2022. október 3.
//
Helga névnap

Veszprémben ünnepelte negyedszázados jubileumát a Landesrat

2022. augusztus 3. 12:30
A magyarországi németek tánccsoportjait, zenekarait, kórusait összefogó országos szervezet a Veszprém Arénában rendezett gálát szombaton.

Az 1996-ban megalapított Landesrat (Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa) ernyőszervezetként fogja össze a német nemzetiség hagyományőrző kulturális csoportjait, szakmai programokkal segíti munkájukat és rendszeres minősítő rendezvényekkel segíti őket a színvonal megőrzésében. 

Fotó: LandesratFotó: Landesrat

Az ernyőszervezet 268 csoportot fog össze, ezeken keresztül mintegy 7500 fővel áll kapcsolatban. Különböző szekcióiban (az ének, a zene, a tánc, az egyházzene és az ifjúsági tagozat) együttműködhetnek, tapasztalatot cserélhetnek, dalokat, koreográfiákat tanulhatnak egymástól az egyesületek.

Negyedszázados fennállásukat szombaton a Veszprém Arénában ünnepelték meg, ahol ötven tagegyesület lépett fel, mintegy demonstrálva a Landesrat közösséget összetartó, kultúraépítő szerepét és az ebben elért sikereket. 

vehir.hu

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.