2023. január 28.
//
Károly, névnap

Hogyan írjunk happy endet? – lovassysok darabja a Lovassy tornacsarnokában

2022. szeptember 3. 4:00
VEB2023
Két volt lovassys diákkal, Fabacsovics Lilivel és Józsa Tamással érkezik szeptember 6-án Veszprémbe, a Lovassy László Gimnázium tornacsarnokába a Rendhagyó terek következő előadása. A környezet persze nem véletlen: a Hogyan írjunk happy endet? című darab az Y generáció világáról szól, amit Fabacsovics Lili író, dramaturg álmodott meg Józsa Tamás zeneszerzővel közösen. Ők mindketten a Lovassyba jártak, így mind a város, mind pedig az intézmény nagyon fontos állomás az életükben.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program különleges színházi eseménysorozata júniusban indult a Budapest Bábszínház Apa lánya című, felnőtteknek szóló monodrámájával, júliusban az Amargant Színházi Műhely Sárkány című darabját nézhették meg az érdeklődők a farkasgyepűi erdőben, augusztusban pedig a Balaton Teátrum társulata játszott két darabot Zalahalápon. A Rendhagyó terek előadások célja, hogy sokszínű, izgalmas színdarabok töltsék meg Veszprém és a régió utcáit, tereit, kapualjait. Tulajdonképpen bármilyen területet, ahol egy színdarabot elő lehet adni. Az előadások hozzájárulnak ahhoz, hogy a színház közelebb kerüljön az emberekhez, hogy különböző színházi műfajak mutathassák be magukat, valamint, hogy a régió fiatal alkotói, alkotócsoportjai bemutatkozzanak.

„Józsa Tamással, az előadás zeneszerzőjével osztálytársak voltunk a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban, és már akkor beszélgettünk róla, hogy jó lenne egyszer írni egy közös darabot. Aztán jó pár évvel később ez lett a Hogyan írjunk happy endet?. Én a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Tamás pedig a Zeneakadémián végzett és mindkettőnknek egyfajta vizsgaanyaga is volt a darab. Számomra ez azért fontos, mert az írásgyakorlatok és kötöttebb feladatok után a diplomamunka egy olyan lehetőséget jelentett, amelynek keretén belül arról írhattam, ami leginkább érdekel: a generációnkban jelen lévő tanácstalanságról, elveszettségről és az ezek mögött gyakran meghúzódó kommunikációs nehézségekről. És persze a szerelemről.”- meséli a darab létrejöttéről és témájáról Lili, aki szerint függetlenül attól, hogy a darab az Y generáció életébe nyújt bepillantást, mégis mindenki számára érdekes és értékes tanulságokkal szolgálhat.  „Úgy gondolom, hogy ez a darab széles közönségréteg számára érdekes lehet, legfeljebb más-más aspektusa miatt. Már maga az előadás formája is több izgalmat rejt magában: bár nem interaktív előadásról van szó, de a nézők sokkal közelebbi megfigyelői lesznek a történéseknek, mint egy klasszikus színházi darab során. Ezáltal a fiatalabb és az idősebb generációnak is érdekes lehet a mű.”

Bár a darabot már korábban is játszották, a szeptember 6-ai veszprémi előadás mégis különlegesebb lesz, mint az eddigiek. Új szereplőkkel találkozhatunk, új szerkezet és új zenei megközelítés társul majd az előadáshoz. „A Rendhagyó terek projekt keretén belül gyakorlatilag egy új ősbemutatója lesz az előadásnak: egyrészt hozzányúltunk valamennyire a szerkezethez is, amitől az egész sokkal pörgősebb, intenzívebb, jobb tempójú lett; másrészt a keménymag Georgita-Tenki Dalma, Jenővári Miklós és Baki Dániel mellett új szereplők, Litauszky Lilla és Georgita Máté Dezső kerültek a produkcióba, akik egészen más ízt adnak a karaktereiknek, amitől az előadás hangulata is változik. Fontos változások történtek zenei téren is, hiszen Tamás egy 13 fős zenekarral dolgozott most együtt, áthangszerelte a dalokat, illetve a zenei részt, amit Gulyás Gergely vezényel majd, tovább gazdagította, hogy az még szervesebb része legyen az egész előadásnak.”- mondja Lili, akit többek között a balatoni régió is inspirál, amikor alkotásról van szó.

„Bár Kazincbarcikán születtem, gyakorlatilag kétéves korom óta Balatonfüreden élek és nőttem fel, aminél ideálisabb környezetet el sem tudnék képzelni. A város sokszínűsége, a természet és a fejlődő település kettőssége, a pezsgő kulturális élet, a rengeteg ide kötődő monda, legenda, hagyomány nagyon inspiráló környezet volt számomra és a mai napig is az. Sok támogatást, pozitív visszajelzést kaptam a fürediektől, ezért is nagy öröm számomra, ha olyan előadás látogat Balatonfüredre vagy a környékre, aminek létrejöttében nekem is részem volt.”

Időpont és helyszín: szeptember 6.  - 18:00 óra - Veszprém, Lovassy László Gimnázium tornacsarnok
Regisztráció a szeptember 6-ai előadásra: https://veb2023.typeform.com/happyend?typeform-source=veszprembalaton2023.hu

vehir.hu

További cikkek

Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.