2023. január 28.
//
Károly, névnap

Évadot nyitott a Veszprémi Petőfi Színház

A szeretet évada lesz a 2022/2023-as. Hétfő délután ünnepélyes keretek között nyitották meg az új színházi szezont.

Elsőként Oberfrank Pál, a színház igazgatója köszöntötte a társulatot, amely – ahogy minden évben – az idén is változott. Új munkatársakkal bővült az intézmény, éppen ezért a köszöntő beszédben a befogadást és a nyitottságra való törekvést, a szeretetteli üdvözlést hangsúlyozta. Oberfrank kiemelte: nehéz kereszteket cipel ma minden ember egyenként, és együtt a társadalom, így csak az összetartás, a szeretet adhat támaszt. Különleges gyógyító erő az ebből az összefogásból létrejövő színház, hiszen a teátrum évről-évre bizonyítja: gyógyító ereje van.

Az igazgató elmondta: mozgalmas nyáron van túl a társulat. A nyári tájelőadások mellett négy gyermektábort is lebonyolítottak, melyek nagy sikerrel zajlottak. Az évad egy, a nyáron már Siófokon bemutatott musicallel indul, a LéviStoryval.

Brányi Mária alpolgármester is felszólalt. A 2023-as év jelentőségét hangsúlyozta, s az EKF-re hivatkozva kijelentette, nagyobb figyelem irányul a városra, ami egyértelműen érinti majd a Veszprémi Petőfi Színházat. Az alpolgármester ehhez, és a következő évadhoz is sok sikert kívánt.

Több szempontból rendhagyó volt az évadnyitó, hiszen Nagy Károly apátkanonok bejelentette nyugdíjazását, ugyanakkor a teátrum a továbbiakban is számít lelki segítségére. A társulat tagjai között ült Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész is, aki a napokban ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A színház ennek alkalmából megható műsorral lepte meg a művészt.

Az évadindítón a vezetőség egy közelgő fesztiválról is hírt adott, a Veszprémi Ifi Fesztiválról, melynek rövidítése vifi. Ahogy Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgatóhelyettes-kreatív menedzsere fogalmazott,

a szeptember 3-4. között zajló rendezvénynek az a célja, hogy a vifi szócskát a fiatalok most kicsit másképpen értelmezzék: az élőben történő kapcsolódás legyen a fókuszban.

A fesztiválon amatőr, ugyanakkor szakterületüket mégis profin végző művészek kapnak lehetőséget, így zenés, verses műsorokra is számítani lehet. A színház a kétnapos fesztivál idejére tíz fiatal fotósnak ad lehetőséget, hogy legjobb tudásuk szerint megörökítsék az eseményeket. Munkájukat Gáspár Gábor fogja értékelni.

A fesztiválról és az új évad előadásairól itt olvashatnak bővebben.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Szavak nélkül is szórakoztat
Szavak nélkül is szórakoztat
Rendhagyó produkcióval készül a magyar kultúra napjára a Kabóca Bábszínház.
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfivel és a Himnusz jubileumával készülnek a veszprémi színházak a magyar kultúra napjára
Petőfi műveit dolgozzák fel a Pannon Várszínházban, közösségi Himnusz-szavalást rendeznek a Petőfi színházban vasárnap.
„Nem vagyok az a típus, aki mindenhová bekopogtat”
„Nem vagyok az a típus, aki mindenhová bekopogtat”
Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művésze nemrégiben vehette át a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Többek között ez adta az apropót, hogy leüljünk vele beszélgetni. No meg az, hogy már régi tervünk. Meghatározó és emlékezetes alakításaival Veszprém a szívébe zárta. Délvidékről származik, a délszláv háború miatt hagyta el hazáját. Ma már a királynék városa az otthona, ahogy a művésznő is mondta, mostanra többet élt itt, mint Délvidéken…
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
A Petőfi-drámatöredékből írt Karaffa című darab olvasópróbáját tartották a Pannon Várszínházban
Megkezdődtek a próbái a Karaffa című Petőfi-drámának a veszprémi Pannon Várszínházban pénteken. A drámatöredék befejezésére kiírt pályázat nyerteseinek egyike Szálinger Balázs író, akinek művét jövő februárban mutatja be a társulat.
A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel
A szerelem fáj, de a szerelem fel is emel
December 16-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre operettjét, a Viktóriát.