Orbán Éva vehette át az elismerést.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Vannak napok, melyek nem szállnak el
Vannak napok, melyek nem szállnak el
A Pannon Egyetem az E épületben tartott ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve.
Talán jobb lett volna elmenni a falig
Talán jobb lett volna elmenni a falig
Parti Nagy Lajos költő, író, drámaíró volt a Pannon Egyetem Színháztudományi Napok rendezvénysorozatának idei első vendége hétfőn.
Kezd testet öltetni a Zöld város
Kezd testet öltetni a Zöld város
Kávézó, játszótér, sétálóövezet, mélygarázs és sportpályák is lesznek az egyszerűen csak "Zöld városnak" nevezett projektben, ami az Erzsébet-ligetből és a Pannon Egyetem alsó kampuszából épít egy egybefüggő zöldövezetet számos szolgáltatással. Képriportunkban madártávlatból lestünk be az építkezésbe.