Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C

Szinte percre pontosan tartják az ütemtervet

2022. augusztus 22. 15:30
Csütörtökön fél napra lezárták a Jókai utca forgalmát, mivel a Ruttner-házba éppen akkor emelték be azt a liftet, ami a bejáratot is jelenti majd a várbörtön múzeumba hamarosan. Közben a város másik pontján egy újabb fontos mérföldkövéhez érkezett az egyik építkezés, aminek köszönhetően az egykori gyermekkórház mellett épülő parkolóház már az átadás napjától zöldbe burkolózik. Hogy a közelmúltban megtalált II. világháborús bomba hatástalanítása mennyire vetette vissza a Zöld város projekt beruházást, arra is, valamint az összes Európa Kulturális Főváros program égisze alatt megvalósuló építkezés aktuális állapotáról is megtudtunk több információt Lamos Pétertől, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjétől.

Acticity néven születik ujjá hamarosan az egykori Heim Pál gyermekkórház épülete és az egészségügyi funkciót felváltja a tánc- és mozgásművészet. Ezeknek szinte kimeríthetetlen tárháza lesz majd az épület, viszont az egyetem melletti területen nem csak ez jelent majd újdonságot, a földből már „kinőtt” egy háromszintes parkolóház szerkezete, sőt, a homlokzatára már furcsa fémládának tűnő elemek is felkerültek.

Hogy ennek mi lesz a funkciója a későbbiekben, arra Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője válaszolt portálunknak, annak a cégnek a vezetője, amely menedzseli az EKF keretében megvalósuló infrastrukturális beruházások többségét.

„Egy függőleges növényfal kerül majd ezekbe a ládákba úgy, hogy a növények nem itt kelnek ki a magjukból, hanem már egy ideje kertészetben zöldellnek és nőnek annak rendje és módja szerint. Tehát, amikor elkészülünk a parkolóházzal, csak elültetjük ezeket a növényeket a fém ládákba, amelyek már az első naptól kezdve zöldbe borítják az épület oldalát.”

Az Acticity-nél egyébként szinte percre pontosan tartják az ütemtervet a kivitelezők, mondta el Lamos Péter, aki az építési terület aktuális eseményei kapcsán kiemelte, már a főépületben és az egykori mosoda épületében is befejezték a bontási munkákat és javában zajlik az építkezés. A tervek szerint pedig áprilisban be is fejeződik, ezután már csak az engedélyezés lesz hátra és birtokba vehetik a veszprémiek legújabb kulturális központjukat.

A szoros ütemtervet még az sem borította fel, hogy néhány száz méterrel arrébb egy másik jelentős beruházás építésénél egy 500 kg-os légibomba került elő, aminek hatástalanításának idejére az egész belvárost le kellett zárni.

Ahogy Lamos Pétertől megtudtuk, a kivitelezőknek volt ideje felkészülni erre a nem várt eseményre és gyakorlatilag csupán arra az egy napra kellett leállni a munkával, amíg a tűzszerészek sikeresen elvégezték a hatástalanítást.

Ugyanígy terv szerint halad az egyetemi kampusz másik, a belváros felőli oldalán is az építkezés, itt – ahogy korábban már mi is megírtuk – a Zöld város projekt megvalósítása zajlik éppen, a végeredmény pedig egy nagy egybefüggő zöldterület lesz, amelyben összeolvad az egyetemi park az Erzsébet-liget sétányával, mélygarázs épül, a Miklós-szegen sétaút, alatta pedig kávézó nyílik majd.

Ez egyébként már várhatóan idén elkészül, a projekt viszont akkor lesz 100%-ig befejezve, amikor jövő tavasszal elültetik az új növényeket a környéken.

A liget tehát jelenleg építési terület, ezáltal a civil forgalom elől is el van zárva, viszont a héten egy másik beruházásnál is szükséges volt a forgalom korlátozása, amíg egy fontos elemet a helyére emeltek.

A Jókai utca 8. szám alatti Ruttner-háznál – ami hamarosan hostelként áll a város szolgálatába, egyben a várbörtön múzeum fogadótere és bejárata lesz – a lift tartószerkezetét emelték be daruval az épület udvarára.

Ez a lift lesz majd az, amivel a mozgáskorlátozottak feljuthatnak az épület emeleti szintjére és a felvonóval továbbhaladva a várbörtön múzeum új bejáratához lehet majd eljutni. Érdekesség, hogy a múzeum bejáratát az egykori őrbódé helyén alakítják ki, annak az ikonikus épületrésznek a helyén, ami még a börtön működése során több rab szökési kísérletében is szerepet játszott.

