Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A régmúlt és a jövő hírei uralták augusztusban a veszprémi közéletet

2022. szeptember 1. 15:59
II. világháborús bomba az egyetemnél, időkapszula a Várban, ez a kettő múltból itt maradt emlék egyaránt augusztusban látott napvilágot Veszprémben. Ami pedig a jövőt illeti, újabb útfelújítások indultak el, valamint az ország egyik legnagyobb futókörének beruházása is elkezdődött augusztusban. Havi hírösszefoglalónkban mutatjuk az elmúlt 31 nap legfontosabb eseményeit Veszprémből.

A várrekonstrukció során a ferences templom tetőszerkezetében találták meg azt az 1946-ból származó időkapszulát, amit Udvardy György érsek jelenlétében nyitották fel, a benne olvasható levélről pedig az egyházi vezető úgy fogalmazott: "Ezek az üzenetek sosem csak építésről, valami morális megfontolású tartalmú anyagot szoktak tartalmazni, hanem sokkal inkább a hitükről, meggyőződésükről és a reményükről beszélnek."

Kapcsolódó cikk
Időkapszulát találtak a Vár felújításakor 1946-ból
A vár megújulásának részeként a ferences templom tetőzete is megújul, amelynek munkálatainak során a kereszt alatti gömbből egy időkapszula került elő.

Vélhetően nem sokkal az időkapszula elhelyezése előtt, valamikor a II. világháborúban dobták le szovjet bombázók azt a légi bombát, ami az egyetem alsó kapuszán zajló építkezéskor került a felszínre. A bomba hatástalanításának idejére lezárták a teljes belvárost. Portálunk végigkövette az eseményeket, aminek végül a tűzszerészek precíz munkájának köszönhetően szerencsés végkimenetele lett.

Kapcsolódó cikk
A bomba hatástalanításának krónikája
Cikkünkben folyamatosan követjük az eseményeket és mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a belváros kiürítéséről és az egyetemnél talált bomba hatástalanításáról.

A tűzszerészekkel exklúzív interjút is készítettünk, amit az alábbiakban tudnak ismét elolvasni.

Kapcsolódó cikk
Testközelben a pusztító bombával – interjú a tűzszerészek szóvivőjével
Néhány hete Veszprém lakossága is megtapasztalta azt, milyen kockázatokkal kell szembenézni, ha előkerül egy II. világháborús légi bomba. A robbanóeszköz hatástalanítását végző tűzszerészek viszont hivatásszerűen néznek szembe ilyen helyzetekkel. Cikkünkben a tűzszerészek kommunikációs tisztjével beszélgettünk erről a nem mindennapi hivatásról, speciális helyzetekről, a veszprémi bomba különlegességéről és a helyes magatartásról olyan helyzetekben, ha valaki ilyen robbanóeszközt találna.

Augusztus elején elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, nyugalmazott érsek. A szentmiséjére a Károly-templomba annyian érkeztek, hogy a hívek egy része már be sem fért a templomba. Az emeritus érsek Szombathelyre költözött vissza.

Kapcsolódó cikk
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
A nyugalmazott érsek vasárnap délután mutatta be búcsúmiséjét a Károly-templomban a hívek előtt.

Augusztusban folytatódtak az útfelújítások is Veszprémben - ezekből szinte minden hónapra jut néhány - ezúttal a Horgos utcában vonultak fel a munkagépek, illetve Gyulafirátót és Kádárta között is új úton járhatnak az emberek hamarosan.

Kapcsolódó cikk
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.

Fontos bejelentést tett Porga Gyula, polgármester, aki a növekvő rezsiárakra reagálva kibővített rezsitámogatást jelentett be augusztus közepén.

Kapcsolódó cikk
Kibővített rezsitámogatást jelentett be a polgármester
Porga Gyula, Veszprém polgármestere a közösségi médián keresztül tájékoztatta a veszprémieket, hogy kibővítették a rezsitámogatást igénybe vevők körét.

Képzőművészeti szempontból is történt említésre méltó esemény augusztusban. Az Aréna előtti aluljáró falát Jakub Bachorík, cseh illusztrátor vette kezelésbe és vitt fel a falra egy nem mindennapi muralt.

Kapcsolódó cikk
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.

Bár az augusztus 20-i ünnepségeket a szeszélyes időjárás miatt több helyen módosítani kellett, Veszprémben a Hangvillában méltó módon tisztelegtek az államalapítás ünnepén, ahol Varga Judit, igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet.

Kapcsolódó cikk
Varga Judit: a mi feladatunk, hogy megőrizzük a hazát
Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter volt a veszprémi önkormányzati ünnepség vezérszónoka augusztus 20-án este a Hangvillában.

Végül az augusztus utolsó napjára is maradt egy fontosabb bejelentés a városban. Elkezdődött a Jutasi lakótelepen a 3,5 km-es futókör építése, amit a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros program finanszíroz és várhatóan jövő júniusra készül el.

Kapcsolódó cikk
Az ország egyik leghosszabb futóköre épül meg a Jutasi lakótelepen
Várhatóan jövő nyár elejére elkészül az a 3,2 km-es rekortán futókör, ami a Jutasi lakótelep utcáin és parkjain át vezet majd keresztül. Korábban a lakótelepen végzett konzultáció során is előkelő helyen végzett, mint valós igény egy ilyen futókör megépítése, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából valósul meg.

Ami a sport világát illeti, a Telekom Veszprém kézilabdacsapat igazi fesztiválhangulatot teremtett pályán és azon kívül is a II. HandballCity Fesztiválon. A tornát végül a veszprémi csapat nyerte meg, a döntőben 34-27-re múlta felül a THW Kielt.

Kapcsolódó cikk
A Telekom Veszprém győzelmével zárult a kézilabda-fesztivál
A Telekom Veszprém megnyerte II. HandballCity Fesztivál keretein belül rendezett tornát, miután a döntőben 34-27-re felülmúlta a német ezüstérmes THW Kielt vasárnap az Arénában.

Repülőrajtott vettek a város focistái, a Practical VLS az NBIII mezőnyében hatból hat meccset nyert meg az idény kezdete óta, többek közt az előzetesen bajnokesélyesként induló III. Kerületet is legyőzte 1-0-ra.

Kapcsolódó cikk
Hatból hat – a bajnokesélyest is felülmúlta a VLS
A listavezető Practical VLS 1-0-ra nyert az elmúlt idényben még magasabb osztályban szereplő III. Kerület ellen a labdarúgó NB III hétközi rangadóján.

Úszóink is éremmel tértek vissza a római nyíltvízi EB-ről, a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf (utóbbi kettő Balaton ÚK Veszprém) összeállítású négyest a csapatversenyben csak a házigazda olaszok előzték meg

Kapcsolódó cikk
Két veszprémivel lett ezüstérmes a magyar váltó
A magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók csapatversenyében a római Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Szintén bombaformában vannak a futsalosaink, akik a tavalyi bajnokot, a Haladást győzték le 7-3-ra a férfi futsal NB I alapszakaszának második fordulójában.

Kapcsolódó cikk
Kiütéses győzelem a címvédő ellen
A házigazda 1. Futsal Club Veszprém remek csapatteljesítményének köszönhetően 7-3-ra múlta felül a bajnoki címvédő szombathelyi Haladást a futsal NB I péntek esti rangadóján.
vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.