2023. január 28.
//
Károly, névnap

Mi mindent kínálhat egy kistányér?

2022. szeptember 6. 4:00
Ecoport
Van az éttermekben egy sűrűn előforduló jelenség. Amikor egy asztaltársaság elé megérkezik a rendelés, az első mozzanatok közt van az is, hogy az evőeszközök végigjárják a tányérokat és mindenki, ha csupán egy falat erejéig is, de megkóstolja a partnerei rendeléseit is, csupán kíváncsiságból, a többféle íz megtapasztalásának reményében. Pedig ezt a villakörjáratot nagyon könnyen ki lehet küszöbölni és erre tapintott rá Almás Edit és Albrecht Tamás, akik ennek a szellemében alapították meg Balatonfüreden a Jókai Mór utca 24. szám alatt az egyszerűen csak Mór24 névre keresztelt small plate jellegű éttermüket.

A small plate – szó szerinti fordításban „kis tányér” - éttermi irányvonal lényegét úgy is össze lehet foglalni, hogy „sok kicsi sokra megy”. Azaz ebben az esetben a roskadásig megpakolt tányérok helyett egészen kis adagokat szolgálnak fel, azokból viszont többet is egymás után. Így egy vacsora alkalmával akár 4-5 tányér is megfordul a vendég előtt, minden alkalommal új ízeket felvonultatva.

A Mór24-ben pedig ezek az ízek a világ különböző pontjairól is érkezhetnek, ugyanis Edit és Tamás kalandos életutat tudhatnak maguk mögött, amiben Michelin-csillagos éttermek, de távol-keleti sütödék is szerepet játszottak egy-egy hosszabb, rövidebb fejezet erejéig. A pár mindkét tagja – ugyanis Edit és Tamás a civil életben is egy párt alkot – balatoni származású, Edit Balatonfűzfőn nőtt fel, szülei pedig sokáig lángosozót, strandbüfét, borozót és fagylaltozót is üzemeltettek, ő maga pedig a cukrász mesterségben mélyedt el jobban. Tamás szintén a gasztronómiában találta meg a számításait, Alsóörsről indulva lett képzett szakács.

Kettejük közös történetében 12 évet ölel fel egy nagy-britanniai kaland, ahol amellett, hogy Tamás Gordon Ramsay és Angela Hartnett éttermeiben főzött és együtt dolgozott Martin Blunos, Michelin-csillagos séffel, itt született meg kislányuk is.

De nem csak a szigetország világa volt az, amibe belekóstoltak, és ezt vehetjük akár szó szerint is, ugyanis Edit és Tamás hátizsákkal bejárták szinte az egész távol-keletet, Indonéziát, Malajziát, Thaiföldet és ezeken a helyeken ahol csak lehetőségük volt rá kipróbálták a helyi street food ételeket. Persze ennek a kísérletezésnek ára is volt, hiszen volt olyan eset, hogy mindketten a kórházban kötöttek ki egy elfogyasztott étel után, viszont ennek ellenére is nagy hatást gyakorolt rájuk az a semmihez sem fogható ízvilág és különleges fűszerek, ami Ázsia ezen részét jellemzi.

Több ország és kontinens után mégis ott találták meg az otthonukat, ahonnan valaha elindultak, a Balaton-partján. A döntésükben, hogy hazajönnek családjuk és kislányuk is szerepet játszott, viszont ezzel együtt eldőlt az is, hogy a balatoni vendéglátóhelyek sora egy igazi kuriózummal gazdagodik.

A Mór24-ben ugyanis Edit és Tamás összegyűjtötték minden tapasztalatukat, minden élményüket, amit az évek során szereztek és ötvözték a saját ízlésükkel. Ezt olyannyira nem bízzák a véletlenre, hogy Tamás saját maga készíti a fűszerkeverékeket, a szószokat, mártásokat, amit aztán a már említett small plate jellegben kínálnak a fogásokhoz a vendégeknek.

A Mór24-ben egyébként hetente változik az étlap, viszont az étterem a hét csak négy napján van nyitva a vendégek előtt, hogy minden alkalommal megfelelő alapanyagokból és kreativitással feltöltődve tudjanak készülni a menüsorral.

Az ételkreálmányok mellett a Mór24 az italválasztékban sem éppen a kommersz kategóriát képviseli. Borválogatásukban kiemelt szerepet kapnak a natúr borok, de kisüzemi sörfőzdék termékei is megtalálhatók a kínálatban, valamint Peruban pörkölt kávét kínálnak a fogások után.

A Mór24 tehát betette a lábát és nagyon hamar gyökeret vert a balatoni gasztrokínálatban. Edit és Tamás pedig nem csak az éttermük pultja mögött vállalnak szerepet az újhullámos konyha népszerűsítésében, hanem rendszeres szereplői a térség gasztronómiai rendezvényeinek is.

Fotók: Mór24
A cikk az Ecoport magazin 2022/2. számában jelent meg

Hajas Bálint

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.