2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói

Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.

Valamit tudnak az északi népek a közösségépítésről. A skandináv államok például rendszeresen a legboldogabb országok listájának élén végeznek, és nemcsak azért, mert jól működik a szociális háló az államban, hanem azért is, mert gyakoriak az olyan kisközösségi megmozdulások, mint a szomszédolások, a kisebb-nagyobb lakóközösségek közötti vidám összejövetelek, partik.

Hasonlóra esküsznek az észtek is, akiknél régóta szokás, hogy az egy városrészben élők egy-egy délutánra megnyitják egymás előtt a kertkapuikat és baráti alapon, becsületkasszás jelleggel megvendégelik a betérőket házi készítésű süteményekkel, szendvicsekkel, italokkal.

Utóbbi immár Veszprémben is hagyomány: 2016-ban a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület javaslatára nyíltak először kertkávézók Veszprém Finnugor Kulturális Főváros címéhez kapcsolódva, az ötletre pedig a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör is hamar ráharapott, akik azóta szinte minden évben jelentkeztek az eseménnyel.

És milyen jól teszik! Talán soha nem volt olyan nagy szükségünk az effajta kezdeményezésekre, mint most. A közösségi média mindannyiunkat berakott a saját kis buborékjába, ahonnan nem is akarunk nagyon kimozdulni, a világ egyre polarizáltabb, az emberek pedig egyre magányosabbak lesznek. Holott nagyon is szükségünk lenne rá, hogy ne csak individualistán, egymagunkban létezzünk, hogy megismerjünk más hátterű, akár világlátású embereket is, hogy felfedezzük, a különbségeink ellenére is mennyi hasonlóság van bennünk, hogy tudjunk együtt örvendeni, beszélgetni, újra aktívabb közösségekké formálódni. Hiszen a kertkávézóknak épp ez a lényegük: oda nem csak a barátok, ismerősök térhetnek be, a vendéglátók szívesen látnak idegen, másik városrészből vagy akár másik városból, településről jött arcokat is.

Annak érdekében pedig, hogy a félénkebbek is bátrabban kerekedjenek fel, s még izgalmasabbak legyenek az alkalmi kávézók, az idén zenei, irodalmi és spirituáis csemegékkel is készülnek a vendéglátók: lesz például minikoncert, mesemondás és jóga is.

A teljes program és a kávézók listája alább olvasható:

Bertalan Melinda

További cikkek

Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Egy nemzetközi kulturális zarándoklat során tíz ember kézi erejével húzott és tolt szekér - de inkább egy különös traktor-autó-hajó hibrid, amely a Landschip (szárazföldi hajó) nevet kapta - indult el a flamand Antwerpenből és érkezett meg csütörtökön délután Veszprémbe.
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.
Malomsorsok a Séd mentén
Malomsorsok a Séd mentén
Vasárnap a gomolygó idő ellenére számos lelkes érdeklődő csatlakozott a Túrajó tematikus sétájához. A jelentkezők nevében is bátran mondhatom: sok élménnyel és érdekes ismeretanyaggal lettünk gazdagabbak.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Bejelentették a 2022/23-as évad előadásait, melyek már a közelgő Európa Kulturális Fővárosa év jegyében kerülnek repertoárra.