Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Rendhagyó szabadtéri tárlat érkezik a Kossuth utcára a hétvégén

2022. augusztus 19. 11:23 // Forrás: VEB2023
Augusztus 19-én délután 5-kor rendhagyó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Veszprémben a Kossuth utcán az Óránál. 1700 (!) kortárs művész 2500 alkotása nézhető meg egyszerre egy helyen: a Találkozások című kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program képzőművészeti projektjeiben létrejövő alkotások és installációk a régió természeti és kulturális örökségét, mindennapi valóságát jelenítik meg. Ezek a fotó-, festő-, ipar-, szobor-, médiaművészet, installációs művészetek eszközeivel reflektálnak az itt élő emberekre, közösségekre. A képzőművészeti programok célja, hogy a kortárs képzőművészet eszközeivel a Veszprém-Balaton régió nemzetközi láthatóságú kulturális-kreatív térséggé váljon, illetve a régió európai szinten is képzőművészetileg jelentős térségként rögzüljön. Szeretnénk, ha az itt élő és alkotó művészekre, képzőművészettel foglalkozó intézményekre még nagyobb nemzetközi figyelem irányuljon. Most ismét olyan kiállítást hoztunk a régióba, amely a VEB 2023 EKF program céljaival teljesen összhangban van.”- mondja Dallos Krisztina, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális menedzsere, és hozzáteszi: „Valljuk, hogy a kultúra összeköt. Összeköt helyeket, embereket, közelebb hozza az alkotókat a közönséghez. A kiállítás címe is azt jelzi nekünk: itt az utcán találkozunk idegenekkel, ismerősökkel, barátokkal, és találkozunk az alkotásokkal. Nagyszerű példa ez a kiállítás arra is, hogy összeköt most három várost, amelyek a Veszprém-Balaton régióban helyezkednek el, közel egymáshoz.” 

A „Találkozások” című szabadtéri kiállítás újszerű, innovatív formákat és teret talál az képzőművészeti tartalmaknak, országosan ismert és a régióban élő, alkotó kortárs művészek alkotásait sorakoztatja fel. Azzal a ténnyel, hogy mindezt nem egy múzeum falain belül, hanem az utcán mutatja be, a tárlat tevékeny részesévé teszik a közösséget is. 

A 12 színes dobozba rendezett szabadtéri bemutató a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete által eddig szervezett kiállítások anyagát, valamint a legutóbb vásárolt művek nagyméretű laminált reprodukcióit öleli fel.  Ezekben 1700 kortárs művész 2500 alkotása található: a kiállítás újszerűségét éppen az adja, hogy a másolatokat a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból, és mintegy átlapozza a neki tetsző műveket. 
A kiállítás kurátora Sárkány Győző, érdemes művész, grafikus, amely Balatonfüred után érkezik meg Veszprémbe, ahonnan tovább vándorol Balatonalmádiba.

A tárlat 2022. augusztus 22-ig tekinthető meg Veszprémben, a Kossuth utcán, majd augusztus 23-25. között Balatonalmádiban a Szent Erzsébet ligetben is megtekinthető. 
 

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.