2022. augusztus 8.
//
László névnap

Megvan a neve az EKF hivatalos sörének

Közel 300 éve létrehozták, az emberek megkedvelték, pár éve pedig új lendületet kapott olyannyira, hogy az Európa Kulturális Főváros program hivatalos sörének lett a bölcsője. A zirci apátsági sörmanufaktúra kalandos évszázadokon ment keresztül, most viszont az EKF jóvoltából új perspektívák nyílnak meg a szerzetesi sör előtt. De, hogy milyen néven lesz megtalálható a boltokban ez az új sör, arról csütörtök délután rántották le a leplet.

Akik követik az EKF program fejleményeit, kiváltképp gasztronómiai vonalon, azok már találkozhattak azzal az ale-típusú sörrel, amely elnyerte a kulturális főváros program hivatalos sörének címét. A zirci apátsági manufaktúrában megalkotott italt először pár hete az Óváros piacon kóstolhatta meg a nagyközönség is, igaz akkor még egy jelöletlen, pontosabban egy nagy kérdőjellel ellátott címkés palackból csupán.

Akkor a közönségre bízták a sör elnevezését, az ötletpályázatra pedig több tucat javaslat érkezett, amelynek győztesét csütörtök délután hirdették ki, jelképesen Zircen, az apátsági sörház teraszán.

Az esemény nem csak a sajtó képviselői előtt volt nyilvános, több helyi, illetve környékbeli érdeklődő is megjelent, hogy megismerje az új sör nevét és természetesen megkóstolja a négyféle malátából és kétféle komlóból készült italt, de az összetételére még később visszatérünk.

Az eseményen jelen volt Navracsics Tibor miniszter, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos is, aki köszöntőjében felidézte, körülbelül egy éve formálódik az együttműködés az EKF és a zirci ciszterci apátság között. Akkor döntöttek úgy az apáttal együtt, hogy a gasztronómia lesz az, amin keresztül elsősorban elindulnak a közös úton, így jött létre az évszázados tradícióval bíró manufaktúrában az EKF hivatalos söre.

Navracsics Tibor szerint a gasztronómia egy olyan felület, amin keresztül egyetemesen meg lehet ismertetni kultúránkat a más országbeliekkel is. És, hogy mit értünk pontosan kultúra alatt, arról a miniszter azt mondta, minden, ami a mindennapi életünket befolyásolja, azaz ahogyan építkezünk, ahogyan szórakozunk és amilyen ételeket és italokat fogyasztunk.

Most az utóbbi került előtérbe, méghozzá egy olyan helyen, ahol a sörfőzésnek a hagyománya egészen 1735-ig nyúlik vissza. A török vész után betelepített sziléziai ciszterci szerzetesek ugyanis ekkor főzték meg az első zirci sört a saját receptjük alapján, ami aztán nagyon hamar népszerűvé vált a bakonyi térségben. A hagyományt ma is őrzik a szerzetesek utódai Zircen, akiknek a vezetője Bérczi László Bernát apát.

Ő úgy fogalmazott, a sörkultúra a saját hagyományaik és kultúrájuk része, a Zircen készülő italok pedig különlegesek a sörök között is, hiszen valóban kézműves jelleggel, az apátság falain belül készülnek, a gyártási folyamatban pedig megjelenik a szerzetesi élet sajátossága is, azaz szívvel, lélekkel és hosszú időt rááldozva készítik. A zirci szerzetesi sör fogyasztásáról pedig azt mondta az apát, megfontoltsággal és pontos odafigyeléssel érdemes fogyasztani.

Kapcsolódó cikk
A szerzetesség és a sörkészítés együtt
Hétvégén az Óváros piacon debütált az EKF hivatalos söre, ami egyenesen a Zirci Ciszterci Apátságból érkezett Veszprémbe. Abból a manufaktúrából, ami az apátság falain belül az egyik alagsori részen működik és története egészen a török utáni időkig nyúlik vissza. Erről és egy kalandos szerzetesi élettörténetről is lehet olvasni a HelloVEB-en megjelent legújabb cikkben.

De, hogy pontosan milyen is a zirci EKF sör, arról Tungli Péter, az EKF gasztronómiai programjaiért felelős szakember mondott pár szót. A szakmai fejtegetés helyett sokkal inkább a közérthetőség szellemében kifejtette, az új sör négyféle malátából és kétféle komlóból állt össze, amíg első a lágyabb ízekért felel, a komló a klasszikus kesernyés ízt kölcsönzi a söröknek. Az EKF söre egy felső erjesztésű ale-típusú ital lett, törekedtek arra, hogy igazi nyári hűsítő jelleget vegyen fel, miután hónapokig érlelődött a tartályban.

A csütörtöki eseményen „érzékszervi vizsgálatot” is tartottak, azaz megkóstolhatta minden jelenlévő a sört, egy gyors helyszíni közvélemény-kutatás szerint pedig az EKF hivatalos söre frissítő, kicsit kesernyés, üdítő hatást kelt.

Akik a boltokban keresnék az alkoholos italt, Veszprémben például a Pekedli szatócsboltban, vagy a Fricskában már megtalálhatják, de jelen van csapolt formájában a környéken a Süss fel nap bárban, illetve a Fogas büfében is. Elhangzott az is, hogy hamarosan nagyobb üzletláncok polcain is megtalálható lesz majd, azokon a helyeken, ahol a zirci sörmanufaktúra többi terméke is kapható.

De, hogy pontosan milyen név alatt kell keresni az EKF hivatalos sörét, arról szintén csütörtök délután rántották le a leplet. A beérkezett ötletek közül zirci sörmanufaktúra által gyártott hivatalos EKF sör neve egyszerűen: 2023.

Hajas Bálint

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.