Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
16°C

Nők extázisban – irodalmi romkoncert a Boldogasszony templomromnál

2022. augusztus 27. 12:27
Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének három színésznővel közös, Nők extázisban című produkciójának ősbemutatójával folytatódik a VEB 2023 Irodalmi Romkoncertek eseménysorozata. A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

FRISSÍTÉS: A vasárnapra tervezett romkoncertet az időjárásra való tekintettel egy héttel később tudják megtartani! Helyszín és a módosított kezdési időpont: 2022. szeptember 4. vasárnap – 20.00-21.30, Boldogasszony templomrom, 8244 Dörgicse Kisdörgicse, Diófa utca 12.

 

A dörgicsei Boldogasszony templomban augusztus 28-án nyolc órától Prieger Zsolt három színésznővel, Bakonyi Alexával, Szamosi Zsófiával és Magyar Borival tölti meg a romokat művészettel. Az Anima Sound System vezetője a romkoncert műfajáról kérdésünkre így fogalmazott:

„A romkoncert egy nagyon jó találmány: miképp lehet életet lehelni régi struktúrákba, hogy lehet szakralizálni archaikus tereket, miképp lehet vibrálást vinni a tetszhalálba, ezek számomra nagyon izgalmas témák.

Szamosi Zsófia, Bakonyi Alexa és Magyar Bori társaságában pedig azt mutatjuk meg augusztus 28-án vasárnap Dörgicsén, hogy sokszor több száz éves szövegek mennyire modernek és avantgárdak úgy, hogy közben szórakoztatóak, humorosak is tudnak lenni.”

Prieger Zsolt legújabb előadása a női karizma fogalmát járja körül a szakralitás fényénél. Miképp tudnak akár feminizmust meghaladó gondolatokat közölni sok évszázaddal ezelőtt élt, köztük írástudatlan, leveleiket és tanításaikat akárcsak tollbamondó nők és asszonyok? A zenész erről a következőképpen beszélt: "A szentek világképe, főképp az érzékeny, "antennás", kihegyezett idegrendszerű női szenteké, minden korban aktuális.

Olyan finomsággal vagy éppen brutális érzékenységgel írják le Isten és ember kapcsolatát, az univerzum szépségét, az emberi lélek mélységét, vagy éppen hiányosságait, bűnre való hajlamát, hogy azt bármelyik modern egzisztencialista filozófus megirigyelheti.

Ráadásul ezek mind gyönyörű szövegek, Szienai Szent Katalin vagy Hildegard von Bingen fantasztikus stiliszták voltak, Edith Stein a filozófia nagyasszonya, vagy csak a számomra szent - tehát egyházilag véletlenül sem kanonizált - Simone Weil is lenyűgöző nyelvi akrobata."

Zsolt már számos irodalmi-zenés előadást hozott tető alá az elmúlt két évben. Pilinszky és Hamvas, Mészöly, Térey János és Bob Dylan életműve csak látszólag távoli területek, mindegyiket összeköti a művészi innováció és a spiritualitás. Mindegyik előadáshoz speciális zenét ír, vagy válogat, mixel vagy komponálok társaival. Legújabb darabja a női szentek világába kalauzol el.

Az előadásra itt lehet regisztrálni. 

Szabó Eszter
további cikkek
Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben kultúra Mindszenty 80: Hit, Kultúra és Közösség Veszprémben Március 5-én lesz nyolcvan éve, hogy 1944-ben, XII. Pius pápa kinevezte Mindszenty Józsefet a Veszprémi Egyházmegye püspökévé. E jeles évfordulóra emlékezve Dr. Udvardy György érsek atya örömmel hirdette meg a "Mindszenty 80 évet" , amely most vasárnap vette kezdetét a Veszprémi Főegyházmegyében. ma 13:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.