A Ruttner-házból a Várbörtön múzeumba felvezető út alapja az udvaron épülő üveg/fém anyagú lift, mely a régi, korábban lebontott őrtorony helyére, így a Törvényszék -3. szintjére, vagyis a Várbörtön Múzeumhoz érkezik. A lift építésének alapfeltétele egy stabil és nagy teherbírású vasbeton alap kialakítása volt, melynek a vár alatti sziklák jó támpontot adtak. A felvonó alapozása március-áprilisban több lépcsőben történt meg, a héten augusztus 18-án pedig ismét látványos változás elé néztünk.

A lift szerkezete fémből készül melynek darabjait az említett napon, egy daru segítségével beemelték az udvarba és azonnal a helyükre is rakták őket. Ez adja a vázszerkezetét a liftnek. Az elkövetkezendő két-három hónapban az alunyílászárókkal, a kerámia burkolattal, az üveg felületekkel és a liftet működtető és klimatizáló rendszerek, vezérlések beépítésével lesz teljes az építmény. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy burkolatok és az üvegfelületek színe harmonizáljon a meglevő építményekkel, ne legyen a környezetből kirívó. A lift segítségével lehet feljutni akadálymentesen a hostel első szintjére, ahol a szobák foglalnak helyet, majd második megállóként a várbörtön múzeumnál. Mivel a lift függőleges síkja és legfelső pontjának kijárata nem illeszkedik közvetlen a ferde Várfalhoz, ezért egy 3 méteres híd kapcsolja őket össze.
A 14 méter magasra emelkedő szerkezet 13 ember szállítására lesz alkalmas, október-november környékén pedig remélhetőleg megkezdődik a próbaüzem is.
A több száz éves gyönyörűen megújított Ruttner-ház és a modern lift együtt alkot majd egy új színfoltot a vár tövében.

Ami a Ruttner-ház többi munkálatát illeti, Lamos Péter elárulta, hogy hamarosan már az utcáról is látható lesz az új homlokzat, ami ismét az egykori patinás épület jegyeit hordozza magán, a falakon belül pedig gőzerővel dolgoznak a festő-restaurátorok a fali képek felújításán. A Ruttner-ház munkálataival pedig a tervek szerint idén decemberre végeznek és jövő év elején már vendégeket is tud fogadni.

A három legnagyobb EKF-es infrastrukturális fejlesztésnél is érezhető, hogy számos esetben forgalomkorlátozással, lezárással járnak a munkák, ennek kapcsán Lamos Péter kiemelte azt az együttműködő és türelmes hozzáállást, amit a környéken élő veszprémiek tanúsítanak, ők pedig igyekeznek minden aktualitásról az építkezésekkel kapcsolatban időben tájékoztatni a lakosokat.

A három kiemelt projekt mindegyike ütemterv szerint halad, viszont a Veszprém 2030 Kft. munkatársai a nyár folyamán sem álltak meg és további munkaterületeket adtak át, vagy késztettek elő ahhoz, hogy hamarosan felvonuljanak a munkagépek. Ilyen például a Vár utca 17. szám alatti épületegyüttes, itt multifunkcionális előadóterem épül majd, a régi belvárosi Balaton bútorgyár területe, ahol parkoló, park és színpadok lesznek, a szikvíz parkoló helyén már a tervezőasztalon van egy új felszíni parkoló koncepciója, vagy éppen a Jutas-lakótelep szíve, utóbbinál hamarosan elindul a futókör építése. Ezeken kívül a város szélén, a vasútállomásnál is elkezdődtek a bontási munkák, ugyan ezek nem látványos részei a fejlesztésnek, ráadásul a lezárt területen belül zajlanak, de fontos mérföldköve egy leendő megújult parknak a vasútállomás épületének előterében.

Lamos PéterLamos Péter

Ezekről a beruházásokról szeptemberben részletes tájékoztatást fognak kapni a veszprémiek, ígérik a projekt vezetői.

Lamos Péter még hozzátette, a héten Lázár János, újonnan kinevezett építésügyi és beruházási miniszter veszprémi látogatása alkalmával megerősítette azt, hogy ezeknek a beruházásoknak rendelkezésre áll a fedezete és eredeti tervek szerint folytatódhatnak, így a veszprémiek hamarosan számos új kulturális és szabadidős lehetőséggel szembesülnek majd városukban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. tegnap 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. tegnap 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. 2024. július 17. 21:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.