Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Egy „napelemes pillangó” látogat Veszprémbe, mielőtt világ körüli útra indul

2022. szeptember 7. 11:23
A SolarButterfly, magyarul „napelemes pillangó” valójában nem egy különleges rovar, sőt, az állatvilághoz sincs semmi köze. Ugyanakkor a környezettudatosság és a fenntartható életmód szempontjából az egyik leglátványosabb projekt, ami az utóbbi időben feltűnt a nemzetközi palettán. Most vasárnap pedig Veszprémbe is ellátogat ez nem hétköznapi jármű. Ugyanis a „napelemes pillangó” egy egyedi, 100%-ig napelemmel működő autó és lakókocsi.

Louis Palmer egy magyar származású környezetvédelmi kalandor, ő volt az, aki 2007 és 2008 között megkerülte a Földet, de nem akárhogyan, egy tisztán napenergiával működő autóval tette meg az 54 000 km-es távot.

Az ő nevéhez fűződik a SolarButterfly projekt, ami lényegében a korábbi túrájának egy továbbgondolt megoldása: egy elektromos autó vontatta napelemes lakókocsi világkörüli útja, amely Longi napelemekkel lesz szerelve. A napelemekkel nem csak a lakókocsi, hanem a lakókocsit vontató tisztán elektromos meghajtású gépkocsi áramellátása is biztosított, így a földkörüli túra során a jármű energia ellátása 100%-ban megújuló napenergiával biztosított.

A túra európai része 2022 május végén indult el az ENSZ székháza elől Genfben és a tervek szerint 2025-ben fog visszaérkezni Párizsba a párizsi klímaegyezmény aláírásának 10. évfordulóján.

Louis Palmer és a SolarButterflyLouis Palmer és a SolarButterfly

Előtte viszont útba ejti Magyarországot, benne Veszprémet is, ahová szeptember 11-én, vasárnap érkezik meg a Hotel előtti parkolóba, ahol délelőtt 10 és 12 óra között lehet találkozni vele. Ebben a Maxon Motor veszprémi gyára is segítségére lesz Louis Palmernek, a svájci székhelyű, ám Veszprémben is működő cég a kezdetektől szponzorálja a kezdeményezést nemzetközi szinten is.

A SolarButterfly projekt fő célja, hogy útja során olyan cégeket és projekteket is meglátogasson, ezzel együtt bemutasson, amelyek a párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez hozzájárulnak. Ezzel hívja fel a figyelmet a klímaegyezményben rögzített célok elérésének, a megújuló energiák és a környezetvédelem fontosságára.

A veszprémi látogatás során is felvonul egy ilyen helyi kezdeményezés a SolarButterfly mellett, a Pannon Egyetem Solarboat fejlesztését, azaz napelemes hajóját fogja bemutatni a nagyközönség számára is nyitott rendezvényen vasárnap.

vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.