2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Idén is eltölthetünk egy hetet a csillagok alatt

2022. augusztus 4. 13:00
Változatos csillagászati programkínálattal várják az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt akcióhoz csatlakozott Veszprém megyei intézmények és egyesületek augusztus 5. és 14. között. Mutatjuk, mikor, hol, mi történik.

A Magyar Csillagászati Egyesület idén harmadik alkalommal rendezi meg az Egy hét a csillagok alatt kampányt. Az egyesület régi tapasztalata, hogy a Perseidák meteorraj érkezésekor sokan fordulnak a csillagos ég felé olyanok is, akiket máskor talán kevésbé érdekel ez a tudományág, erre a felfokozott érdeklődésre pedig érdemes ismeretterjesztő előadásokat, távcsöves bemutatókat szervezni. Bár a programot országosan az MCSE fogja össze, a rendezvényeket jellemzően helyi szervezetek és intézmények hozzák tető alá – pontosabban viszik ki a tető alól a csillagos éjszakába. Összeszedtük a Veszprém megyei programkínálatot.

A Tagyon-birtok 5-én pénteken és 6-án szombaton 19 órától szervez ingyenes távcsöves bemutatót, lézeres csillagképtúrát és ehhez kapcsolódó kvízjátékot. 

A Magyar Napfizikai Alapítvány augusztus 5. és 7., valamint 12. és 14. között szervez távcsöves bemutatókat előre egyeztetett időpontokban (Bejelentkezés: Telefon: 06-70-2963158
Email: solarphysicsfoundation@gmail.com) . A program érdekessége, hogy nem csak éjszakai időpontokat lehet foglalni, nappal a Nap felszínét vizsgálhatjuk biztonságos, szűrővel ellátott távcsövekkel. 

Pénteken, 5-én 19 órától a Bakonyi Csillagászati Egyesület szervez meteorit bemutatót és távcsövezést Káptalantótiban. A programon 16 kg kozmikus kőzetet mutatnak be élőben, a meteoritok kézbe is vehetők.

(Illusztráció: Akbar Nemati on Unsplash)(Illusztráció: Akbar Nemati on Unsplash)

Szintén pénteken este az égbolt.hu szervez távcsöves bemutatót a malomsoki focipályán, amit lézeres csillagtúrával és szabadtéri előadással egészítenek ki. 

Augusztus 11. és 13. között Perseidák-programot szervez a Pannon Csillagda Bakonybélben. A program fizetős, részleteket a csillagda.net oldalon találhatnak az érdeklődők. A belépőjegy ellenében távcsöves bemutatót, planetáriumi műsort, lézeres csillagképtúrát és hullócsillaglest élhetnek át a csillagda látogatói.

Augusztus 12-én pénteken újra színre lép a Bakonyi Csillagászati Egyesület, ezúttal Balatonedericsen, ahol este héttől távcsöves bemutatóval, interaktív és VR-bemutatóval készülnek. A program ingyenes, bejelentkezés nem szükséges. 

Az egyesület másnap is aktív lesz: 13-án, szombaton Taliándörögdön tartanak interaktív meteoritos bemutatót és távcsövezést, szintén ingyenesen, előzetes bejelentkezés nélkül.

Az országos akció minden programját meg lehet találni ezen a térképen: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1aNAkTjcY5FVRBHmaFpZCplE-CzXj-aQ&ll=46.999222097726495%2C19.228420849999996&z=7 

vehir.hu