Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Az orgonák helyreállítása

2022. július 29. 4:00
A Várnegyed megújítása újabb mérföldkőhöz érkezett. Jelenleg a hangszerek renoválásán a sor, hogy igazán impozáns végeredményként térhessenek vissza 2025-ben, amikor koncertek tartására is alkalmasak lesznek. A Veszprém Tv aktuális műsorában Loósz Róbert, érseki tanácsos az orgonák állapotáról és azoknak helyreállításáról beszélt.

A Vár felújítása lépésről lépésre halad jelenleg is. Az itt található 18 érsekségi épületben restaurátorok dolgoznak, akiknek a kezei között a falak és bútorok mellett a hangszerek is megfordulnak, többek közt a Szent Mihály székesegyház és a Szent Imre templom orgonái.

Ezek állapotát korábban neves szakértők bevonásával mérték fel, most pedig már a restaurátorok dolgoznak azon, hogy megújult külsővel és hangzással térjenek vissza eredeti helyükre.

Az érsekségi tanácsos felidézte a Veszprém TV riportjában, hogy a Szent Mihály székesegyház orgonája még 1910-ben készült, azóta kisebb-nagyobb átalakítások voltak rajta, most viszont teljes szerkezetet érintő munkálatoknak álltak neki a hangszeren. Egy érdekes, század eleji újságcikk is fennmaradt az orgonáról, amiben az állt, a hangszer tudásában és terjedelmében nem méltó egy bazilikához méltó liturgia kiszolgálásra.

Loósz Róbert hozzátette, a Rieger orgonaszekrény érintetlen marad, és eredeti állapotában helyezik vissza, hiszen a módosítások csak annak belsejében zajlanak.

A jelenlegi 50 regiszter mellett egy kisebb karorgona és távmű épül az egyik karzaton, így színesítve a zenei játékokat.

Kialakítanak egy játszóasztalt, ami a szentélyben lesz, külön azokra a szertartásokra, ahol kisebb kórus énekel vagy nagyszabású orgonakoncertekre. Emellett a lejátszott darabokat rögzíteni lehet, hogy az érdeklődők meghallgathassák a korábbi koncerteket.

Más a helyzet a Szent Imre templom Angster orgonájánál, aminek minden darabja eredeti, de nagyon rossz állapotban vannak. Itt szükséges a teljes restaurálás.

Nagyon ritka, hogy koncentráltan 3-4 orgona egymás mellett működik, de Veszprémben most ez is megvalósul. Loósz Róbert elmondta, hogy a felújításoknak köszönhetően a kulturális élet is fellendül a Várban, ami nemcsak az Európa Kulturális Főváros program évében, hanem utána is mérvadó lesz. A jelenlegi tervek szerint 2023-ban a Bazilikában és az Érseki Palota nagyszalonjában megszólalhatnak az orgonák, a másik kettőre 2025-ig, a projekt lezárásáig várni kell.

A felújított orgonák mellett két másikkal is gazdagodnak a Várban található egyházi épületek: egy teljesen újat építenek a Szent István ferences templomba, az Érseki Palotába pedig egy mozgatható, koncertezésre is alkalmas orgona kerül majd.

Képek: A veszprémi várnegyed megújulása Facebook-oldal

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.